Teresa Guardans

L’HOME NOBLE, DE MESTRE ECKHART (1260-1328)

L5 Eck

8, 15 i 22 de maig, 3 dilluns, de 19 h. a 20,30 h.

Aportació: 45€

Per què llegir a Mestre Eckhart, avui? Per la seva llibertat, perquè és una lliçó viva de com es poden fer servir els relats i les metàfores per volar lluny; perquè tractava als seus oients com a persones adultes. Això és el que més preocupava als inquisidors que el van processar: que la gent l’entenia perquè s’atrevia a fer servir la “llengua vulgar” (l’alemany, i no el llatí) per a dirigir-se als homes i dones del seu temps, convidant-los a apropiar-se de la “noblesa” constitutiva de tot ésser humà, animant-los a explorar la profunda qualitat humana.

El text triat, “L’home noble” ens servirà de fil conductor per entrar en contacte amb els punts essencials del pensament d’aquell a qui els seus contemporanis coneixien com a lebemeister, “mestre de vida”.

És un text que parteix de la frase evangèlica “un home noble se’n va anar a un país llunyà per guanyar un regne i tornar després”. Eckhart converteix el viatge d’aquest home en metàfora d’aquell camí que no va lluny, sinó que ens acosta al que veritablement és i som, perquè el “regne” ja és aquí, en cadascú, només cal apartar allò que no ens permet veure, obrir-nos a la veritat per viure l’autèntica “noblesa” de l’ésser humà. “Molts busquen la llum i la veritat on no hi és, busquen lluny, i al final arriben tan lluny de casa que ja no troben el camí de tornada a l’interior” (1980: 89).

El seminari es centrarà en la lectura d’aquest text, L’home noble, perquè és una molt bona síntesi del pensament de mestre Eckhart. L’acompanyarem d’una selecció de fragments d’altres obres d’aquest “mestre de vida”, amb el desig de poder-ne oferir una visió global que convidi a continuar explorant la seva obra.
Per a saber-ne una mica més, podeu llegir unes pàgines del nostre llibre La verdad del silencio (Herder, 2009), que ens sembla que poden ser útils com a primer tast del que ens pot aportar la lectura de l’obra de mestre Eckhart.

 [descarregar]

Teresa Guardans és documentalista, filòloga i doctora en Humanitats. Bibliotecària de professió durant anys, es va incorporar a l’equip de treball del CETR (Centre d’Estudi de les Tradicions Religioses, www.cetr.net) des de la creació d’aquesta institució, col·laborant molt especialment en l’equip de didàctica. La seva recerca i tasca docent relaciona dues línies de treball: l’estudi de la mística, o del coneixement silenciós, com a peculiar via de coneixement, i la didàctica del fet religiós i del creixement interior.
Com a monografies ha publicat: La verdad del silencio: por los caminos del asombro (Herder, 2010), Cristina Kaufmann, a la recerca de l’essencial (Cristianisme i Justícia, 2012) Una història de les religions, tal qual (Octaedro, 2009), Les religions: cinc claus (Octaedro, 2007), El saber marginat (Edicions 62, 1997).

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.