Francesc Torradeflot

L’ESPIRITUALITAT DELS ATEUS

L4 Ateus

a càrrec de Francesc Torradeflot

Del 2 de març al 6 d’abril, 6 dijous, de 19:30 a 21:00h.

El cultiu i l’expressió de la qualitat humana profunda no és un patrimoni exclusiu de les tradicions religioses. La profunditat humana ha estat i està present en dones i homes que no creuen en Déu. Farem un viatge per alguns dels textos més significatius d’autors com Feuerbach, Nietzsche, Schopenhauer, Russell, Comte-Sponville, etc., per veure la invariant comuna que permet viure en plenitud i tenir una immensa llibertat, flexibilitat i creativitat.

La qualitat humana profunda, la espiritualitat, el cultiu del camí interior es pot viure i es viu amb o sense creences. Com ho fan els qui no “tenen” creences ni les fan servir? És aquesta una nova experiencia o ja s’ha donat en la historia humana? I si s’ha donat, quins són els seus “mestres”?  Per tot això ens dediquem a descubrir plegats l’espiritualitat dels ateus o, encara millor, la seva qualitat humana profunda.

“Així els nostres bens i mals venen tots d’un coneixement incomplet; vet aquí la raó per la qual el dolor i els gemecs són estrangers al savi” (Arthur Schopenhauer)

“El qui es arrabassat en aquesta contemplació ja no és més un individu (perquè l’individu s’ha anorreat en aquesta mateixa contemplació), és el subjecte coneixent pur, alliberat de la voluntat, del dolor i del temps.” (Arthur Schopenhauer)

“Si l’essència de l’ésser humà és el seu ser suprem, de la mateixa manera l’amor de l’ésser humà envers l’ésser humà ha de ser pràcticament la llei primera i suprema.  Homo homini Deus est; aquest és el primer principi pràctic, quest és el moment crític de la història del món.” (Feuerbach)

“Quants miracles realitza l’amor a la nostra diària! Lo que separa la fe, la confessió, la bogeria, ho uneix l’amor.” (Feuerbach)

“Només en la sensibilitat, en el espai i en el temps pot existir un ser infinit, realment infinit i perfecte.” (Feuerbach).

“Si l’ésser humà vol trobar la seva satisfacció en Déu, ha de trobar-se ell mateix en Déu” (Feuerbach)

L’ateisme expresa la seva espiritualitat a través de la força i el coratge profètic de l’esperit crític, per això la seva crítica ha estat agraida per molts espirituals :

“La superació de la religió, en la mesura que és gaudi il·lusori del poble, és l’exigència del seu gaudi real. L’exigència d’abandonar les il·lusions sobre un estat de coses és el mateix que exigir que s’abandoni un estat de coses que necessita il·lusions. Així doncs, la crítica de la religió és, en germe, la crítica de la vall de llàgrimes que la religió envolta d’un halo de santedat.” (Karl Marx)

« No hem nosaltres d’esdevenir déus simplement per semblar dignes d’ell? » (F. Nietzsche)

Francesc Torradeflot: Doctor en Teologia i llicenciat en Història de les Religions (Lovaina) i en filosofia (UAB), és el secretari de l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós – Unescocat, professor en l’Institut Superior de Ciències Religioses ‘Sant Fructuós’ de Tarragona i en l’Institut Superior de Ciències Religioses Don Bosco, de Barcelona, i de CETR. Publicacions: Mística i diàleg interreligiós. (Fragmenta, 2007). (Lovaina, éditions Univeristaires, 1996). L’amour et la connaissance au-delà de l’ego: étude comparée de la Bhagavad-Gita et de Jean de la Croix. Diàleg entre religions. Textos fonamentals. (Trotta, 2002. eds. en catalán y castellano)