Teresa Guardans

L’ABC DEL SILENCI: recursos bàsics

Ps 0 Abc

2, 9 i 16 de novembre, 3 dimecres, de 19:00h. a 20:30h.

Tres sessions per introduir-se en la pràctica del silenci i conèixer algunes eines bàsiques.
El cultiu de l’atenció, el silenci i la meditació, són l’antídot a la dispersió que bloqueja la possibilitat d’interessar-se i sentir la realitat amb totes les capacitats.
A cada sessió s’oferirà una mínima base teòrica per a comprendre les claus de la gestió de l’atenció, i es proposaran algunes pràctiques. L’exercici personal durant la setmana facilitarà detectar dificultats i veure possibles solucions.

a càrrec de Teresa Guardans

Què aporta la pràctica del silenci?

En el funcionament habitual tot l’espai mental acostuma a estar ocupat per ocupacions, preocupacions, projeccions, interpretacions…

  • Generades des d’experiències passades (positives i negatives)
  • Relacionades amb expectatives, pors, desigs…: el jo, i les seves necessitats
  • La comprensió (reflectida en el monòleg interior) va sola, al seu aire. ¿Qui porta les regnes de la meva vida, estats d’ànim, opcions, actituds, hàbits…?

I si baixem el volum de tot això?  Què hi ha aquí? Què/qui sóc? Què veig, què visc, què experimento? Com a primer “efecte secundari”: pacificació, major benestar. Ja només per això, val la pena practicar. Però el que és més important: canvia la percepció de la realitat.

– Com un recipient amb aigua remoguda, quan s’aquieta, tot es va dipositant; pots veure, entendre…

– La realitat (l’exterior i la interior, un mateix) deixa d’estar (tan) manipulada pels motlles adquirits, les expectatives, interpretacions… És com si la comprensió s’alliberés d’alguna cosa que l’atrapa limitant-la: els mecanismes de les necessitats del jo que pretenen tenir l’exclusiva.

– Podem arribar a distingir en nosaltres mateixos: el nivell remogut de les experiències del jo; i un nivell més fondo, més nuclear, més estable. I situar el nostre eix en aquest altre nivell.

 

Què farem

A cada sessió s’oferirà una mínima base teòrica per a comprendre les claus de la gestió de l’atenció, i es duran a terme algunes pràctiques.

Es proposaran també alguns moments d’exercici personal durant la setmana, en la vida quotidiana, per tal de poder descobrir així reptes, obstacles i oportunitats. Comentari de dubtes, etc.

Teresa Guardans és filòloga i doctora en Humanitats. Ha recorregut els testimonis de l’experiència silenciosa a l’art, a la mística, allà on la veu aparèixer, procurant recollir tot allò que pugui servir per a facilitar viure, avui, l’àmbit del coneixement silenciós.
Algunes de les seves publicacions són: La verdad del silencio: por los caminos del asombro (Herder, 2010), Cristina Kaufmann, a la recerca de l’essencial (Cristianisme i Justícia, 2012) Les religions: cinc claus (Octaedro, 2007), El saber marginat (Edicions 62, 1997).