Skip to content

L’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) ha concedit al CETR el reconeixement com a Grup de Recerca per la Generalitat de Catalunya 2017-2019. Reconeixement com a Grup de recerca per la Generalitat de Catalunya.

INTRODUCCIÓ A L’EPISTEMOLOGÍA DELS VALORS

Tenim un greu problema amb allò axiològic en general, i no tenim cap saber sobre com manejar-nos convenientment en aquest assumpte tan central i bàsic per a uns éssers necessitats com nosaltres, que precisen ser orientats per poder viure.

Els nostres avantpassats van construir els seus projectes col·lectius, que eren els seus sistemes de valors, al llarg de mil·lennis. Els van construir ells, no els van rebre, encara que així haguessin de interpretar-los. Com ho sabem? Perquè l’anàlisi dels seus projectes, expressats i viscuts en mites, símbols i rituals ens dóna que tots els pobles que van viure de la mateixa manera, tenien fonamentalment uns mites, símbols i rituals, de vegades molt diferents superficialment, però en les seves estructures profundes són idèntics . Així va ocórrer amb els caçadors / recol·lectors, amb els horticultors, amb els agricultors de reg organitzats en grans estats i amb els ramaders.

Amb les eines proporcionades per l’Epistemologia dels Valors podem veure com els seus mites, símbols i rituals els modelaven a partir dels seus modes de vida, per a millor adaptar-se a aquestes formes de la seu viure. Quan canviava la manera preindustrial de vida, canviaven també els seus projectes col·lectius en la mateixa direcció. Els nostres avantpassats van construir, doncs, els seus propis projectes, encara que no fossin, ni poguessin ser, conscients. Les seves construccions col·lectives havien de servir i ser adequades a societats preindustrials estàtiques, devien, doncs, bloquejar els canvis importants i les alternatives. Ho feien proclamant la seva intocabilitat. El procediment que es va utilitzar per assentar amb fermesa aquesta intocabilitat va ser atribuir-los a avantpassats sagrats o a déus. Així quedaven sacralitzats i inalterables.

* Per aprofundir més en la Epistemologia dels Valors poden consultar l’obra de Marià Corbí: La construcción de los proyectos axiológicos colectivos. Principios de Epistemología Axiológica.

PRINCIPIS DE L’ESPISTEMOLOGIA DELS VALORS

Els humans vivim en un món construït per nosaltres mateixos, en un món de representacions, o més exactament, en un món representat. El món que vivim no està allà fora, tal com ho representem, està en les nostres ments, en les nostres col·lectivitats com a resultat dels nostres sistemes de programació col·lectiva.

Els nostres sistemes axiològics, construïts pel nostre parlar col·lectiu, tenen la mateixa estructura que la llengua amb la qual els hem construït; ens estem referint a l’estructura fonamental de tota llengua, no a la de les llengües particulars. De manera que qui coneix l’estructura de la llengua i la seva formalitat, coneix l’estructura profunda de tots els nostres sistemes axiològics i la seva formalitat.

PER QUÈ PARLAR DE L’EPISTEMOLOGIA DELS VALORS AL S.XXI?

La crisi axiològica que estem patint és la més greu que ha patit la humanitat en la seva llarga història. En què es fonamenta aquesta afirmació? En què hem de fer un trànsit que mai va ocórrer en el passat: passar de programar-se per no canviar i bloquejar tot possible canvi d’importància i tota possible alternativa, a haver de programar-se per fomentar, mantenir i motivar el canvi constant.

Per llegir més consultar l’article de Marià Corbí: Necesidad de una Epistemología axiológica o de los valores.

Més informació de l’Epistemologia Axiològica a: https://ea.cetr.net/

Back To Top