Marta Granés - Montse Cucarull

Candongqi: L’essència i els fenòmens són no-dos

L Sutra

a càrrec de Montse Cucarull i Marta Granés 

de l’11 d’octubre al 30 de maig,
14 dimarts, quinzenalment, de 19:30h a 21:00 h.

Aportació: 180€ (fraccionable)

La realitat i la vida són directament un sentir gratuït: ho sabem però no en fem cas, i relació plenament qualitativa amb el què ens envolta, i de com desenvolupar-la.així ens mantenim en una relació amb tot primordialment per a treure’n profit, que fa que desaparegui del nostre horitzó tot allò del que no se’n pot treure rendiment.
Aquest important text budista parla de la possibilitat d’una relació plenament qualitativa amb el què ens envolta, i de com desenvolupar-la.

 

Candongqi: L’essència i els fenòmens són no-dos, de Shitou Xiqian (s.VIII)

Aquest serà el primer dels sutres budistes que comentarem al seminari d’enguany. Es tracta d’un breu poema xinès, considerat un dels textos essencials del budisme chan (o zen, en japonès). En un període de tensions i discussions entre diferents formes de concebre la pràctica budista, el text comença afirmant:

L’esperit del gran mestre de l’Índia [el Buda]

es va transmetre fidelment d’Est a Oest.

Les personalitats humanes són diferents,

n’hi ha de més intel·ligents i de menys.

Però a la Via no hi ha mestre del nord ni mestre del sud.

La font d’on brolla la Via és clara i pura

només els afluents són fangosos.

En una altra estrofa se subratlla l’essència de la “font clara”: “aferrar-se als fenòmens és il·lusori, però aferrar-se a la veritat no és el Despertar”.

A partir d’aquí, vers a vers, va obrint camí desfent tot allò que pugui significar quedar atrapat a conceptes i certeses i va oferint orientacions per explorar i obrir els ulls a la realitat.

El títol ja anuncia el que Shitou Xiqian vol oferir en aquests versos. L’expressió  Candongqi (Sandokai, en japonès) consta de tres caràcters. “Can” (san) significa “desigual”, “diferent”, expressa dualitat, polaritat. “Dong” (do) significa “igual”, apunta vers la idea d’identitat, d’unicitat. I “Qi” (kai) significa “u”: unitat, unió, convergència, fusió… Un conjunt que apunta al reconeixement del no-dos, a la visió de la realitat tal qual és, sense divisions ni diferenciacions.

La versió del text que seguirem és la que ofereix l’antologia de textos zen: Iluminación silenciosa (Miraguano, 2010. A càrrec de Dokushô Villalba i Kepa Egiluz).

Es repartirà el material el primer dia del seminari.

Montserrat Cucarull, llicenciada en Farmàcia i en Ciències Químiques. Investigadora del CETR,

Marta Granés, llicenciada en Estudis d’Àsia Oriental, Màster en Humanitats. Investigadora de CETR.