Maria Fradera - Teresa Guardans

A L’AULA: EN DIÀLEG AMB LA DIVERSITAT RELIGIOSA

2s Aula

Els dijous 10, 17 i 24 de novembre de 18:00 h. a 20:00 h.
Aportació: 45 €

És a l’escola on aprenem a explorar, a interpretar, a comprendre i a gestionar totes aquelles realitats que formen part de la vida. I si hi ha un fenomen complex -que no podem passar per alt-, és el fet religiós en la seva gran diversitat. Conscients que és una qüestió delicada, el seminari proposa la reflexió sobre el tema amb el desig de poder oferir orientacions i recursos pràctics de cara al treball a l’escola (Primària).
[/vc_column_text]

Partim d’una realitat: el fet religiós és immensament divers i la seva presència, també. I d’una pregunta o d’un conjunt de preguntes: en una societat laica i plural, com la nostra, com assumir aquesta presència? Com interpretar els fenòmens religiosos? On situar creences, codis de comportament, mestratge espiritual, relats mítics, antics textos de saviesa, etc.? Quina relació tenen entre ells?

Aquest seminari es proposa oferir algunes claus per a l’anàlisi d’aquest fenomen des d’una mirada en perspectiva vers els diversos moments culturals, claus que ens permetin interpretar i situar els diferents aspectes que abasta la paraula “religió”. Un exercici imprescindible per a poder fer el pas següent: la reflexió sobre cóm gestionar la diversitat cultural i religiosa, d’una manera creativa.

Cada una de les tres sessions combinarà teoria i pràctica, reflexió i recursos per a l’aula. Tot i que la reflexió no té edat, pot resultar útil en relació a qualsevol etapa i realitat social, els recursos que veurem contemplen, sobretot, el treball a les aules de Primària.

Per a saber-ne més sobre l’orientació que anima aquesta proposta, us suggerim donar un cop d’ull al lloc web: www.otsiera.com, on anem compartint recerques i materials. Així com la lectura d’un parell d’articles recents, publicats aquest estiu a la revista Perspectiva Escolar, 388, un número monogràfic “Mites, creences i religions”.

Maria Fradera. És mestra i professora de ioga, amb llarga experiència docent a Infantil i Primària. La seva preocupació per afavorir una educació integral l’han portat a participar en diferents projectes col·laborant, per exemple, amb Intermón Oxfam en l’elaboració de materials didàctics (Maleta pedagògica: Noaga i l’aigua; Hanna viu a la ciutat; entre altres títols, publicats a Octaedro; Fundació Intermón Oxfam). En l’Equip de didàctica de Cetr uneix les seves dues línies d’interès: pedagogia i desenvolupament interior, treballant en projectes sobre el desenvolupament interior en la infància. L’Equip genera reflexió i materials al servei del món docent. En col·laboració amb T. Guardans, ha publicat: La setena direcció: el conreu de la interioritat. (Claret, 2008)

Teresa Guardans és documentalista, filòloga i doctora en Humanitats. Bibliotecària de professió durant anys, es va incorporar a l’equip de treball del CETR (Centre d’Estudi de les Tradicions Religioses, www.cetr.net) des de la creació d’aquesta institució, col·laborant molt especialment en l’equip de didàctica. La seva recerca i tasca docent relaciona dues línies de treball: l’estudi de la mística, o del coneixement silenciós, com a peculiar via de coneixement, i la didàctica del fet religiós i del creixement interior.
Ha publicat: La verdad del silencio: por los caminos del asombro (Herder, 2010), Una història de les religions, tal qual (Octaedro, 2009), Les religions: cinc claus (Octaedro, 2007), El saber marginat (Edicions 62, 1997). En col·laboració amb la Maria Fradera: El fet religiós (Eumo, 1996) i La setena direcció: el conreu de la interioritat (Claret, 2008). Va participar en l’obra col·lectiva Escola, religió i poder (Viena, 2008).

[/vc_column][/vc_row]