AVÍS - CICLE DE CINEMA
Ampliem el cicle de cinema amb la pel·lícula "Un monstruo viene a verme" de J.A. Bayona.
La podreu veure el 15 de desembre, com sempre a les 18.30h.
Celebració de Nadal 2020
Adaptant-nos als temps que corren, enguany hem celebrat el Nadal on-line, el dia 21 de desembre. En una connexió oberta vam tenir ocasió per desitjar-nos un bon Nadal i per compartir una estona de silenci, amb la projecció d'un petit vídeo (28 min.) que trobareu aquí, i també els textos que hi apareixen.
Sobre la capacitat de meravella
Unes reflexions sobre la necessitat d’afavorir la capacitat de meravella en les criatures, i les seves aportacions. Extractes d’un petit gran llibre escrit per Rachel Carson, biòloga que es va convertir involuntàriament en pionera de l’ecologisme denunciant els efectes per la natura de l’us del DDT.
Introducció al llibre Pandemia: La covid-19 commou al món
«No em toquis», segons Juan 20, 17, és el que li va dir Jesús a Maria Magdalena quan ella ho va reconèixer després de la seva resurrecció. Com he d'entendre jo, un ateu cristià confés, aquestes paraules? En primer lloc, vull associar-les amb la resposta de Crist quan els seus deixebles li pregunten com sabran que ha tornat, que ha ressuscitat. Crist els diu que estarà allà on hi hagi amor entre els seus creients. Estarà allà no com una persona a qui es pot tocar, sinó com el vincle d'amor i solidaritat entre la gent. De manera que «no em toquis, toca i relaciona't amb els altres en l'esperit de l'amor».
La co-indagació i la co-creació en les SC.
Deixem establert que el cultiu de la DA en les SC no pot fer-se per la via de la submissió, com es va realitzar en el passat, sinó que tendirà de realitzar per la via de la indagació i creació lliure. Amb això només hem plantejat la meitat de el problema del cultiu de la DA en les SC.
En les SC, que viuen de la indagació i creació lliure, no és viable un cultiu de la CHP que no sigui també, com l'art i la ciència, indagació i creació lliure, en cas contrari comportaria una mena esquizofrènia en el pensar i en el sentir.
El relat del Naixement: més que un conte sentimental
El gran mite del naixement proclama la veritat de tot i la unitat radical de tot, i si unitat, amor. [...] El mite diu que tota la realitat que veiem, toquem, sentim i vivim en la nostra vida quotidiana està prenyada de la dimensió absoluta. Aquesta dimensió absoluta es mostra des de les entranyes mateixes de totes les realitats del cosmos. El mite parla de la nostra condició peculiar humana, expressa com la totalitat de la realitat i el cosmos sencer té per a nosaltres aquestes dues dimensions, com una unitat.
Por los Caminos del Silencio: Diàlegs amb Marià Corbí
“Perquè no demanar-li a l’autor si ens pot aclarir els dubtes i qüestions que se’ns plantegen a partir de la lectura del llibre?” Així va sorgir aquesta proposta que es concretarà en tres sessions de diàleg amb en Marià Corbí sobre una obra que explora la no-entitat del jo, les dues dimensions de la realitat, el sentit de la mort, o del temps, entre altres temes
LECTURA DEL FÎHI MÂ FÎHI DE RÛMÎ
Resulta molt interessant per als ciutadans de les societats que viuen de la tecnologia aproximar-se a l’obra de Mawlânâ Rûmî -savi i poeta sufí persa del s.XIII- perquè al presentar-nos reflexions profundes sobre la natura humana en forma poètica enriqueix doblement la perspectiva abstracta amb la que ens interpretem a nosaltres i a la realitat a la que ens empeny l’us de la tecnociència.
ELS RUBAIYATS DE RÛMÎ curs 2020-2021
Conjunt de poemes del gran pensador i poeta persa Rumi de el s. XIII. Es tracta d’una indagació de la dimensió absoluta de la realitat des de la sensibilitat i el cor. D’ell podem aprendre com gestionar la nostra sensibilitat per a la indagació d’aquesta dimensió.
VERSOS SOBRE LA PERFECCIÓ DE LA SAVIESA: RATNAGUNA-SAMCAYAGÂTHÂ SUTRA
Aquest text del budisme Mahayana planteja de manera concisa, en 302 versos o línies, la seva perspectiva sobre què és la qualitat humana profunda i com es cultiva. Té l’interès que d’ell es poden treure aclariments aptes per a la societat vint segles després de la seva aparició i situada a 7.500km de distància.
La robotització dels llocs de treball: un tema per a la reflexió.
Per abordar aquest tema cal fer una breu presentació sobre l'estat de la qüestió per saber exactament on ens trobem. Segons l'informe Un futur que funciona: automatització, ocupació i productivitat publicat el 2017 per McKinsey & Company:
"Suggereixen que la meitat de les activitats laborals de l'actualitat poguessin automatitzar per al 2055 tot i que això pot passar 20 anys abans o després depenent de diversos factors" (McKinsey & Company, 2017)
I aquests factors són: (1) la viabilitat tècnica, (2) el cost de desenvolupar i implementar les solucions tecnològiques, (3) les dinàmiques de mercat laboral, (4) els beneficis econòmics i (5) la reglamentació i acceptació social.
AVÍS IMPORTANT
Ens sumem a les mesures de prevenció de contagi de la Covid-19 i fins nou…
FINS SEMPRE, QUINO!
Ens ha deixat el dibuixant argentí, Joaquín Salvador Lavado, Quino, creador de les vinyetes de Mafalda, que es va convertir en el dibuixant en espanyol més reconegut del món.
La notícia de la seva pèrdua ha estat rebuda tant pels seus seguidors com pel món de la il•lustració amb gran pesar. Des CETR volem retre-li el nostre petit homenatge.
Camins del cor
Corbí s'interessa en aquest treball en com indagar la dimensió absoluta de la realitat amb el sentir i en el sentir humà. Ho fa introduint-se en tres obres de tres mestres: el persa Rumi, el xinès Mazu i l'indi Ramana que pertanyen a tres tradicions espirituals ben diferents sufisme dins de l'Islam, budisme Chan, i al Vedanta Advaita dins de l'hinduisme respectivament.
El seu interès és indagar la via de l'endinsar-se en la dimensió absoluta de la realitat en el sentir mateix. Una proposta que fan els tres autors des de diferents enfocaments, i que Corbí la troba de gran bellesa.
Comentari al text "Enseñanzas Zen" de Bodhidharma
Corbí va seguint el text d'aquest mestre Chan "Enseñanzas Zen .Textos fundamental del introductor del budismo Zen en China." editat per l'Editorial Kairós SA, 1995
Se narra como sigue el encuentro del emperador y el monje.
El emperador preguntó a Bodhidharma:
-Desde el inicio de mi reinado he construido tantos templos, he copiado tantos textos sagrados, he ayudado a tantos monjes; según tú, ¿cuál es mi mérito?
-¡Ningún mérito!
-¿Y eso por qué?
-Estas no son sino acciones inferiores que permitirán a su autor renacer en los cielos o en esta tierra. Todavía llevan la marca del mundo y son como sombras que siguen a los objetos. Una acción verdaderamente meritoria está llena de pura sabiduría, perfecta y misteriosa, su naturaleza real está más allá del alcance de la inteligencia humana.
-Entonces, ¿cuál es el primer principio de la Santa Doctrina?
-Nada puede ser calificado de santo en el principio que es por definición vasto y vacío.
El gran olvido: la gratuidad del vivir. Principios de epistemología axiológica 6
Aquest llibre recull els pensaments i meditacions de Marià Corbí dels últims temps sobre les transformacions que està provocant l'entrada i assentament de les societats de coneixement en tots els nivells de la vida humana.
Es tracta de reflexions noves sobre temes com la qualitat humana, la qualitat humana profunda que els nostres avantpassats van dir espiritualitat, la crisi axiològica, religiosa i ideològica i la necessitat urgent de crear projectes de vida col·lectiva adequats a les societats d'accelerada innovació i canvi.
Les apories de l'ètica
Si per construir l'ètica partim d'una antropologia que diu que els humans som animals racionals, ens trobarem amb problemes irresolubles.
És indubtable que ja amb les societats industrials i, sobretot amb la progressiva implantació de les societats de coneixement d'innovació i canvi continu, s'ha generat un gran problema axiològic greu. La moral propugnada per les religions en les societats agrari-autoritàries s'ha mostrat com no apta per a les noves circumstàncies culturals.
Quan van aparèixer les societats industrials es van trobar que la moral religiosa no solucionava els problemes axiològics que la nova manera de vida presentava. La solució que van trobar va ser o eliminar la religió o separar la religió de les normes de la vida col·lectiva. Es va abandonar la moral religiosa i es va intentar fonamentar un sistema de comportaments col·lectius que no depengués de les creences; es va pensar construir una ètica de fonament racional.
NOVETAT EDITORIAL: Diferencias y contraposiciones entre una espiritualidad de sumisión y una espiritualidad de indagación y creación libre. 15º Encuentro Internacional CETR.
Amb aquest llibre clausurem el cicle de 15 edicions de Trobades Internacionals (2004-2019) organitzades per CETR, que es va poder iniciar gràcies a la col·lboració de la Fundació Jaume Bofill en els primers cinc anys i posteriorment va poder continuar gràcies a la col·laboració desinteressada de molta gent.
En aquesta darrera edició ens hem proposat investigar amb deteniment la diferència i contraposició que hi ha entre una espiritualitat que ha de passar per la submissió i una espiritualitat -o millor, una qualitat humana profunda-, que ha de passar per la indagació i creació lliures.
Esperem que el nostre treball pugui resultar d’ajuda.
NOVETAT EDITORIAL: AL ANOCHECER
Les paraules no arriben per expressar adequadament el misteri de la realitat, de la vida i del viure humà. Només poden apuntar en aquesta direcció, intentar tocar-lo sense aconseguir-ho mai. Hem indagat nostre propi ser. Sabem que és només un intent maldestre.
1. VERSOS SOBRE LA PERFECCIÓ DE LA SAVIESA: RATNAGUNA-SAMCAYAGÂTHÂ SUTRA
Data: Del 20 d’octubre al 18 de maig
Horari: 16 dimarts, quinzenalment, de 19:00 a 20:15 h.
2. LECTURA DEL FÎHI MÂ FÎHI DE RÛMÎ
Dates: Del 13 d’octubre al 25 de maig
Horari: 16 dimarts quinzenalment de 19:00 a 20:15 h.
3. ELS RUBAIYATS DE RÛMÎ
Dates: Del 16 d’octubre al 19 de març,
Horari: 11 divendres, quinzenalment, de 15:15 a 16:30 h.
4. REDESCOBRIR JESÚS DE NATZARET, UN MESTRE DE VIDA
Dates: 5, 19 i 26 d’octubre i 2 de novembre
Horari: 4 dilluns, de 19:00 a 20:30 h.
5. LA TERRA ERMA, DE T.S. ELIOT: UN CANT PROFÈTIC DE LA CRISI CONTEMPORÀNIA
Dates: 14, 21 i 28 de gener i 4 de febrer
Horari: 4 dijous, de 19:00 a 20:15 h.
6. ESPIRITUALITAT SENSE DÉU PER UN MÓN NOU (II)
Data: 6, 13, 20 i 27 de maig
Horari: 4 dijous, de 19:00 a 20:30 h.
7. LA INVESTIGACIÓ INTERIOR: KALAMA SUTTA I CANKI SUTTA
Dates: 10, 17 i 24 de maig
Horari: 3 dilluns, de 18:25 a 18:55 h. (silenci) i de 19:00 a 20:30 h. (curs)
8. L’ ABC de la lectura de textos - El sutra del Cor
Dates: 18 i 25 de febrer, 2 dijous, de 19:00 a 20:15 h.
9. L’ ABC de la lectura de textos - Ioga-Vashista de Valmiki
Dates: 18 i 25 de març, 2 dijous, de 19:00 a 20:15 h.
10. ASSANES I PRANAYAMA (HATHA YOGA)
Data: Els dimecres, de 18:15 a 19:30 h.
Inici: 4 de setembre
11. SIS SESSIONS PRÀCTIQUES DE QUALITAT HUMANA PER ORGANITZACIONS QUE VOLEN SER CREATIVES
Dates: 14, 21 i 28 de setembre i 5, 19 i 26 d’octubre
Horari: 6 dilluns, de 19:00 a 20:15 h.
Modalitat: on-line. En castellà.
12. POR LOS CAMINOS DEL SILENCIO: DIÀLEGS AMB MARIÀ CORBÍ
NOVES DATES! 5 i 26 de novembre i 17 de desembre
Horari: 3 dijous, de 19:00 a 20:15 h.
13. LA TECNOCIÈNCIA I LA QUALITAT DE VIDA
Dates: 13, 20 i 27 de novembre
Horari: 3 divendres, de 18:00 a 19:15 h.
14. EL CONTE DE LA PRINCESA KAGUYA: ELS REPTES DE VIURE UNA VIDA HUMANA - Cinefòrum
Dates: divendres 15 de gener i dissabte 16 de gener
Modalitat: presencial i on-line
15. INDAGACIÓ SOBRE LA VIDA ÉS COM UN SOMNI
Dates: 8, 15, 22 i 29 d’abril
Horari: 4 dijous, de 19:00 a 20:30 h.
16. QUAN LA PSICOLOGIA MIRA L’ESPIRITUALITAT
Dates: a concretar
2 dilluns, de 17:00 a 18:30 h.
17. Cafè Tertulia de Qualitat Humana
CULTIU DE LA QUALITAT HUMANA I NOVES ESPIRITUALITATS
28 de gener a les 19:00 h.
18. VISITA VIRTUAL A L’ESTUDI D’UN PINTOR
Data: Dimecres, 21 d’octubre a les 19:00 h.
Format on-line
19. LES GELERES GALÀCTIQUES BRESSOLS DE PLANETES
Data: 28 d’octubre, de 19:00 a 20:30 h.
20. REPTES DE LES SOCIETATS D’INNOVACIÓ: CURS SOBRE LA CONSTRUCCIÓ DE SISTEMES DE MOTIVACIÓ I COHESIÓ COL·LECTIVES
10 dilluns del 8 de març al 10 de maig, de 17:00 a 19:00 h.
21. CRUÏLLA DE CAMINS
Data: Els primers dijous de mes, de 18:30h a 20:30 h.
Inici: 1 d’octubre
22. APROPAMENT AL CONEIXEMENT SILENCIÓS
Inici: 21 de setembre
Els dilluns de 19 a 20:30 h.
23. ATENCIÓ I MEDITACIÓ: pràctica, orientacions i recursos
23 i 24 de gener (ANUL·LAT)
5 i 6 de juny
24. ANUL·LAT - CULTIVANT LA INDAGACIÓ AMB EL SENTIR, AMB L’ORIEN-TACIÓ DELS RUBAYATS DE RÛMÎ
Data: 13 i 14 de febrer
25. CAP DE SETMANA SOBRE EL SUTRA BUDISTA VERSOS SOBRE LA PERFECCIÓ DE LA SAVIESA
Data: 24 i 25 d’abril
AVÍS - ACTIVITATS ON-LINE A CETR
Ens unim a les mesures de prevenció de contagi del virus covid-19 i tanquem el…
SERVEIXEN ELS VALORS QUE HEM REBUT?
Mai abans l’espècie humana havia patit un canvi tan dràstic, i en un espai tan curt de temps, en les seves maneres de supervivència com el que estem vivint: trànsit de les societats preindustrials i industrials a les societats d’innovació i creació contínua, anomenades societats del coneixement. Estem passant d’unes societats estàtiques, que durant mil·lennis van viure fent fonamentalment el mateix i repetint el passat (les preindustrials), o pseudoestàtiques (les industrials), que, encara que van canviar les seves ciències i tecnologies, es van interpretar com fixes perquè van pretendre no tocar els seus principis ideològics i axiològics, a unes societats dinàmiques que tendeixen a viure de la indagació i la creació contínua en ciències i tecnologies, en interacció mútua i, mitjançant aquestes, de la creació sostinguda de nous productes i serveis.
LOS DESAFÍOS DE LA NUEVA SITUACIÓN CULTURAL GENERADA POR LA DINÁMICA DE INNOVACIÓN EN CIENCIA Y TECNOLOGÍA
La historia ha conducido a la especie humana a tener que enfrentarse a una situación inédita seria: el crecimiento continuamente acelerado de las ciencias y tecnologías en una interacción mutua, cada día que pasa, más profunda y rápida. Esta aceleración de los procesos tecnocientíficos tiene graves consecuencias para todos los niveles de la vida de los colectivos y de los individuos.
La llegada e implantación de las sociedades de innovación y cambio continuo, las llamadas sociedades de conocimiento, resulta ser un destino inevitable para todos los colectivos humanos y para todos los países. Es un paso de la humanidad sin posible marcha atrás.
Conferència Intel·ligència espiritual i el seu paper en la creativitat
La teoria de les intel·ligències múltiples de Gardner va suposar un canvi de paradigma significatiu tant en la psicologia cognitiva com en la pedagogia. En el marc d’aquesta teoria apareix -amb D. Zohar i altres autors- la proposta controvertida de la intel·ligència espiritual; parlarem, especialment de la relació entre intel·ligència espiritual i creativitat.
L'ètica més enllà del jo
El gest de girar la clau per posar en marxa el motor del cotxe no sembla que tingui gaire rellevància ètica [...] Però el fet que aquest petit gest el realitzin milions de persones cada minut, hora a hora, dia a dia i any rere any, per tot el planeta, fa que no només esdevingui èticament rellevant sinó que es converteixi en un dels principals problemes ètics que la humanitat ha d'afrontar.
Espiritualitat sense Déu per un Món nou
És possible cultivar la qualitat humana sense Déu? Es considerarà com ha estat possible cultivar l’espiritualitat sense Déu en el passat i com ho és ara. Pot aquesta espiritualitat, que no parla del més enllà, tenir força per transformar aquest món? Es treballaran textos de Buda, Mahavira, Confuci, Lao Tsé, Meslie, Schopenhauer, Feuerbach, Nietzsche, Einstein, Tolle, Sam Harris i Comte-Sponville, entre altres.
Imhotep i el faraó
Una narració sobre un personatge fascinant, Imhotep, sacerdot, savi, primer ministre de Djoser... i arquitecte de la primera de totes les piràmides; de la mà de JP Lauer, l'arquitecte que va dedicar la vida a reconstruir la piràmide, carregat de saviesa i d'experiències vitals (amb il·lustracions de Jaume Bosch i editat per Lalè). Més una Guia de Lectura amb suggeriments per explorar el text a l'aula.
Gran crisi global després del coronavirus
Ja fa temps que les institucions no estan funcionant bé i també fa temps que els ciutadans estan disgustats, molestos, desitjant que per fi arribi un canvi que arregli les coses, perquè així no podem seguir.
Fa temps que es fa palès que l'opció per la societat de coneixement, que és inevitable i que ja està funcionant en múltiples aspectes, s'ha d'estructurar més coherentment sense la contradicció de que tot el poder de les tecnociències i de les possibilitats que s'obren, estiguin en mans d'un capitalisme explotador i immisericorde.
Dona la impressió que la gravíssima crisi de salut de la pandèmia del coronavirus, i de les conseqüències que en seguiran, seria l'ocasió per culminar el trànsit d'una societat industrial de capitalisme explotador, a una societat coherentment estructurada de coneixement.
Imhotep i el faraó: novetat editorial
Una narració sobre un personatge fascinant, Imhotep, sacerdot, savi, primer ministre de Djoser... i arquitecte de la primera de totes les piràmides; de la mà de JP Lauer, l'arquitecte que va dedicar la vida a reconstruir la piràmide, carregat de saviesa i d'experiències vitals... Il·lustrada per Jaume Bosch (edita Lalè). Més una Guia de Lectura amb suggeriments per explorar el text a l'aula.
La Recopilació d'ensenyaments del Mestre Lin-Chi
Apropar-se a aquesta compilació d'ensenyaments del mestre Lin-Chi (Xina, s.IX) és fer-ho a un dels pilars del budisme Ch'an (o zen). El text recull el mestratge de qui va ser l'origen de l'Escola Zen Rinzai. Més enllà de les anècdotes, Lin Chi situa el lector davant de l'exigència d'una nuesa radical si es vol comprendre la realitat.
Existeix el capitalisme de la vigilància? Respon Shoshana Zuboff
El capitalisme de la vigilància tal com ho crida l'economista i filòsofa Shoshana Zuboff és una forma de capitalisme "sense precedents" que prediu les accions dels internautes en el món real amb l'únic propòsit de beneficiar les empreses. Les experiències dels usuaris es converteixen així en matèries primeres que permeten crear dades per avançar-se a comportaments futurs.
Rubayats de Rumî
Aproximació al poeta persa del segle XIII i savi sufí Djalal ud Din Rumi en el seu recull de versos en els què aborda la saviesa i l’amor. Diu: ‘si la teva saviesa no et rapta de tú mateix, més et val la ignorància que aquesta saviesa’.
L'accés a la dimensió absoluta. Reflexions sobre el sentir
Gràcies a la nostra construcció lingüística tenim dues dimensions de la realitat i dues dimensions en el sentir: el "sentir sistema de senyals per sobreviure amb eficàcia" i el "sentir profund incapaç d'acotacions". Podríem donar-los dos noms diferents per distingir-los amb claredat: afectivitat i sentir profund. Intentem precisar què és el sentir i amb quins rostres es presenta...
Apropar els ciutadans a la política i a la presa de decisions polítiques, una experiència en marxa a Bèlgica
Bèlgica ha iniciat a manera de prova donar més participació i poder als ciutadans deslligats dels partits. Ho està provant en alguns municipis i barris de les ciutats com al centre de Brussel·les. Per sorteig es constitueixen consells d'11 persones triades a l'atzar a les quals s'uneixen 6 representants d'associacions veïnals que discutiran sobre l'ús dels pressupostos alguns dels quals arriben al milió d'euros anuals i que després haurà de ser aprovat pels altres residents del barri o municipi.
La generació Millennials i la nova política
Tenim alguns indicadors clars que ens trobem davant d'una nova generació que, educada en un entorn plenament digital, té una aproximació diferent a la política. Aquesta realitat reclama una forta reformulació de les estructures polítiques tradicionals per a la seva supervivència. A el mateix temps, es formulen nous formats, amb nous valors, nous líders que signifiquen un evident xoc amb les estructures tradicionals, incapaços de reformular a la velocitat que aquesta nova generació demanda.
L'espiritualitat per la via de la submissió de societats anteriors
Parlar de "l'espiritualitat per la via de la submissió" equival a parlar d'aconseguir la qualitat humana i la qualitat humana profunda per la via de la submissió. Aquesta forma de conrear la gran qualitat humana és inassumible per les societats de coneixement que són de contínua indagació, creació i canvi en tots els aspectes de la vida.
CONFERÈNCIA “LA CRISIS DE LA DEMOCRACIA LIBERAL EN EL MUNDO”
Els moviments socials no són moviments polítics. Els moviments polítics són polítics, busquen transformar l'Estat. Els moviments socials busquen l'emergència, la difusió, el debat de noves formes culturals. Els ciutadans no tenen confiança ni en els seus parlamentaris, ni en els seus governs, ni en els seus presidents, ni sobretot en els seus partits polítics. Hi ha un rebuig unànime de tots els partits, no són considerats legítims ni viables. Més concretament pensen que la classe política s'ha tancat en si mateixa, només parlen entre ells, i no es preocupen dels interessos dels ciutadans més que per vendre una opció en un mercat electoral cada quatre anys.
Presentació del llibre YOGA-SUTRA de PATAÑJALI el 2 de desembre a CETR
El Yoga Sûtra de Patañjali és un text mil·lenari on s'explica la filosofia del ioga, sobre la qual es fonamenten, en més o menys mesura, tots els tipus de ioga que s'han popularitzat arreu del món. Celebrem la publicació d'aquesta traducció catalana comentada, a càrrec de la Montserrat Serra i Fort.
Els ensenyaments de Mazu
Mestre del budisme xinès del segle VIII, que apunta a que hi ha una visió de la realitat des del sentir alliberada dels condicionaments que li posem. Per a aquesta mirada no tenim cap obstrucció només cal no lligar-se als extrems de bé i mal, de puresa i impuresa, abandonar les elocubracions mentals en favor d’indagar la realitat de manera mental-sensitiva.
Perspectives de l'Absolut
"Estem convidats a habitar el nostre planeta, juntament amb totes les tradicions, amb noves categories, reverenciant tant les que hem rebut dels nostres avantpassats com acollint les que ens presenten els nostres contemporanis, que arriben amb els seus llegats mil·lenaris." ...llegim al pròleg de l'obra de Xavier Melloni: "Perspectivas del Absoluto. Una aproximación místico-fenomenológica a las religiones". (Herder, 2018).
El Tratado de la Unidad de Ibn Arabí
Es tracta d’una obra atribuïda a Ibn Arabí, encara que no és segur que sigui d’ell. A Ibn Arabí l’anomenen “el gran” perquè va ser un gran mestre sufí i un gran filòsof, dels majors que ha tingut l’Islam. Una obra de la tradició musulmana que apunta vers el mateix que el corrent vedanta hindú i les grans obres budistes.
L'home universal de Al-Yili
Al-Yili és un indagador de la subtilitat present en la realitat que ens envolta, així com en les capacitats humanes. La realitat està prenyada de subtilitat i aquest autor sufí la intenta desentranyar. Ens endinsarem en aquesta obra des d’un interès per treballar el sentir la realitat. Diu: “Como las olas cuyo principio es la unidad del mar Y que, en su multitud, están unidas por él; Cuando el mar está en movimiento, Son las olas que lo constituyen en su totalidad, Cuando [el mar] está en reposo, No hay ni olas ni multiplicidad.”
El meu déu
Una petita selecció del poemari "El sol i les seves flors" (Empúries, 2018) de Rupi Kaur (n. 1992), escrittora, il·lustradora i fotògrafa canadenca. "Marcir-se", "caure", "arrelar", "alçar-se" i "florir" són els apartats d'aquesta obra en la qual, amb la metàfora del creixement de les flors com a fil conductor, l'autora parla de renaixement després de la caiguda en el profund abisme.
ENS UNIM AL MOVIMENT FRIDAYS FOR FUTURE
Fridays For Future, juntament amb altres moviments germans, convoquem una setmana de mobilitzacions internacionals a partir del 20 de setembre amb motiu de la Cimera de l'Acció Climàtica de l'ONU. Aquesta setmana d'accions culminarà el proper 27 de setembre amb la Vaga Mundial pel Clima.
D'una espiritualitat com submissió a una espiritualitat com indagació i creació lliure
A Occident hem viscut l'espiritualitat com a submissió a Déu, a la seva revelació, als seus representants, a l'anomenada doctrina cristiana, a les veritats de fe, als manaments de Déu i de l'Església, etc.
Aquest tipus de pràctica de l'espiritualitat s'ha fonamentat en una representació de la dimensió absoluta com a entitat transcendent, Senyor Suprem i Absolut, com el Totpoderós, Creador de tot l'existent, predeterminador, revelador, Jutge Suprem, Castigador dels que no se sotmeten i Premiador dels sotmesos, Salvador, etc.
1. LECTURA COMENTADA: EL HOMBRE UNIVERSAL DE AL-YILI (extractes)
Del 8 d’octubre al 24 de març
11 dimarts, quinzenalment,
de 19:00 a 20:15 h.
2. LECTURA COMENTADA: ENSEÑANZAS DE MAZU
Del 15 d’octubre al 17 de desembre
5 dimarts quinzenalment
de 19:00 a 20:15 h.
3. LECTURA DELS VERSOS DEL RUBAYAT DE RUMI
Del 7 de febrer al 20 de març,
4 divendres, quinzenalment
de 15.15 a 16.30 h.
4. LA INVESTIGACIÓ INTERIOR: KALAMA SUTTA I CANKI SUTTA
14, 21 i 28 de novembre
dijous, de 18:25 a 18:55 (silenci) i de 19 a 20:30 h. (curs)
5. LECTURA COMENTADA: VERSOS SOBRE LA PERFECCIÓ DE LA SAVIESA.
Del 18 de febrer al 2 de juny
10 dimarts quinzenalment,
de 19:00 a 20:15 h.
6. LA POESIA DE RILKE: UNA INTRODUCCIÓ EN CLAU DE SAVIESA
Del 9 al 30 de gener
dijous, de 19 a 20:15
7. LECTURA COMENTADA: DIVÁN DE MANSUR HALLAY
PENDENT DE CONFIRMACIÓ
8. REDESCOBRIR JESÚS DE NATZARET, UN MESTRE DE VIDA
20 i 27 d’abril i 4 i 11 de maig
3 dilluns, de 19 a 20:30
CURS ON-LINE. ESPIRITUALITAT SENSE DÉU PER UN MÓN NOU
Del 13 de maig al 3 de juny
4 dimecres, de 19 a 20:30
11. APROPAMENT AL CONEIXEMENT SILENCIÓS
Del 16 de setembre al 15 de juny
12. L’ ABC de la lectura de textos: El Bhagavad Gîta
20 i 27 de febrer,
2 dijous,
13. L’ ABC de la lectura de textos: El Sutra del Cor
19 i 26 de març,
2 dijous,
14. L’ABC de la lectura de textos: Ioga-Vasishta de Valmiki
16 i 30 d’abril,
2 dijous
CURS ON-LINE. PRINCIPIS D’EPISTEMOLOGIA AXIOLÒGICA DE MARIÀ CORBÍ
21 i 28 de maig, 2 dijous, de 19:00 a 20:00h
16. DIÁLOGOS: EL ARTE COMO INDAGACIÓN
5, 12, 19 y 26 de febrero
4 miércoles
17. COM VIURE DE LA CREATIVITAT
12, 19 i 26 de març i 2 d'abril
4 dijous de 19h a 20:30h
XERRADA ON-LINE. INTEL.LIGENCIA ESPIRITUAL I EL SEU PAPER EN LA CREATIVITAT
Dilluns 11 de maig de 19h a 20h
CURS ON-LINE. COM CONSTRUIR UN NOU SISTEMA DE MOTIVACIÓ PER A COL·LECTIUS
Del 18 de maig al 8 de juny,
4 dilluns de 19h a 20h
20. CONEIXEMENT I GESTIÓ DE LA DIVERSITAT RELIGIOSA I CONVICCIONAL A EMPRESES I ASSOCIACIONS
Del 12 de setembre al 19 de desembre,
dimecres i dijous, de 17:00 a 19:00 h.
21. L’ABC DEL SILENCI. Tres sessions per introduir-se a la pràctica del silenci
10, 17 i 24 d'octubre
3 dijous, de 19:00 a 20:30 h.
22. ASSANES I PRANAYAMA (HATHA YOGA)
Els dimecres, de 18:15 a 19:30 h
23. TOT PASSEJANT… Sortim a caminar per bonics racons de Catalunya
Primera sortida: Dissabte 9 de novembre, a les 10.30h
24. ATENCIÓ I MEDITACIÓ: pràctica, orientacions i recursos
16 i 17 de novembre de 2019
29 de febrer i 1 de març de 2020
13 i 14 de juny de 2020
25. CAP DE SETMANA D’INDAGACIÓ AMB EL SENTIR SEGUINT EL MESTRE SUFÍ AL-YILI
8 i 9 de febrer
26. CAP DE SETMANA SOBRE EL SUTRA BUDISTA VERSOS SOBRE LA PERFECCIÓ DE LA SAVIESA
25 i 26 d’abril
14é Encontre Internacional CETR. Problemas del tránsito a una espiritualidad sin sumisión.
En aquesta edició de les Trobades Internacionals CETR ens proposem continuar abordant el problema difícil i central de com promoure el cultiu del que els nostres avantpassats van cridar "espiritualitat" en les generacions joves? Un cultiu que haurà de presentar-se i viure sense creences, sense religions, sense déus, que siguin presos com a entitats reals, sinó com a purs símbols.
Necessitat d'una lectura continuada dels mestres del camí a la dimensió absoluta
No hi ha res més subtil i incopsable per a l'animal humà que el camí a la dimensió absoluta. Aquesta dimensió no és objectivable ni representable. Com caminar per on no hi ha punts de referència, ni està assenyalat el camí, ni es poden posar els peus sobre les petjades d'un altre? Com caminar un sender en el qual no hi ha res a buscar, res a aconseguir i res a fer? Cada pas del camí és una indagació i una creació...
La verificació sensitiva
Es parla de verificar sensitivament dels grans textos espirituals o verificar la bellesa o la veritat de la natura. Moltes vegades es comenta que la ment va més ràpida que el sentir, i que el sentir no és capaç de seguir el ritme de la ment i que, per tant, el sentir no pot verificar allò que la ment comprèn. [...] Hi ha aquí una confusió [...] El sentir, com la ment, té dues dimensions: la dimensió relativa i la dimensió absoluta...
Tendències tecnològiques pel 2019
Internet és un flux d'informació constant que amb el temps ha anat generant canvis constants tant en el volum com en la naturalesa de la informació de que disposa.Estem vivint el creixement exponencial de la informació que prové de les dades, perquè hi ha més capacitat de recollir-les, processar-les i fer-les servir: des dels mòbils, fins les targetes de crèdit, passant per la nostra activitat a les xarxes, sense oblidar que amb els nous sensors dels rellotges, trens, semàfors, cotxes...se'n generaran constantment.Davant d'aquest panorama caldrà estar al dia i tenir en compte les tendències tecnològiques que es preveuen en aquest 2019.
Aprendre a escoltar, a mirar, a sentir i veure. Aprendre a viure
"Sense valorar i cultivar allò que som no és possible tocar bé, ni pensar bé, ni viure bé." Nadia Boulanger (1887-1979), pianista, directora d'orquestra i mestra de composició, reflexiona sobre la importància de l'atenció, sobre el que vol dir aprendre, sobre els fonaments d'una vida amb sentit... És una petita tria d'un llibre que, tot ell, és una joia: Bruno Monsaingeon. "Mademoiselle: Conversaciones con Nadia Boulanger." (Barcelona, Acantilado, 2018. 174 p.)
SENSE PAU NO HI HA SUPERVIVÈNCIA COL•LECTIVA
No hi ha dubte que el procés i el conflicte entre Catalunya i Espanya han posat el pacifisme a la palestra, com feia molt de temps que no es veia. És una oportunitat per rellegir els seus grans mestres: Menno Simons, George Fox, Thoreau, Gandhi, Martin Luther King, etc. Fa uns dies, una persona propera, que llegia el llibre de Romain Rolland sobre la vida de Tolstoi, em va recordar la influència d'aquest sobre Gandhi però sobretot, el fet, nou per a mi, que Tolstoi va fer els seus primers aprenentatges de no-violència amb un lama budista tibetà que va conèixer de jove a la presó. Òbviament, la seva lectura lliure i experiencial dels evangelis li va permetre redescubrir la seva autenticitat i força transformadora, malgrat que la institució religiosa del seu entorn va intentar "neutralitzar" el seu discurs declarant-lo heretge.
AVÍS - CANVI DEL TEMA DEL CAP DE SETMANA
El tema previst per al cap de setmana del 2 i 3 de març era El col·loqui dels ocells de Farid Uddin Attar, que es reemplaça per Els quaranta versos sobre l'existència de Ramana Maharshi.
La nostra forma cultural de ser vivents
Els nostres parents animals tenen el seu sistema de vida, el que podríem anomenar el seu sistema d'acotació, interpretació i de valoració de la realitat, determinat genèticament. Hi ha, doncs, un estricte paral·lelisme entre el quadre de necessitats, els instruments biològics d'actuació en el medi, i el conjunt significatiu del medi de cada espècie.
El regal que ens fa la muntanya
Nan Shepherd (1893-1981), va ser una novel·lista i poetessa escocesa modernista. Era una excursionista entusiasta. Tant la seva poesia com "LA MUNTANYA VIVA" expressen el seu amor pel paisatge muntanyenc de les Grampianes. Aquesta obra convida a una lectura pausada, per poder assaborir cada descripció dels espais naturals, així com de l'experiència humana de passar-s'hi hores caminant amb la màxima atenció. Oferim una petita tria dels últims dos capítols.
Perplejidades
Perplejidades és el quart llibre de poesia de Marià Corbí. Qui investigui amb tota la seva ment i amb tot el seu cor l'últim fonament de la realitat, una i altra vegada i des de diverses perspectives va sempre a parar a la completa perplexitat. L'escrit de Corbí recull aquests moments de perplexitat.
Els poemes han estat il·lustrats pel seu amic pintor Pere Rius amb creacions per a l'ocasió.
Presentació del llibre El sentido numinoso de la luz -Mapi Rivera-
Presentació de llibre
El sentido numinoso de la luz
Dilluns, 6 de maig de 2019 a les 19h
Amos Oz, la difícil aposta per la convivència
Ens deixa Amos Oz (28.12.2018), la seva veu perviurà en els seus escrits; una veu de profund compromís per la recerca de solucions possibles, un missatge que va més enllà d'unes circumstàncies concretes quan els conflictes aparentment irresolubles sembla que no deixen de multiplicar-se. Tot recordant el seu esforç incansable per la convivència, reproduïm les seves paraules a la recepció del premi Príncep d'Astúries 2007.
Magorium y la tienda mágica de juguetes
Un text extret de la darrera publicació de Marià Corbí, PERPLEJIDADES (Bubok, 2018). El llibre és essencialment un poemari, però inclou aquest text que ens sembla que ajuda a emmarcar el sentit del conjunt 'd'indagacions en vers'. "Vivim l'ancianitat com una època de pèrdues -diu- [...] Una etapa que podria ser de pau, de felicitat, de reconciliació amb tot, tendeix a convertir-se en una etapa de frustració, de pena i de por davant la fi imminent... "
Sobre poesia
El problema de la poesia és com arribar a penetrar en el món i en nosaltres com a part del món, com penetrar en el que és i en el que no és, com escoltar-lo i com deixar-lo manifestar. La poesia ha de ser revelació del que és, manifestació del que és, presència i absència; però, ho és?
La peor enfermedad, tener de piedra el corazón
Petita selecció del poemari del cantautor, activista professor i poeta Rafa Sánchez: SED (San Pablo, 2018. 144 p.). Versos que conviden a no asfixiar la vida que batega en cadascú; paraules que, obrint-se camí en nosaltres, ens recorden el veritable sabor de la vida, la importància de donar-nos temps, de ser-hi del tot, a cada moment.
La construcció de relats col·lectius, un repte del segle XXI
Cada societat ha viscut segons un patró col·lectiu que orientava al grup, oferint-li un sentit de vida al grup i als individus. La mil·lenària forma de desenvolupar projectes col·lectius està ara desapareixent per a no tornar més. La seva construcció és ara a les nostres mans i sota la nostra responsabilitat. Estarem a l'alçada qualitativa necessària per tal d'exercir aquesta responsabilitat adequadament? L'últim llibre de Y.N. Harari posa de relleu la necessitat de prendre consciència d'aquest gran repte.
Ramana Maharshi i els quaranta versos
Ramana Maharshi (1879 – 1950), de la tradició hindú Vedanta Advaita (no- dualitat), és un dels grans savis del segle. Va ensenyar l’autoindagació com el procediment més eficaç per a assolir la saviesa. L’obra que presentarem, Els quaranta versos sobre l’existència, està considerada l’exposició més condensada del seu ensenyament.
Debilitat i agressivitat humana
Els humans som vivents necessitats. Els desitjos donen a conèixer a la nostra ment i al nostre sentir aquestes necessitats. Som éssers de desitjos. Aquests desitjos, per causa del nostre accés a la DA de la realitat, són desitjos sempre insatisfets.
Shodoka, el "Cant de la Veritable Via": una selecció
Petita selecció d'un text essencial del budisme zen. L'autor és Yongjia Xuanjue (665-713), conegut també com Yoka Daishi ("Daishi" -gran mestre-, nascut a Yoka, a la Xina), i en aquest Cant insisteix en la importància de veure i viure des de la profunda qualitat humana, des del que veritablement som. "Tothom posseeix en sí mateix un inesgotable tresor de llibertat" del que tothom podria beneficiar-se.
L'amic Bhakti Das ens ha deixat
En Bhakti Das ens ha deixat. A finals d'agost el cor li va fallar mentre era en un ashram al Canadà. Tots els que l'hem conegut el trobarem molt a faltar; en Bhakti, impregnat de la música i de la saviesa de l'hinduisme, ha estat col·laborador d'aquesta casa des dels inicis: concerts, xerrades, cursos, pràctiques de silenci... sempre tenia el "sí" a punt. El planeta queda més apagat sense el seu riure, la seva gran cordialitat, la seva música i la seva gran vàlua personal.
Cantos de eternidad. La sabiduría de Rûmî en el “Mathnawî”. Vol. III
De nou ens enfrontem amb la tasca d'estudiar un altre tom de la gran obra de Rumí, el Mathnawi. Tornem a recordar la nostra intenció. No pretenem més que fer aquesta obra una mica més intel·ligible per al gran públic, per fomentar la seva lectura i estudi. No pretenem, Déu ens lliure !, substituir la lectura de l'original, sinó tot el contrari, afavorir-la, fomentar-la.
El col·loqui els ocells de Farid Uddin Attar 2018-2019
Farid Uddin Attar va ser un gran poeta sufí persa del segle VI, en aquesta obra va realitzar un estudi sobre els "cercadors" per analitzar les diferents actituds en la investigació. Des d'aquells que s'acontenten amb el que ja posseeix sent així uns "cercadors" purament teòrics, fins a aquells que decideixen iniciar la seva recerca estudiant les diferents actituds que té per realitzar-la. I Rumí (1207-1273), poeta i destacat mestre espiritual persa, en un exemplar del llibre de les secrets (Asrar Nameh) va expressar la seva gran admiració i amor per Attar, en un dels seus versos: << Attar va ser l'ànima de la espiritualitat personificada i Sanai va ser els seus ulls; jo no faig més que seguir les seves petjades >>
Els ensenyaments zen del Mestre Lin-Chi 2018-2019
Estudiarem aquest document xinès del s.IX que indaga la fondària informulable de la realitat. El text d’aquest autor ens ajuda a no quedar atrapats en la nostra quotidianitat. Es tracta d’un text viu i dinàmic, en el que es comencen a dibuixar les paradoxes que acabaran formalitzantse en els koans.
Raons pel cultiu intensiu de la gran qualitat humana
Els mestres de la gran qualitat humana aconsellen no viure residint i identificats amb la nostra dimensió relativa, la qual pivota sobre la necessitat i la seva resolució. Vegem les raons d'aquest consell.
Residir a la mateixa dimensió relativa és identificar-se amb ella, és a dir, identificar-se amb la pròpia estructura de desitjos i temors i, conseqüentment, amb els propis records i expectatives.
Qui s'identifica amb la seva estructura de desitjos, que és identificar-se amb la seva estructura de necessitats, carrega sobre si amb els temors que acompanyen els desitjos, com l'altra cara indivisible de la seva realitat; carrega amb els seus records i amb les expectatives que es generen des dels desitjos i els records.
La “modelació” de la realitat humana i el “principi antròpic” de Stephen Hawking
Volem advertir el parentiu en la pretensió i la similitud entre la nostra idea que totes les espècies vivents han de modelar la immensitat que els envolta a la mesura de les seves necessitats de supervivència, del seu sistema cerebral, sensitiu i operatiu i el principi antròpic de Hawking.
Política de privacitat
POLÍTICA DE PRIVACITAT I TRACTAMENT DE DADES De conformitat amb el que estableix la normativa…
Ocell roig
Petita tria del poemari Ocell roig, de Mary Oliver (Ohaio, 1935), traduït i prologat per…
Shinkichi Takahashi -selecció de poemes-
Shinkichi Takahashi (1901-1987) poeta japonès i monjo budista zen. Després d'una etapa d'influència de l'avantguarda europea va convertir la seva poesia, sota l'influx del budisme zen, en un espai de contemplació de la natura i el món urbà del Japó de la postguerra.
Presentem una petita selecció extreta del seu llibre: "En la quietud del mundo" (de l'editorial Pre-Textos, 2018).
Observació nocturna
Aquest text, redactat en ocasió d'una proposta d'observació nocturna, ajuda a enriquir la mirada cap a l'univers i convida a la contemplació. Un bon text per tenir a prop si aquest estiu tenim l'oportunitat de mirar el cel a la nit. [Inspirat en les dades i explicacions dels llibres "La plenitud del vacío" de Trinh Xuan Thuan (Kairos) i "El Universo en tu mano" de Christophe Galfard (Blackie Books)]
La familia Bélier
Fecha: 13 de desembre Dir: Eric Lartigau. França, 2014 Presenta: Eva Torres Sinopsi: Tots els membres de la…
Capharnaüm
Fecha: 29 de novembre Dir:Nadine Labaki. Líban-França, 2019 Presenta: Olga Almato Sinopsi: Davant un tribunal, Zain, un nen…
El mayor regalo (Documental)
Fecha: 22 de novembre Dir:Juan Manuel Cotelo. Espanya, 2018 Presenta:Encarna Navas Sinopsi: Film que parla del…
Pago Justo
Fecha: 8 de novembre Dir:Nigel Cole. Regne Unit, 2010 Presenta: Jose Manuel Bobadilla Sinopsi: El 1968, gairebé 200 cosidores…
Hotel Salvación
Fecha: 25 d'octubre Dir: Shubhashish Bhutiani. Índia, 2016 Presenta: Marta Granés Sinopsi: En una estranya i última petició…
Reflexions sobre la mort (2): ni extinció ni eternalisme
La doble dimensió d'allò real, suposa que els realitats són a la vegada espai-temporals i no espai-temporals. Els humans tenim notícia de la dimensió absoluta (DA) sempre en el pla accessible als nostres sentits, perquè la DA és qualitat pura i la qualitat només és accessible a la sensibilitat. Tots els éssers com a formes de la DA, sense res afegit, estan fora de la dimensió espai-temporal. Així les formes, els éssers de la dimensió relativa a les nostres necessitats, en el seu ésser propi, la DA, estan assentats en la dimensió no espai-temporal.
Buurtzoorg, un cas d'organizació empresarial sense jerarquia
En el seu llibre "Reinventar les organitzacions" (2016) Frédéric Laloux classifica les organitzacions en cinc tipus segons la seva manera de gestionar-se. Ens interessa presentar un exemple d'empresa Teal extret del llibre, entre molts d'altres, que ens permet confirmar la viabilitat d'aquest tipus d'organització. De manera sintètica podem dir que el funcionament de les empreses Teal es basa en la confiança com a mode essencial de relació entre col·legues en un entorn on tota la informació és compartida i on la presa de decisions es realitza usant el procés dels consells (qualsevol persona pot prendre una decisió però abans ha de consultar a les parts afectades i als experts en la matèria). Cada treballador té total responsabilitat per l'organització i tots tenen la mateixa vàlua bàsica que es desenvolupa en un entorn emocionalment i espiritualment segur.
Presentem el cas d'Buurtzorg una empresa d'infermeres originària d'Holanda que no treballen a l'hospital sinó que van a les cases de la gent gran o que han tingut un accident.
COM VIURE DE LA CREATIVITAT: Reflexions sobre les capacitats creatives innates
Per abordar la comprensió i la corresponent actuació al món actual, amb tota la seva enorme complexitat i el canvi continu imprevisible que ens posa davant el desconegut, proposo partir de la consciència del seu origen simple, operatiu i comprovable: la llibertat creativa de la realitat, el fet que la realitat no es sotmet a cap determinació, a cap model d'ella, res no es repeteix completament, sempre avança cap a la novetat, sempre ens sorprèn. Aquesta llibertat, com que és un fet qualitatiu i gratuït, no objectivable ni conceptualitzable, impredictible i incontrolable, no té cabuda en el camp dels models científics, però no per això deixa de ser-ne l'origen.
CAP de SETMANA amb LIN-CHI (mestre budista Ch'an)
12 i 13 de maig a Sant Martí Sesgaioles
a càrrec de Marià Corbí, Montse Cucarull, Marta Granés
Diu Lin Chi: "Los que han satisfecho las diez etapas de la práctica del bodhisattva, no son mejores que asalariados; los que han alcanzado la iluminación de las etapas cincuenta y una y cincuenta y dos, son prisioneros encadenados; los arhats y los pratyekabuddhas son basura de letrina, bodbi y nirvana son palos para atar a los burros. ¿Por qué hablo así de ellos? Debido a que vosotros, seguidores de la Vía, no os dais cuenta de que este viaje a la iluminación, que lleva tres asamkhya kalpas, carece de sentido. Por lo que estas cosas se convierten en obstáculos en vuestro camino. Si fuerais verdaderos hombres de la Vía, nunca dejaríais que esto ocurriera.......... ...
El dilema de la generació millennial o 'Generació Z'
Uns investigadors de la Deusto Business School han estudiat els trets de la generació millennial que ells anomenen ‘Generació Z’ a partir de 600 enquestats. Han presentat un resum molt sintetitzat de les conclusions que resumeixen els trets d’aquesta generació.
Hem pogut comprovar que els resultats són plenament concordants amb l'estudi realitzat conjuntament amb Marta Granés que vam presentar com ponència al 13è Encontre Internacional CETR. Així resumeixen la manera de ser d'aquesta generació: "desconfían de la educación superior actual por su falta de pragmatismo y lejanía de las vanguardias tecnológicas. También podrán saber que los Z españoles votaron masivamente en las últimas elecciones y se muestran muy preocupados por la situación política......
13è Encontre Internacional: El problema de introducir a las nuevas generaciones en lo que nuestros mayores llamaron espiritualidad
Les generacions menors de 45 es troben en un descampat a tal, que no hi ha res per menjar, per això l'oferiment que se'ls faci hauria de ser una notícia primera, sense cap tipus de supòsits ni de creences, perquè en les noves societats de moviment constant és impossible creure. Caldria oferir-los una notícia que sigui una dada verificable amb una verificació axiològica, no científica.
Una notícia en la qual no ressoni res religiós ni antireligiós.
Quina seria aquesta dada neta i verificable?
Reflexions sobre la mort
La desaparició del meu gos ha estat una ocasió per reflexionar sobre la mort.
Mentre escrivia aquest llibre se m'ha mort el meu gos Quitxo. Aprofito aquest trist esdeveniment per a fer algunes reflexions que considero importants [...] Quan em vaig acomiadar d'ell li vaig dir convençut: ¡Tornarem a veure'ns, Quitxo! Es tracta d'un desig buit? No. Vull investigar-ho. [...] Tant en Quitxo com jo som només pures formes de la dimensió absoluta de lo real. Aquesta dimensió absoluta és sense temps ni espai. Des del temps-espai vàrem néixer i ell ha mort. Des del no temps-espai ni ell ha mort, ni jo moriré, En aquesta dimensió d'allò real, entre ell i jo no hi ha dualitat
Avançar per on no hi ha camí
Petita selecció a partir d’un text autobiogràfic de G. Lanfranchi (1912-1986) en el que exposa la seva concepció del camí interior i ofereix fragments del seu “diari de travessa”. Tot i que ja fa uns anys vàrem presentar alguns textos d'ella, la recordem ara amb motiu del seminari sobre la seva obra que tindrà lloc properament a Cetr (maig, 2018).
L’oferiment de les tradicions de saviesa a la societat contemporània: teoria i pràctica
Com fer entendre que el que ofereixen les grans tradicions espirituals de la humanitat no és ni religió, ni sistema de creences, ni sistema de submissió de cap tipus, sinó una pura i gran possibilitat humana, imprescindiblement necessària a les societats d'innovació i canvi continu? Amb aquest interrogant com a eix, es va proposar una jornada de reflexió, il·lustrant els temes a treballar amb la lectura de textos del místic musulmà Hakim Sanai (s. XII).
La Terra, un immens i preciós cementiri
«Si em demanes què deixo a la fi, deixo un llibre que potser pugui ajudar algú a veure el món d'una altra manera millor, a gaudir més de la seva pròpia vida, a veure-la en un context més ample, com el que jo sento amb tanta força» -li diu al seu fill Tiziano Terzani (1938-2004), referint-se al llibre que resulta de les converses que aquest periodista va voler mantenir amb el seu fill Folco quan ja veia a prop la seva fi.
Jaume Botey, in memòriam
Hem perdut la presència d'un gran personatge, d’una gran persona, competent, lliurat a lluitar per la justícia, un servidor incondicional de causes nobles però, per damunt de tot, un home bo, acollidor, extraordinàriament amable, amic fidel dels seus amics: un cristià veritable i obert. A Cetr hem tingut la sort de poder comptar amb la seva col·laboració al Consell Assessor del Centre. Ha estat una ocasió per conèixer-lo més de prop i apreciar la qualitat de la seva persona. Com trobarem a faltar les seves paraules i el seu rostre amable! Ens queda d'ell l'exemple i un gran estímul...
Reconeixements CETR
Des de l’any 2015 CETR té un conveni de col·laboració amb la Universitat Autònoma de…
El col·loqui els ocells de Farid Uddin Attar 2017-2018
Farid Uddin Attar va ser un gran poeta sufí persa del segle VI, en aquesta obra va realitzar un estudi sobre els "cercadors" per analitzar les diferents actituds en la investigació. Des d'aquells que s'acontenten amb el que ja posseeix sent així uns "cercadors" purament teòrics, fins a aquells que decideixen iniciar la seva recerca estudiant les diferents actituds que té per realitzar-la. I Rumí (1207-1273), poeta i destacat mestre espiritual persa, en un exemplar del llibre de les secrets (Asrar Nameh) va expressar la seva gran admiració i amor per Attar, en un dels seus versos: << Attar va ser l'ànima de la espiritualitat personificada i Sanai va ser els seus ulls; jo no faig més que seguir les seves petjades >>
Reconeixements CETR
CETR des de l’any 2015 té un conveni de col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona.
CETR l’any 2018 ha estat reconegut com a Grup de recerca per la Generalitat de Catalunya.
Depressió post-Davos
Premi Nobel d’Economia
Diari Ara 04/02/2018
Des del 1995 que assisteixo a la conferència anual del Fòrum Econòmic Mundial a Davos, Suïssa, on l’anomenada elit global es reuneix per debatre sobre els problemes del món. Mai n’he sortit tan desanimat com aquest any.
El món està infestat de problemes gairebé insolubles. La desigualtat augmenta, especialment en les economies avançades. La revolució digital, malgrat el seu potencial, també comporta greus riscos per a la privacitat, la seguretat, l’ocupació i la democràcia, reptes que es veuen agreujats per l’augment del poder monopolista d’un grapat de gegants de dades nord-americans i xinesos, com Facebook i Google. El canvi climàtic és una amenaça existencial per a tota l’economia global tal com la coneixem.
Sóc multitud
El cos humà alberga bilions de microbis que conformen tot un món en simbiosi amb el seu entorn. Aquests microscòpics i multitudinaris companys vitals no només modelen els nostres òrgans, ens protegeixen de malalties i influeixen en el nostre comportament, sinó que, a més, resulten clau a l'hora d'entendre el funcionament de la vida. Ed Yong ens convida a mirar-nos no com a “individus” sinó com a receptacles interdependents dels microbiomes que conformen tots els éssers vius.
Sonam Wangchuk, premi Medi Ambient Rolex 2016
Sonam Wangchuk, premi Medi Ambient Rolex 2016 per un projecte per a la regió àrida de Ladakh a l’Himàlaia. Es tracta de construir reserves d’aigua de cara a la primavera tot congelant de manera natural (la zona per la seva altitud està a -30ºC) l’aigua del desgel. Mitjançant un tub vertical amb una fina pluja s’aconsegueix una estructura piramidal que es desglaça lentament obtenint-se aigua en els mesos de maig i juny que és el moment clau pel cultiu i a l’hora el de més sequera.
Exposició d'art a CETR del 12 al 22 de desembre
Matèria orgànica
Sèrie de treballs pictòrics de petit format realitzats per Pere Rius en el 2017.
AVÍS - CICLE DE CINEMA
Ampliem el cicle de cinema amb la pel·lícula "Un monstruo viene a verme" de J.A. Bayona.
La podreu veure el 15 de desembre, com sempre a les 18.30h.
Més de 15.000 científics llancen un avís per salvar el planeta
Un grup de 15.000 científics de 184 països han alertat, per segona vegada en 25 anys, de les negatives tendències ambientals que amenacen "seriosament" el benestar humà i causen danys "substancials" i "irreversibles" a la Terra. Advertència dels científics del món a la Humanitat: Un segon avís és el títol de l'article que signen aquest dilluns a la revista BioScience, en què parlen de les "senyals òbvies que anem per un camí insostenible", encara que també ofereixen accions per intentar revertir les tendències actuals. Segons la seva opinió, gairebé tots els problemes que afecten el planeta són ara "molt pitjors" que en el seu primer crida, de 1992.
Inmensitat i Bellesa: Astronimia i Qualitat Humana Profunda
Es farà un tast significatiu de la recerca sobre l’univers i la formació de les estrelles per copsar la magnificència i capacitat expressiva de la matèria. Es veuran imatges, es faran comentaris científics i es llegiran també textos d’astrònoms que evoquen la
bellesa i misteri de la natura. Es vol mostrar com la ciència obre i permet cultivar la dimensió absoluta de l’existència humana.
Thomas D'Ansembourg: “La no-violència no vol dir no estar mai enfadat”
Com va començar a interessar-se per la pau interior?
La meva primera feina va ser d’advocat a Brussel·les i vaig descobrir que molts conflictes eren el resultat de malentesos. I mirant-me els malentesos, vaig veure que eren el resultat d’una combinació de parlar malament i d’escoltar malament. Vaig adonar-me que utilitzava molta energia per buscar solucions a conflictes que en el fons eren d’una altra naturalesa. Una naturalesa de coneixement de si mateix, d’escoltar l’altre i d’empatia. I vaig adonar-me que durant la meva formació d’advocat, que és una feina de relacions humanes, ningú em va ajudar a gestionar aquesta mena de conflictes. No vaig rebre ni una sola classe ni un sol curs d’escoltar, per exemple. O d’intel·ligència emocional. Què són les emocions, què volen dir? I tampoc cap curs sobre el coneixement d’un mateix, de com és l’humà, com funciona, res.
XIII Encontre Internacional de CETR
Les generacions més grans tenen de què alimentar-se, sigui en el si de les esglésies o sigui en els seus ravals (moviment espirituals, sectes, ioga, milers d'ofertes de menys qualitat o de més).
Les generacions menors de 45 es troben en un descampat tal, que no hi ha res per menjar en aquest terreny. L'oferiment que se'ls faci hauria de ser una notícia primera, sense cap tipus de supòsits ni de creences, perquè en les noves societats de moviment constant és impossible creure. Caldria oferir-los una notícia que sigui una dada verificable amb una verificació axiològica, no científica. Una notícia en la qual no ressoni res religiós ni antireligiós.
Trets axiològics de la generació 'millennial' i les seves conseqüències pel plantejament de la qualitat humana, QH
Aquest treball parteix de l'observació que la generació dels 'millennials', en la seva gran majoria, no s'interessa per les qüestions al voltant de l'espiritualitat. Particularment observem que no s'acosta a les grans tradicions de saviesa de la humanitat, la qual cosa per a nosaltres, suposa un greu problema per les conseqüències que comporta l'absència del cultiu del doble accés a la realitat, és a dir de la qualitat humana profunda (CHP ). Sabem per l'epistemologia axiològica plantejada per Corbí (EA) que l'accés a la CHP, l'espiritualitat, és condició d'humanitat, de manera que no tenir accés a ella ni tenir-la en compte, té conseqüències perjudicials en la supervivència de l'espècie.
En la quietud... Haikus
Una selecció de haikus de Pepa Torres, llicenciada en dret especialitzada en drets humans, cooperació europea i cooperació al desenvolupament. L'autora ha obtingut el primer premi en el III Concurs organitzat per Haiku-Barcelona (http://japonbarcelona.com/literatura/blog/?p=1176). El haiku és una modalitat d'estrofa, de tres versos, d'expressió concisa, que força a centrar-se en el més essencial de l'experiència.
EL SUTRA DEL LOTUS
La realitat i la vida són directament un sentir gratuït: ho sabem però no en fem cas, i així ens mantenim en una relació amb tot primordialment per a treure’n profit, que fa que desaparegui
del nostre horitzó tot allò del que no se’n pot treure rendiment.
Aquest important text budista parla de la possibilitat d’una relació plenament qualitativa amb el que ens envolta, i de com dsenvolupar-la.
Els ensenyaments zen del Mestre Lin-Chi 2017-2018
Estudiarem aquest document xinès del s.IX que indaga la fondària informulable de la realitat.
El text d’aquest autor ens ajuda a no quedar atrapats en la nostra quotidianitat. Es tracta d’un text viu i dinàmic, en el que es comencen a dibuixar les paradoxes que acabaran formalitzantse
en els koans.
El jardín amurallado de la verdad -Hakim Sanai- curso 2017-2018
Els humans tenim la capacitat d’un coneixement desinteressat vers tot el que ens envolta, però no li donem ni el valor que té ni l’espai per a desenvolupar-lo. No som conscients que si tenim aquesta possibilitat és perquè biològicament compleix una funció i vivim com si no tingués importància. El poeta persa Hakim Sanai (s. XII) s’endinsa en aquest conèixer qualitatiu i ens exposa de manera poètica allò que ha descobert. L’objectiu d’aquesta lectura és apropar-nos a aquest coneixement oblidat.
2. ASTRONOMIA I QUALITAT HUMANA PROFUNDA
23 i 30 de novembre
2 dijous
Lliçons de vida del mestre Carles Capdevila
En Carles Capdevila moria l’1 de Juny 2017, deixant-nos infinitat de pàgines plenes de saviesa. N’hem volgut recollir una petita tria, començant per aquelles “Quinze coses que he après aquest 2015”, un text escrit pocs mesos després que el càncer el forcés a deixar la direcció de l’ARA. Tanca la tria la seva última columna al diari: “Diguem-nos coses boniques”. Amb el desig que la seva bonhomia (amb tota l’amplitud i la fondària del terme!) ens acompanyi sempre.
Reflexions sobre la vida i la mort
Reflexions sobre com concebre la mort des de les societats de coneixement, reflexions sobre la qualitat humana, sobre la vida i la mort... Selecció d'alguns fragments de: "Las sociedades de conocimiento y la calidad de vida" (Bubok, 2017) i de "Más íntimo que mi propia intimidad" (Vegeu l'apartat: Els nostres llibres).
"El Jardí emmurallat de la veritat"
Petita selecció del "Jardí emmurallat de la veritat" obra del poeta místic persa Hakim Sanaí (s.XI-XII). El text no ha deixat de tenir difusió en el món espiritual musulmà, però ha estat ben poc traduït a llengües europees. En castellà n'hem trobat dues edicions (Sufí, 2008; Epopteia, 2014) d'una selecció editada en anglès. El "Jardí" és una obra que incita a la recerca, que vol despertar el lector, sovint amb expressions punyents.
La presència pura
“Quan visitava la residència on hi havia moltes persones afectades per la malaltia, sabia que em podien aportar alguna cosa, que tenien alguna cosa a dir-me, a oferir-me”... Amb el pare malalt d’Alzheimer, l’autor es fa testimoni de la vida des d’una nova perspectiva. El llibre (“La presencia pura”. El Gallo de Oro, 2017) recull les notes escrites en aquells moments i una entrevista posterior. Unes pàgines que desprenen saviesa a cada moment. Oferim algun fragment de l’entrevista.
12è Encontre. La orientación final de los Proyectos Axiológicos Colectivos en las sociedades de conocimiento
La finalitat de l'eix de la Trobada ha estat doble, d'una banda estudiar quina ha de ser l'orientació final dels Projectes axiològics Col·lectius (PACs) en les societats de coneixement i, de l'altra, quin ha de ser l'orientació final que caldrà donar a llegat de saviesa dels nostres avantpassats i al cultiu de la CHP, d'acord també amb les societats de coneixement. Aquest doble aspecte del nostre treball ha de formar una unitat coherent.
Intentarem descriure breument aquest doble aspecte i la seva unitat.
Primer, les societats en què les ciències i les tecnologies estan en continu i accelerat desenvolupament, amb la consegüent creació de nous productes i serveis, genera una dinàmica poderosa al servei de l'explotació del medi i dels grups humans. No podem continuar amb aquest plantejament perquè ens conduiria, a curt termini, a un desastre mediambiental i social.
Els enemics íntims de la democràcia
Oferim aquí algunes reflexions de Todorov (1939-2017) extretes de: Los enemigos íntimos de la democracia. Galaxia Gutenberg, 2016. 206 p. —- “La barbàrie ens amenaça tots des de l’interior –deia aquest semiòleg i humanista en una entrevista-. Tots som potencialment bàrbars, en certs actes i actituds que consisteixen a no reconèixer la plena humanitat dels altres perquè són diferents, i tractar-los amb condescendència, menyspreu o hostilitat”.
La realitat no té un perquè
[fragment de la seva darrera publicació: Las sociedades de conocimiento y la calidad de vida. (Bubok, 2017), el 5è volum de la col·lecció: Principios de Epistemología axiològica.] ----------- "La realitat és perquè sí. El Cosmos, el món i la vida no tenen un perquè (...) Tot depèn de tot. En aquest sentit, tot és relatiu a tot. No hi ha res que sigui independent. Així, tota realitat és dependent de tot. (...) Tot és interdependent i sense perquè..."
Meditant amb la tradició de l'Islam
1.- El ego El ego es un sirviente en su desfile, la razón un niño…
Cinc meditacions sobre la mort (altrament dit sobre la vida)
Petita selecció de textos del llibre de Cheng (Reus, L’art de la Memòria, 2015). Un text que va néixer a partir de diàlegs amb els seus amics, i que convida al lector a involucrar-s’hi. Es fa escoltar el poeta en la nit de la seva vida, per parlar sobre un tema que molts prefereixen evitar. Cheng ens convida a mirar la vida a la llum de la nostra pròpia mort. -S'inclou també algun fragment del pròleg de Jordi Llavina-.
Las sociedades de conocimiento y la calidad de vida. Principios de Epistemología Axiológica 5
¿Cuál es la finalidad de los proyectos axiológicos colectivos de las sociedades de conocimiento? No una más eficaz explotación del medio y de los grupos humanos, sino la calidad de la vida humana, la felicidad de los individuos y colectivos y la salud de las especies vivientes y del medio.
¿Qué entenderíamos como felicidad? Entenderíamos la libertad; el desarrollo de la profesión libre y autónoma en comunicación; la cohesión de grupos por adhesión voluntaria; el cultivo de la cualidad humana y de la cualidad humana profunda como indagación libre, sin sometimientos de ningún tipo; el cuidado del medio como un jardín; la paz en las familias, en los colectivos, entre las naciones; el desarrollo sin exclusiones del amor; la libertad de proyectos y opciones axiológicos desde el acuerdo; la responsabilidad de todos en la creación de proyectos axiológicos colectivos a todos los niveles; la equidad y la justicia entre los hombres; el acceso adecuado a la educación y a la formación continua; el acceso conveniente a la sanid
La dimensió absoluta dels mons
La dimensió absoluta dels mons, dels centenars de milions de galàxies, dels milions de milions d'estrelles, d'exoplanetes, de fenòmens còsmics, no és un ésser amb transcendència ontològica, no és un ésser "altre" d'aquesta immensitat que les nostres ciències i tecnologies detecten i representen, ni tota aquesta immensitat és "altra" pel que fa a la dimensió absoluta de la realitat...
La dimensió absoluta de la realitat (DA)
Què és la dimensió absoluta? El text planteja la base biològica del doble accés a la realitat: “El nostre accés a la dimensió absoluta no és l'accés a l'àmbit diví, ni a una regió diferent d'aquest món" (...) "la llengua bifurca el nostre accés a la realitat: ens dóna un accés a la realitat com a relativa a les nostres necessitats com a vivents (DR), i un segon accés a això mateix...”
Presentació del llibre "Enseñanzas del Silencio de Moratiel"
Presentació del llibre Enseñanzas del Silencio de Moratiel. Amb la participació de Teresa Guardans (professora),…
Diversidad y libertad espiritual - Desafíos actuales y análisis comparativo de clásicos universales de la sabiduría espiritual.
Es tracta del segon volum de la col·lecció “Mística u religiones” que dirigeix Francisco Javier Sancho Fermín, director del CITeS - Universitat de la Mística, que té la seva seu a Àvila. El llibre combina un present summament energètic (la seva primera part) amb la tradició i el recés que permeten l'anàlisi dels textos clàssics permanents (la seva segona part) que són referents estables per a centenars de milions d'éssers humans que conreen el camí i la saviesa espiritual.
El don de la ignorancia
Una selecció de poemes del llibre de José Corredor-Matheos: "El don de la ignorancia" (Tusquets, 2004). Poemes que conviden a ser testimonis de la vida, de tot el que ens envolta i som, des d'un silenci que es deixa sorprendre. Poemes d'interrogants oberts i d'agraïment.
Quan la diversitat religiosa es treballa a l’aula: una conversa
Article publicat a: Perspectiva Escolar, nº 388, estiu 2016. Conversa entre M. Fradera i Teresa Dalmau, Núria Monteis i Carme Puigderrajols.
Parlem de les religions a l’aula: hi ha escoles en què el treball pel coneixement de la diversitat religiosa és una realitat en marxa. Un dissabte al matí, ens reunim quatre mestres per parlar-ne, i per parlar-vos-en: com van ser els inicis, què és el que ens va dur a fer aquesta opció, com ho vivim, reptes, fruits, mancances, necessitats...
Som part del nostre món
El text és un extracte del capítol “Per acabar: nosaltres”, del llibre de Carlo Rovelli "Set lliçons breus de física" (Anagrama, 2016. pgs. 71-86). Un llibre ple de bellesa en el que el científic convida els lectors a recórrer els últims cent anys d’aportacions de la física en l’esforç d’interpretació de la realitat; i, des del “contacte amb l’oceà de tot el que no sabem”, ofereix una reflexió final sobre el lloc de la humanitat en aquesta trama infinita.
La necesidad ineludible de la calidad humana y la calidad humana profunda en las sociedades en tránsito rápido y en las sociedades de conocimiento.
Anem a reflexionar sobre la necessitat ineludible de la qualitat humana (CH) i la qualitat humana profunda (CHP) a les societats de coneixement. El que es digui d'elles val també per a totes les societats en trànsits ràpids d'uns modes de vida a altres: trànsits de societats pre-industrials a industrials, d'industrials a societats de coneixement.
Totes les societats de la terra estan en aquests trànsits ràpids, perquè l'arribada i globalització de les societats de coneixement, innovació i canvi continu són com un destí inevitable per a tots els humans de la terra. Ningú no pot lliurar-se d'elles perquè uns vivents necessitats i fràgils com nosaltres no poden ignorar les enormes avantatges que les societats de coneixement aporten a la nostra supervivència i fragilitat.
Suposada aquesta situació, totes les societats hauran de passar des d'on estiguin a les societats de coneixement. No cal ni aconsellable recórrer tots els estadis intermedis. Es poden evitar; ja hi ha hagut pobles que han passat de societats pre-industrials, fins i tot primitives, a societats de coneixement, i altres ho estan fent a Àsia.
Nihilismo y crisis axiológica. Una mirada sobre la perspectiva del eterno retorno en Nietzsche.
L'any 1881, trobem una gran quantitat de referències de Nietzsche en referència a la idea de l'etern retorn, un pensament que marcarà la seva obra de manera molt especial fins al final de la seva producció filosòfica. Potser aquest sigui un dels temes més problemàtics del seu pensament i un dels més subjectes a equívocs en intentar comprendre-ho. Fins i tot Nietzsche, si s'até a l'elaboració de la seva reflexió sobre el tema, va desenvolupant a poc a poc la seva comprensió cada vegada més treballada del pensament de l'etern retorn. El nostre objectiu ha estat intentar treure del pensament de l'etern retorn aquell contingut fonamental que amb tal doctrina es vol expressar. Fonamentalment, en la nostra manera de comprendre l'assumpte, el que Nietzsche planteja amb l'etern retorn no és tant una hipòtesi que pugui ser verificada pel que fa postulat científic, sinó una manera de ser del món i, principalment, d'estar en ell. El pensament més abismal és el de l'afirmació de la vida com a creació i llibertat que afirma i crea en l'etern moviment de recreació de el mateix de la vida, des de i per a la vida.
La moneda de cobre: Sobre la motivación y el cultivo de la cualidad humana. Reflexiones
(Reflexions compartides en to de "comunicació", no és "ponència" ...) Per tercer any consecutiu impartim, Queralt Prat i jo mateixa, un curs a Esade Business School relacionat amb el desenvolupament de la qualitat humana. Una experiència de la qual hem rebut lliçons valuoses, tant per la reacció dels alumnes, com des del desenvolupament de les activitats i dels resultats obtinguts; cosa que voldríem compartir ja que pot aportar dades a la reflexió que es porta a terme en aquesta Trobada, sobre la construcció i transmissió del que axiològic.
En aquest moment estem embarcades en la quarta edició de l'assignatura Creativitat i innovació: capacitats per al lideratge, que es desenvolupa durant trenta hores, en deu setmanes (una classe setmanal de 3 h.), Ia la qual han assistit una mitjana de 20 estudiants per grup, aproximadament. Es tracta d'una assignatura de lliure elecció que s'ofereix als diferents cursos. Dibuix l'escenari ja que les reflexions neixen, en gran part, de valorar la reacció d'aquests alumnes.
El posible quehacer universitario ante la crisis axiológica fruto del advenimiento de las sociedades de conocimiento.
És important assenyalar que en el present treball compartim d'entrada el plantejament proposat per M. Corbí sobre la situació actual que vivim com a humanitat i que va servir com a títol al 8è. Trobada Internacional CETR l'octubre del 2012: La crisi axiològica arrel de totes les crisis que pateix el nostre món. Com manejar-nos en ella. Estem d'acord que el canvi en la nostra manera de viure originat a la primera industrialització i que ha avançat i segueix avançant sense aparentment cap possibilitat de marxa enrere, afectant totes les societats del planeta d'una manera o altra, ha donat inici al que bé es pot considerar la més gran crisi viscuda per la humanitat a la base es troba, com encertadament ho assenyala Corbí, una profunda crisi axiològica: "la crisi axiològica que estem travessant és la més greu que ha patit la humanitat en la seva llarga història . En què es fonamenta aquesta afirmació?
El Buen Vivir como proyecto colectivo axiológico. Análisis de principios de epistemología axiológica de Corbí.
En les següents pàgines s'exposen i revisen de manera succinta tres grans temes que tenen relació amb l'epistemologia axiològica que busca la construcció de nous sabers i pràctiques que recondueixin la crisi civilitzatòria contemporània. Els tres temes en qüestió, són: les epistemologies del sud, la categoria del Bon viure provinent de cultures indígenes llatinoamericanes i els principis d'epistemologia axiològica de Marìa Corbí. A partir d'això es fa una anàlisi on s'entreteixeixen les diverses postures en la perspectiva de valorar la importància dels exercicis reflexius contextuals i comunicants que contribueixin al camp axiològic en aquests temps de profundes contradiccions.
La verdad, la revelación y la cualidad humana profunda, en una sociedad sin epistemología mítica
L'epistemologia mítica sosté que el que diuen les nostres construccions lingüístiques, com ara símbols, mites i rituals, i fins i tot formacions conceptuals, és com és la realitat. El que diuen els mites i símbols és la naturalesa mateixa de la realitat. Les ciències, fins a l'últim terç del segle XX es van interpretar també des d'aquesta mateixa epistemologia, amb algunes excepcions.
L'epistemologia mítica és, doncs, una interpretació de la llengua i una ontologia.
Aquest supòsit epistemològic ve avalat per la creença que els mites són el llegat sagrat dels avantpassats o la revelació inviolable dels déus. La garantia de l'epistemologia mítica és, doncs, heterònoma i absoluta.
L'epistemologia mítica val tant pel que fa al que els mites diuen de la vida quotidiana, com respecte, i especialment, al que diuen de la dimensió absoluta de la realitat.
La genètica de tots els vivents fa una interpretació i valoració de la realitat, que tots els animals donen per real i que és sempre dual. La nostra base genètica també procedeix igual, però és insuficient i s'ha de completar per la nostra autoprogramació lingüística mitjançant els mites, símbols i rituals.
Formalidad de lo axiológico como sensitivo, cualitativo y concreto
L'objectiu d'aquest treball és abordar la formalitat del valuós-concret. Partint de la hipòtesi que els humans som animals constituïts per la parla i que és a través d'ella que configurem i transmetem el valuós hem considerat que la lingüística hauria poder-nos ajudar per al nostre propòsit. Ens hem valgut dels estudis de la lingüística, en concret els de Greimas, que indaguen la formalitat pròpia de la semàntica qualitativa de narracions axiologizants com els contes populars, les narracions i alguns mites.
Som animals que ens vam constituir parlant i aquesta comunicació entre subjectes és la semiotització de la relació amb el medi (relació S-O). El que intentarem investigar és la formalitat de la comunicació del axiològic que es compleix en el llenguatge natural per ser valoral en no intervenir-hi ni les ciències ni les tecnologies. Quan entre el Subjecte i el Objecte opera la tecnociència, la relació S-O deixa de ser axiològica pel que en la comunicació S-S deixa de donar-se la semiotització estimulativa pròpia de la relació preindustrial amb el medi expressada en la llengua natural.
Función biológica del doble acceso a la realidad
En aquest escrit pretenem mostrar que tots els fenòmens cognoscitius i axiològics humans poden ser fonamentats i explicats des de l'epistemologia axiològica. Veurem que aquesta pot donar raó tant dels fenòmens que tenen a veure amb la condició d'animal necessitat de la nostra espècie com els que tenen a veure amb la dimensió absoluta de la realitat.
Aquesta capacitat de donar compte racionalment de la globalitat dels fenòmens axiològics i cognoscitius humans individuals i col•lectius, ens permetrà tractar-los adequadament en una situació cultural com la nostra en què no podem heretar les nostres formes de vida ni del llegat dels nostres avantpassats, ni dels nostres déus ni de la naturalesa de les coses.
Sobre el coneixement silenciós
Intervenció de Marià Corbí, a la presentació del llibre "El conocimiento silencioso: las raíces de la cualidad humana" (Fragmenta), a la Casa del Llibre (Barcelona, 16.11.2016). L’autor va fer una síntesi del que és el coneixement silenciós i del perquè de la seva importància.
La dimensión absoluta de la realidad desde la sociedad de conocimiento (SC)
En aquest treball em proposo abordar el que en terminologia corbiana s'anomena la dimensió absoluta de la realitat, DA, amb l'objectiu de desemmascarar-la sense haver de recórrer a creences. Si l'objectiu s'aconseguís, s'aplanaria el reconeixement col·lectiu de DA per a les societats de coneixement SC, i des d'aquí el cultiu de l'accés a ella amb els beneficis que té per a individus, col·lectius i el planeta.
Pretenc assolir aquest objectiu utilitzant únicament l'aparell conceptual perquè en la SC s'interpreta la realitat no simbòlicament sinó amb conceptualitzacions, per això vaig a haver de allunyar-me estratègicament del llenguatge simbòlic.
Análisis de la crítica a la Religión de Bertrand Russell desde la Epistemología Axiológica
La pretensió del treball és una reflexió sobre l'epistemologia axiològica. A partir d'un cas pràctic, intentarem posar de manifest, els criteris i les opinions, basats en una epistemologia mítica que encara estan operant; mostrarem els arguments en què es recolza el text que analitzem, al mateix temps que explicarem alguns conceptes respecte a la nova antropologia en la qual es fonamenta l'epistemologia axiològica.
Per a això hem partit d'una breu publicació que reuneix alguns assajos i conferències de Bertrand Russell, un conjunt de textos que mostren el seu pensament respecte al fet de ser cristià, al paper que han jugat les religions, la moral, el que ell diu que creu .... És, en definitiva, una crítica a les religions.
Encara Bertrand Russell va ser reconegut per les seves contribucions a temes tan purament abstractes com la lògica i la teoria del coneixement, també se li va reconèixer socialment com un dels grans ateus en moral i religió fins al punt que se li va vetar a la universitat de la ciutat de Nova York després d'haver estat convidat per cobrir una vacant.
Indagación sensitiva en la creación de los proyectos axiológicos.
El que anomenem la societat de coneixement que comporta unes noves condicions culturals està ja present o assentant-se sòlidament en la majoria de països tant en els que anomenem desenvolupats com en vies de desenvolupament. La globalització condiciona les interrelacions i dibuixa nous límits, el motor del desenvolupament econòmic és el de la innovació i creació contínua de tota mena de serveis. Les tecnologies i les ciències evolucionen i interactuen entre si accelerant els processos. Però la facilitat i velocitat de transmetre i compartir contínuament informació no necessàriament porta amb si una millora en la comunicació.
Aquesta és la realitat en la qual ens trobem, la que ens assegura la supervivència. Aquesta realitat determina la nostra manera de pensar, sentir i actuar tant individual com col•lectivament.
Aquesta nova forma de viure permet desenvolupar noves possibilitats i capacitats de la creativitat individual i col•lectiva però al mateix temps genera greus mancances en molts altres àmbits. En el camí hem perdut les formes de vida estables, les velles maneres d'organitzar-nos, d'actuar, de valorar, en una paraula la cohesió està en perill. Aquesta és la premissa de la qual partim, la qual cal reconèixer.
El budismo chan de Bodhidharma, un acercamiento a la dimensión absoluta liberado de epistemología mítica.
El vivent que parla té un doble accés a la realitat, un accés interessat, en funció de les seves necessitats, i un altre accés gratuït, perquè la realitat hi és, perquè si. Aquest doble accés és la seva qualitat específica i és el que el caracteritza entre els vivents donant-li flexibilitat per adaptar-se als canvis de vida més ràpidament que qualsevol altre animal.
En les ponències que han precedit, s'ha mostrat amb claredat que la pretensió dels mites i símbols no és descriure la realitat com és, sinó que el que pretenen és interpretar i valorar la realitat, tant en la dimensió que té a veure amb les necessitats dels vivents humans (necessitats per a la supervivència), com en la que té a veure amb la realitat absoluta (ús espiritual) i pretenen fer-ho de tal manera que els grups humans puguin viure en el medi. La pretensió primària dels mites i símbols és, doncs, la programació de la col•lectivitat.
Resulta evident que els mites i narracions sagrades només són sistemes de figuració de la realitat, de modelació, d'acord amb unes necessitats; són sistemes de representació i objectivació que orienten i donen eficàcia a l'acció, de manera que els grups puguin sobreviure en unes condicions determinades. Per tant la seva funcionalitat és essencialment pràctica per a l'espècie humana; encara que en el seu ús espiritual, s'expressen en paraules per conduir més enllà de les paraules. Les metàfores centrals dels sistemes mítics funcionen com a patrons, models d'interpretació, valoració i acció.
Sociedad informacional y sociedad del conocimiento. Coincidencias y divergencias.
En aquest treball intentarem comparar els trets de la nova societat emergent a la qual alguns denominen societat tècnic-científica o de la informació en la qual ja estem immersos, amb la qual altres anomenen societat del coneixement per a referir-se a la mateixa societat. ¿Nosaltres estem parlant de la mateixa societat quan l'anomenem d'informació o quan l'anomenem de coneixement? Intentarem aclarir-ho.
Els dos termes estan esmentats en moltes publicacions per referir-se al mateix, però de vegades és difícil poder clarificar i comprendre quins són els fets centrals i més significatius en cadascuna d'elles, què les defineixen, quins canvis s'han produït i la lògica i coherència de les conseqüències que es generen amb aquests canvis.
L'anomenada societat de la informació està caracteritzada per una revolució tecnològica centrada al voltant de les tecnologies de la informació i juntament amb l'avanç de les ciències i la tècnica alimentant mútuament, ha modificat profundament tots els aspectes de la vida col•lectiva i de l'activitat humana.
La estructura profunda de los procedimientos de iniciación espiritual a partir del estudio del Mahaprajnaparamitasastra, Tratado de la Gran Virtud de la Sabiduría (Nagarjuna)
El Prajnaparamita és un dels grans textos fundacionals del budisme Mahayana (o del Gran Vehicle). Literalment es tradueix com "Versos a la Perfecció de la Saviesa que és el dipòsit de les Virtuts Precioses (o també Mare de tots els Budes)".
Es tracta d'una obra que com tots els grans textos espirituals de totes les tradicions de saviesa de la humanitat és d'una profunditat tal, que encara avui és capaç de conduir-nos al que en la seva terminologia es diu alliberament o il•luminació, tot i trobar-nos més de 2000 anys separats dels autors originals així com per disparitats enormes tant intel•lectuals com culturals.
El text original del Prajnaparamitra s'ha perdut, es creu que estava escrit en sànscrit i el que ha arribat fins als nostres dies són quatre traduccions xineses, (d'al voltant de l'any 400 de la nostra era), una tibetana, una recessió sànscrita i una tibetana d'aquesta recessió.
Análisis de la propuesta kichwa del Buen Vivir, Sumak Kawsay, como proyecto axiológico para una sociedad de conocimiento.
El president equatorià Rafael Correa està treballant en un projecte l'objectiu és convertir el país en societat de coneixement lliure, obert i social -FLOK-, mantenint els principis ancestrals de la cultura indígena andina recollits com el Bon Viure o Sumak Kawsay. És a dir el seu desig és aconseguir el trànsit, per a gran part dels equatorians, de societat preindustrial a societat de coneixement. Un gran repte.
El treball que presentem pretén aportar des de l'epistemologia axiològica (EA), elements teòrics perquè el trànsit d'una cultura a una altra completament diferent no impliqui una pèrdua de la qualitat humana i de la qualitat humana profunda present en la saviesa de la cultura que es ha d'abandonar.
Aquest és un greu problema que s'ha d'estudiar, perquè segons la hipòtesi de la qual partim, totes les cultures pre-industrials han de transformar-se en industrials, i les industrials en societats de coneixement.
La Epistemología Mítica en la Espiritualidad de Empresa
L'objectiu d'aquest article és analitzar si l'epistemologia mítica segueix present a la disciplina de l'espiritualitat en l'empresa. Aquesta disciplina en el món de la investigació d'empresa és bastant recent, es poden traçar els seus orígens a la meitat dels anys noranta als Estats Units. Amb aquest article volem donar una visió epistemològica de com es presenta l'espiritualitat en l'empresa, com es pretén avaluar i com es justifica la seva adopció a l'empresa.
Així, pretenem aclarir les hipòtesis i les creences subjacents en els articles més llegits de l'Espiritualitat a l'empresa i que defineixen per tant el cor de les argumentacions de la disciplina. Per tal de que aquest article fos rellevant en la seva generalització a la disciplina, ja que hi ha molts articles i llibres, vam decidir centrar-nos en estudiar els articles més citats.
La función de los relatos para la creación y desarrollo del proyecto axiológico de las organizaciones
L'estudi de la funció dels relats en la construcció i desenvolupament del projecte axiològic de l'organització és una investigació recent, de finals dels anys 90. En aquest escrit pretenem mostrar una primera anàlisi de les diverses aportacions des dels corrents del "storytelling" , "narratives", "rhetorics" a l'ús dels relats en les organitzacions.
El context per al sorgiment de l'interès per l'ús dels relats està en les preguntes que es fan els empresaris, gestors i emprenedors: Com persuadeixes als empleats per canviar? ¿Com aconsegueixes que treballin junts? Com comparteixes el coneixement? Com controles i tranquil·litzes la circulació de rumors? Com comuniques qui ets i el que t'importa? Com transmets valors? Com dirigeixes a les persones cap al futur que el teu visualitzes? (Denning, 2004).
La preocupació és clara, no sabem com es fa tot això, i aquestes preguntes són claus per poder organitzar a un conjunt d'individus cap a un fi comú. Sabem que organitzar, cohesionar i motivar els éssers humans no es pot fer mecànicament ni seguint regles ni tècniques. Així, si l'organització d'una empresa depèn de la coordinació de les voluntats individuals, però no sabem fer això explícitament, amb un saber que es pugui comunicar i ensenyar a tot aquell interessat en cohesionar i coordinar equips, llavors, què s'ensenya a les escoles de gestió i direcció d'organitzacions?, què és el management? Poden els relats apuntar cap a noves possibilitats de comprensió i gestió?
Como se educa la gestión de las empresas en las sociedades del conocimiento occidentales. Un problema mal planteado
Els inicis de l'educació en la gestió van ser prometedors, el posteriorment proclamat sant, Bernardino Albizzeschi de Siena va publicar, a inicis del segle XV el primer pamflet sobre gestió, i una mica més tard el Franciscà Luca Pacioli en 1494 va publicar el primer llibre sobre comptabilitat , inagurant l'inici de l'educació en la gestió i direcció d'organitzacions. Va ser a París, l'any 1819, on es va desenvolupar la primera institució dedicada específicament a educar en la gestió, i una mica més tard en l'any 1852 a Anvers, Bèlgica es van constituir les primeres escoles d'educació superior l'Institut Supérieur de Commerce de l'Etat i l'Institut superior de Commerce Saint Ignace (Engwall & Zamagni, 1998).
L'impuls a establir la gestió d'empreses com estudis universitaris es va realitzar per un doble motiu, primer per augmentar l'estatus dels comerciants i empresaris, que eren puixants econòmicament però no tenien rellevància social i segon perquè es reconeixia que el creixement de les empreses i activitat comercial era tan ràpid que no havien prou persones preparades per donar resposta a aquest creixement. En aquests inicis els estudis eren eminentment tècnics i encara que amb status "universitari" no gaudien de prestigi acadèmic. El desenvolupament dels mercats va promoure que les empreses no fossin únicament organitzades pels propietaris o familiars, sinó que una nova classe de gestors a sou va anar creixent i els estudis van ser guanyant en importància i transformant-gradualment en més especialitzats en gestió.
La creatividad en equipo y sus consecuencias: Necesidad de desarrollo de la cualidad humana, de la cualidad humana profunda y de los PACs. Propuesta práctica para la educación universitaria en el management.
La Epistemologia axiològica estudia les motivacions col·lectives humanes, com es creen les estimulacions valoratives, com es gestionen i quines són les seves condicions.
Aquesta ciència és possible perquè l'antropologia d'animal parlant ens permet definir dues dimensions de la realitat, aquella que la paraula acota (la Dimensió Relativa - "DR") i aquella que la paraula no pot definir o representar (la Dimensió Absoluta - "DA ").
ELEMENTOS PARA LA LECTURA E INTERPRETACIÓN DE LOS TEXTOS MÍSTICOS DESDE LAS SOCIEDADES DE TRÁNSITO
La lectura de textos místics és un procediment de cultiu intensiu personal i col·lectiu de la qualitat humana profunda que és adequat i acceptable per a les societats de trànsit i de coneixement. L'acte de llegir és alhora personal i col·lectiu perquè hi ha una relació afectiva i mental amb el que llegim però alhora perquè sabem que som molts els que en diferents llocs i èpoques llegim el mateix text. Es tracta d'una espècie de comunió humana. A més, en molts casos, aquesta comunió es visualitza a través de grups de lectura que fan encara més visible la dimensió comunitària del text. Els suports tecnològics innovadors i la comunicació global d'internet s'han generalitzat l'accés a textos de referència de primera qualitat i qualitat. En el present article intentaré mostrar alguns elements per fer aquest procediment concret fàcilment assequible per poder heretar la saviesa dels avantpassats.
Superando la noción de “naturaleza humana” Consecuencias de la sociedad de conocimiento
Les societats humanes són canviants tant temporal com geogràficament. Aquesta és una de les pedres angulars del treball de l'antropologia social i cultural, que durant més d'un segle d'existència ha dedicat bona part de les seves energies a aprofundir en el com, per què, on, quan ... de les variacions de la vida de la gent. Es pot afirmar que dels motius de diferenciació entre les societats el més bàsic és el que l'antropologia econòmica i l'antropologia política presenten com "revolucions", com per exemple ho van ser l'agrícola o la industrial, referint-se a elles com "les grans transformacions en la complexitat social humana "(Lewellen, 2009: 69). Aquestes grans transformacions parteixen d'un canvi radical en la manera de vida de les societats i els seus efectes s'estenen a la resta dels àmbits de l'existència de les dones i els homes que les formen. Un d'aquests àmbits, segurament un dels més fonamentals, és el de la definició de la naturalesa humana.
¿Una axiología urbana?
La ciència urbanística va ser inaugurada com a disciplina per primera vegada en els escrits d'Ildefons Cerdà a meitat del segle XIX i el seu protagonisme ha anat en progressiu augment en el desenvolupament de la metròpoli moderna. Després de considerar la seva història d'un segle i mig es podria afirmar que no queda més opció que plantejar-se com una ciència que ha fracassat pel que fa als seus objectius de millora social que eren a priori la seva raó de ser.
Encontre Internacional CETR - 2016
La finalitat de l'eix de l’Encontre és doble: -Estudiar quina ha de ser l'orientació final dels Projectes axiològics col·lectius (PACs) en les societats de coneixement, -i quina ha de ser l'orientació final que caldrà donar al llegat de saviesa dels nostres avantpassats i al cultiu de la CHP, d'acord també amb les societats de coneixement.
EL CULTIU DE LA QUALIDAD HUMANA PROFUNDA EN LES NOVES SOCIETATS INDUSTRIALS
En una forma o una altra estem vivint en societats globalitzades i dotades d'unes ciències i tecnologies potentíssimes, que creixen acceleradament per retroalimentació mútua, que són capaces d'alterar greu i contínuament no només les condicions de vida dels col·lectius i societats humanes, sinó també de extingir espècies vivents, d'alterar amenaçadorament l'habitabilitat del planeta, de manipular la vida i les comunicacions interhumanes Per a elles la necessitat de qualitat humana (CH) i qualitat humana profunda (CHP) ja no és una qüestió optativa, és una qüestió de pura supervivència de la nostra espècie i de la vida en general; ja no és una qüestió gratuïta o pròpia de gents apartades del món, és un assumpte en el qual, a curt termini, ens jugant la supervivència de la vida a la terra.
Cal, doncs, esforçar-se per trobar procediments i estratègies perquè el cultiu de la CHP arribi a tothom i perquè totes les societats la considerin com el que és, una qüestió greu de supervivència. Cal elaborar maneres de cultiu col·lectiu, com en el passat ho van aconseguir les religions, però sense elles.
Presentar la possibilitat del cultiu de la CHP, a les noves societats, sense submissions i com una indagació lliure, és un gran servei per a la gent que ja no pot creure, o que te serioses dificultats per fer-ho, però que desitja poder conrear aquesta dimensió de la nostra condició humana. Seria possiblement el major servei que es podria fer a la humanitat i la vida al planeta. Fins i tot als que encara són creients, els s'eixamplaria el cor.
Si la informació és poder, la qualidad humana és comunicació
El tema a desenvolupar aquí és la comunicació tal com s'ha transformat en l'actual societat del coneixement (SC). Per a això serà contrastada amb la informació, amb l'objectiu de destacar les diferències principals i les conseqüències que, al nostre entendre, es deriven quan tots dos termes són confosos.
Aquesta confusió es produeix molt sovint, i és deguda a la fascinació general que desperten els avenços de les tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC). Per emmarcar aquest contrast ens referirem sovint a l'obra Communication Power del sociòleg Manuel Castells, professor universitari i director de l'Internet Interdisciplinary Institute de la Universitat Oberta de Catalunya.
La societat del coneixement i el futur de Catalunya
Cap a una societat del coneixement a Catalunya.
Com podem fer-ho?
Aquesta transició a una societat del coneixement no és fàcil, però tampoc és una utopia. És possible precisament perquè no hi ha alternativa viable. Ens estem jugant la supervivència, el més obvi i més fort dels valors. També és possible perquè d'alguna manera la societat del coneixement ja despunta a l'horitzó. Els valors generals que aquí hem solament presentat ja han començat a concretar-se en algunes empreses punteres. Per exemple, l'organització plana en xarxa i la meditació introduïdes sistemàticament en empreses com Google. El món de l'empresa és un camp vital per experimentar les societats del coneixement. Així el seu èxit a l'empresa no podrà ser ignorat pels mitjans de comunicació i de retruc pels polítics.
Per transitar cap a una societat del coneixement, només caldria que la majoria de la gent ho reconegués i sentís realment necessari, sense alternativa, qüestió de vida o mort. I tard o d'hora ho farem. Tant de bo no sigui massa tard.
EPISTEMOLOGÍA AXIOLÓGICA Y BIOÉTICA GLOBAL Dos herramientas para la construcción de Proyectos Axiológicos Colectivos PACs
Tant la bioètica global com l'epistemologia axiològica tenen un origen comú, que anomenarem la "revolució contemporània del saber". Les dos, són propostes de pensament i d'acció que volen sortir-li al pas al desmantellament axiològic de les societats de coneixement.
La bioètica global i l'epistemologia axiològica es converteixen, per a les societats actuals ja siguin societats de coneixement o societats en trànsit, en dues eines pertinents per a la continuació intel•ligent del procés d'hominització. En aquest sentit, les dues propostes no només són complementàries, sinó que s'impliquen mútuament quan es tracta d'elaborar Projectes axiològics concrets PACs. És a dir, maneres de vida que les comunitats humanes, dins de coordenades espai-temporals i culturals específiques, han d'assumir per a la construcció dels seus fins, els seus valors, les formes de cohesió i d'organització social, i d'aquesta manera resistir a les formes de deshumanització que posen en risc la sostenibilitat humana i planetària.
EL DESARROLLO EN COMPETENCIAS Y EL CULTIVO DE LA CALIDAD HUMANA
El sistema educatiu europeu busca donar respostes adequades a les necessitats de formació en el món de la creació de coneixements, en canvi continu. Quin lloc ocupa el desenvolupament de la qualitat humana en el nou sistema educatiu?
LA ESPIRITUALIDAD LAICA BUSCA RECONOCIMIENTO ACADÉMICO. Comunicación.
Voldria compartir algunes dades que il·lustren el trànsit axiològic en què estem immersos, dades relacionades amb la progressiva presència social d'una espiritualitat secularitzada.
En uns pocs anys hem passat de recerques espirituals personals, cultivades "en la intimitat", etiquetades sovint com "espiritualitats a la carta", o ficades totes en un mateix sac New Age i menyspreades des de les religions institucionalitzades, a unes titulacions en espiritualitat amb nivell universitari. I si s'ofereixen és perquè hi ha demanda.En el món empresarial, en l'àmbit educatiu, en el de la salut, etc., es van estenent els aprenentatges relacionats d'una manera o altra amb la pràctica espiritual. I, per tant, es requereixen experts que puguin impartir-los. Els experts en espiritualitat en entorns religiosos es formaven en els seminaris, en els monestirs, els ashrams, les tarikas sufís ... Conseqüència lògica del procés de secularització: si es tracta d'unes capacitats i uns coneixements susceptibles de ser apresos, han de guanyar-se el seu espai en l'àmbit acadèmic.
INDAGACIÓN LIBRE EN TRADICIONES ESPIRITUALES Y DE SABIDURÍA
En les societats de coneixement la qualitat humana i la qualitat humana profunda no són un luxe, són una necessitat sine qua non de supervivència perquè són el principal instrument per gestionar adequadament el seu enorme potencial. Per això no podem confondre més el cultiu de la qualitat humana amb els sistemes de creences que, com els coneixem del passat i en les seves restes presents, són sempre fixos i estàtics, amb tota probabilitat de manera irremissible. Les creences i les ideologies ja no serveixen, com en el passat, com a programa col·lectiu per acotar la realitat -funció social de les religions-. L'alternativa és per Corbí la construcció dinàmica i fluida, amb l'ajuda de la disciplina científica de l'epistemologia axiològica, de projectes axiològics col·lectius.
MÁS ALLÁ O CONTRA LA RELIGIÓN
Són molts els indicis que apunten a aquesta secularització, però vull fixar-me especialment en l'aproximació de les Nacions Unides al fet religiós.
Les Nacions Unides valoren la religió com un patrimoni cultural, ètic i espiritual comú de la humanitat. Aquesta valoració ha anat sorgint a causa de l'interès per aconseguir que la pau s'aconsegueixi en les ments dels éssers humans. D'aquest interès va sorgir, especialment en l'època de Federico Mayor Zaragoza, la formulació de la cultura de la pau. El desenvolupament d'aquesta cultura va fer que les diferents divisions, especialment la de ciències humanes i la de cultura, fossin conreant el diàleg intercultural i, per això, el diàleg interreligiós que Raimon Panikkar considerava essencial. Aquesta visió inclusiva i pluralista de la UNESCO liquida ideològicament les pretensions d'exclusivisme radical d'algunes ortodòxies i fonamentalismes religiosos o laics, i això filosòficament tot i que encara no teològicament ni pràcticament.
Consideracions al voltant de la Carta de la Terra des de l'epistemología axiológica
Algunes preguntes bàsiques formulades a la Carta de la Terra des de l'Epistemologia axiològica
És l'enfocament filosòfic racional o fins i tot el neurològic ─el de l'home com a animal racional─ l'apropiat per tractar amb els valors? ¿Són suficients els principis racionals per establir finalitats i dur-les a terme, és a dir, per sentir els perills però també les grans oportunitats de les noves societats?
En general, la CT implícitament suposa que un cop establerts els seus principis, la formulació conceptual de valors bàsics ─por tant generals i d'alguna manera abstractes─, la responsabilitat humana els portarà a la pràctica. En definitiva, suposa que la formulació i comprensió conceptual dels principis ètics és suficient per motivar, cohesionar i guiar els individus i la societat. I veu en la responsabilitat humana la garantia que això passi.
Crisi axiològica i canvi valoral a Mèxic. Perspectives per a la construcció d'un subjete social ètic.
Des d'aquest espai es comparteix la tesi que l'actual crisi axiològica i el canvi valoral de les societats contemporànies representa l'arrel de totes les crisis que pateix el nostre món. Com sabem, darrere de tota crisi econòmica, política, social, ambiental, religiosa, podem trobar una diversitat d'actes humans que atempten contra la convivència social guiats per l'afany de poder, de domini i de lucre que acaben per imposar les condicions de com ens relacionem tant en l'àmbit personal, social, nacional i internacional.
Aquests actes que causen conflicte i que són motivats per valoracions que atempten contra l'Altre (persona, comunitat, classe social, raça, credo, poble, cultura, nació) són el nucli de la crisi axiològica, que si bé no és nova perquè sempre han existit relacions de dominació, sí exigeix però, una profunda revisió amb el propòsit de contribuir a la construcció de nous sabers i pràctiques que canviïn aquesta antropologia de poder per un procés d'humanització on es reconegui el profund valor de la vida com a totalitat amb seves intrínseques relacions de coexistència. Fins al moment no hem acabat d'entendre que l'existència humana depèn de la relació amb els altres, del relligament amb el món, amb la natura i amb l'espiritualitat.
LA GRAN CRISI AXIOLÒGICA QUE S'AMAGA SOTA LA CRISI DE LES RELIGIONS
La crisi terminal de les religions és molt més que una crisi religiosa, posa de manifest la crisi del patró general de construcció de projectes axiològics col·lectius (PAC) i la necessitat d'un nou patró.
La crisi de les religions, s'està vivint en molts llocs com la liquidació d'alguna cosa ja clarament obsolet. És habitual pensar que la crisi de la religió no ha de tenir repercussions importants en la vida col·lectiva. Es creu que amb les ciències, que s'estenen a tots els aspectes de la vida humana, i amb una moral ben assentada i conseqüent, serà suficient. El fonament de la moral, segons aquesta opinió, seria la raó i les virtuts d'acord amb la naturalesa humana.
Volem analitzar si això és així o, per contra, el col·lapse de les religions és un problema més greu que una simple crisi religiosa per a la humanitat del segle XXI, tant per a les societats en trànsit a les societats de coneixement, com per a les societats de coneixement mateixes.
La nostra afirmació és que el col·lapse de les religions, com la que estem patint en molts llocs del planeta, és la major tragèdia que hem patit.
NECESSITAT D'UNA EPISTEMOLOGIA AXIOLÒGICA O DELS VALORS.
La crisi axiològica que estem patint és la més greu que ha patit la humanitat en la seva llarga història. En què es fonamenta aquesta afirmació? En què hem de fer un trànsit que mai va ocórrer en el passat: passar de programar-nos per no canviar i bloquejar tot possible canvi d'importància i tota possible alternativa, a haver de programar-nos per fomentar, mantenir i motivar el canvi constant.
En aquest trànsit, que ens resulta inevitable, s'aixequen greus preguntes: És possible aquest tipus de programació de canvi continu per uns vivents? És possible per als humans viure lliures de tota subjecció a formes? On caldrà fer peu, social i individualment, per poder viure en llibertat completa de submissió a fórmules i formes intocables, i per poder canviar el que convingui i quan convingui? És possible, a uns pobres vivents com nosaltres, viure en aquesta contínua buidor de punts de suport fixos i en la contínua creativitat?
Tenim un greu problema amb allò axiològic en general, i no tenim cap saber sobre com manegar-nos convenientment en aquest assumpte tan central i bàsic per a uns éssers necessitats com nosaltres, que precisen ser orientats per poder viure.
Els nostres avantpassats ni van poder prendre consciència que construïen ells mateixos els seus propis projectes axiològics, perquè ho feien al llarg de mil·lennis, ni tampoc era convenient de prendre’n consciència, s’ho havien de prohibir, perquè altrament haguessin trencat la seva intocabilitat. Els procediments per a assentar la seva absoluta intocabilitat podríem dir que eren ardits del sistema de programació de societats estàtiques.
La via de Nagarjuna (2016-2017)
Abordarem la lectura i comentari d’aquest text que segons els estudiosos potser és un dels més importants de la història del budisme, considerat la font de les escoles Chan de la Xina i Zen del Japó, i de l’escola tibetana. A Nagarjuna (s.II-III) se’l considera el més gran pensador budista i segons Karl Jaspers està entre les més grans figures del pensament univer
El jardín Amurallado de la Verdad -Hakim Sanai- curs 2016-2017
Els humans tenim la capacitat d’un coneixement desinteressat vers tot el que ens envolta, però…
EL SUTRA DEL CANDONGQI: L’ESSÈNCIA I ELS FENÒMENS SÓN NO-DOS
La realitat i la vida són directament un sentir gratuït: ho sabem però no en fem cas, i així ens mantenim en una relació amb tot primordialment per a treure’n profit, que fa que desaparegui del nostre horitzó tot allò del que no se’n pot treure rendiment. Aquest important text budista parla de la possibilitat d’una relació plenament qualitativa amb el què ens envolta, i de com desenvolupar-la.
El conocimiento silencioso. Las raíces de la cualidad humana
Marià Corbí se propone dar una fundamentación laica, sin creencias ni religiones, a lo que nuestros antepasados llamaron espiritualidad y que él prefiere denominar sabiduría o cualidad humana profunda. Su preocupación central es cómo concebir y favorecer hoy el cultivo de la sabiduría en un presente en el que las formas tradicionales de vivir las dimensiones hondas de la existencia han quedado desplazadas, así como las palabras que servían para hablar de esta posibilidad.
Som insignificants i immensament importants
La nostra existència no té importància cap. Som insignificants. Fràgils formes d'existir que avui són i demà desapareixen. El nostre naixement va ser insignificant per la immensitat dels mons i la nostra mort no significarà res per aquesta mateixa immensitat de mons. Som tan sense importància com una herba del camp, com una espiga de blat, com una pedreta del camí, com la vida d'un pardal, com el d'existir o no existir d'un petit insecte.
Aprendre i gaudir. Entrevista a Frank Wilczek
Publicada a La Vanguardia (9.09.2016, La Contra).
Persona meravellosa és la que es meravella i Wilczek, amb els seus retoladors de colors per solucionar problemes, continua meravellat davant els principis de la bellesa de l'univers: harmonia, proporció, simetria, equilibri i economia. Com gaudeix explicant-los! L'univers només els revela a qui s'esforça a descobrir-los. Per això, estem cridats a conrear els llenguatges de la ciència i l'art que desxifren la dansa de la realitat.
Base de dades: Música i espiritualitat
Una base de dades que ofereix a l’usuari una sèrie de publicacions i fonts de referència en català, castellà i anglès, al voltant de l’àmbit de la “música i l'espiritualitat”. Organitzats dintre dels següents apartats: Bibliografia, vídeos, pàgines web i cursos. És un recurs públic i gratuït. A partir de les fonts seleccionades, s’ha extret la seva referència, el resum, l’enllaç del catàleg i si ho tenim disponible, la font en qüestió. Les entrades estan classificades per ordre alfabètic, per apartats (bibliogràfic, vídeos, pàgines web...) i dintre d’aquests, per categories.
Els nostres cossos, nosaltres decidim
Publicat a EL PERIÓDICO: Divendres, 26 d'agost del 2016.
De petites ens ho van ensenyar, ens van dir: nenes, noies, quan comenceu a ser dones, vestiu-vos com cal, tapeu-vos els cossos perquè en ells hi ha la temptació, la vergonya, el dimoni. El nostre desig d'homes és impetuós, irrefrenable i no el podem controlar, és més fàcil que sigueu les dones les que us dissimuleu sota les teles per no provocar-lo. A la zona d'on jo vinc, al nord del sud i a l'est de l'oest, ...
Conocer desde el silencio
¿Qué pueden ofrecer las tradiciones religiosas a la sociedad de innovación? Otro nivel de conocimiento de “eso mismo que aquí nos rodea” y de nosotros mismos. Se trata del “conocimiento silencioso”, el conocimiento central de la condición humana, al decir de los Maestros, el gran ignorado en la sociedad científico técnológica. Una publicación que nos acerca a las vías del conocimiento silencioso ofreciéndonos una rica antología de textos del legado de sabiduría de los maestros del camino.
LES ANALECTES DE CONFUCI
DATA: dimecres 14 de desembre, de 19:30 a 21:00 h.
EL LLIBRE DEL TAO: DAO DE JING
DATA: dimecres 19 d'octubre, 2016. De 19:30 h a 21:00 h.
Principles of an Epistemology of Values: The permutation of collective cohesion and motivation
Principles of an Epistemology of Values: The permutation of collective cohesion and motivation Author: Corbí,…
Didàctica i qualitat humana
Grup de treball estable interessat en abordar aspectes pedagògics del desenvolupament de la qualitat humana, de cara a afavorir el creixement interior de criatures i joves.
Format per persones relacionades amb el món educatiu, poc a poc s’ha anat generant materials, reflexions, propostes pràctiques i... nous interrogants!
Crisi de les religions i desmantellament axiològic. El repte de construir sistemes de programació axiològica col·lectiva que necessitem
La crisi mortal de les religions, fora dels reduïts àmbits religiosos, s'està vivint com la liquidació d'alguna cosa ja clarament obsoleta. En general es pensa que no ha de tenir repercussions importants en la vida col·lectiva. Es creu que serà suficient amb les ciències, que s'estenen a tots els aspectes de la vida humana, i amb una moral ben assentada i conseqüent.
La necessitat ineludible del cultiu de la qualitat humana i de la qualitat humana profunda a les nostres societats, com una indagació lliure en comunicació i en servei.
Aquesta trobada es va proposar abordar una qüestió greu i urgent: que la gestió de la potència de les ciències i tecnologies en continu i ràpid creixement per la seva retroalimentació mútua juntament amb la gestió de les transformacions constants de les formes de vida d'individus i col·lectius provocades per la contínua innovació de productes i serveis, requereix, amb urgència, trobar maneres adequades per cultivar la qualitat humana i la qualitat humana profunda.
Indagacions sobre la construcció d'una epistemologia axiològica
L'objectiu del treball de l'equip per a aquesta ocasió ha estat ajuntar i compartir aportacions que ajudin a la creació d'un saber sobre el tractament d’all valoral humà, tant pel que fa als projectes axiològics col·lectius, com pel que fa a la qualitat humana profunda, l'espiritualitat.
La crisi axiològica arrel de totes les crisis que pateix el nostre món. Com manejar-nos amb ella.
Partim de l'observació que les tecnociències estan canviant les condicions de vida a tot nivell, i mentre tant els criteris i sistemes axiològics amb els quals es dirigeix el sistema no corresponen a aquesta situació sinó que s'apliquen els propis de societats anteriors. Això és causa d'un desfasament dels projectes axiològics col·lectius respecte a les condicions exigides pel desenvolupament tecnocientífic.
Conseqüències del final de la epistemologia mítica
Partim de la definició de "epistemologia mítica" com la interpretació dels textos sagrats com descripcions fidedignes d'aquest món i l'altre.
La qualitat humana font d'equitat i justícia. L'herència de les tradicions de saviesa
Com a plantejament general de la trobada, destaquem la comunicació real que existeix entre la qualitat humana profunda (dimensió absoluta de la realitat) i els projectes col·lectius (dimensió relativa).
L'espiritualitat com qualitat humana i el seu cultiu en una societat laica
Espiritualitat és quelcom intrínsec a l'existir humà, és una qualitat humana profunda que pot practicar-se des del si de les religions o amb independència de religions i creences. El cultiu d'aquesta qualitat humana profunda es pot dur a terme tenint una religió com a referent, o sense, des de la pluralitat de totes elles. També des d'una posició laica sense creences ni religions però, en aquest cas, no es tracta d'inventar-ho tot de nou, sinó d'aprofitar des de la laïcitat l'esperit i el llegat de les tradicions religioses i espirituals de l’humanitat.
Lectura purament simbòlica dels textos sagrats. Assaigs pràctics
Cal sortir al pas de les dificultats que presenten per a l'espiritualitat les condicions culturals de les noves societats industrials de coneixement, globalitzades i de canvi continu. Són societats laiques, sense creences, sense religions.
Lectura simbòlica dels textos sagrats
El com poder avançar en aquesta lectura simbòlica ha estat el tema d'aquesta edició.
El canvi de les bases materials de la societat està forçant la humanitat a abandonar la forma «religiosa» que la seva espiritualitat havia adoptat des dels temps del neolític. En la nova situació s'està creant una nova forma d'espiritualitat, que accepta les tradicions en el seu veritable estatut simbòlic (no descriptiu, ni definidor de veritats o doctrines).
Què poden oferir les tradicions religioses a les societats del segle XXI?
S'acorda en el grup que el terme "religions" fa referència a la institucionalització de les espiritualitats, mentre que el terme "tradicions religioses" es refereix a les joies espirituals que conserven les grans tradicions tot, moltes vegades, les mateixes institucionalitzacions.
Els obstacles a l'espiritualitat en l'europa del s. XXI
L'anàlisi realitzada en la Trobada té en compte tant el nou tipus de societat com l'oferta perenne de les tradicions.
L’equip acorda una distinció entre espiritualitat i religió: espiritualitat és el procés del camí interior que condueix a l'experiència de l'Absolut, mentre que religió és una forma concreta de presentar aquest procés, unit a un paquet de funcions socials que l'espiritualitat, recolzant-se en creences, en les societats preindustrials.
La verdad es pura cualidad
La verdad no es una formulación, porque toda formulación es una modelación de la realidad a la medida de las necesidades de un viviente.
Lo que llamamos verdad los humanos es una modelación a nuestra medida. Incluso la verdad científica, aunque no sea a la medida de nuestras necesidades inmediatamente, es una modelación a la medida de nuestras posibilidades como animales terrestres.
Somos insignificantes y de importancia suma
uestra existencia no tiene importancia ninguna. Somos insignificantes. Frágiles formas de existir que hoy son y mañana desaparecen.
Nuestro nacimiento fue insignificante para la inmensidad de los mundos y nuestra muerte no significará nada para esa misma inmensidad de mundos.
Somos tan sin importancia como una hierba del camp, como una espiga de trigo, como una piedrecita del camino, como la vida de un gorrión, como el existir o no existir de un pequeño insecto.
Encontres internacionals
Des de 2004 organitzem una trobada anual amb un grup estable de col·laboradors iberoamericans professors universitaris amb els que mantenim un contacte setmanal per videoconferència.
Aquestes trobades tenen per objectiu afavorir la reflexió sobre els impactes de l’avenç de les societats de innovació continua sobre els projectes de cohesió y motivació col·lectiva (les religions entre d’altres). Com a conseqüència es proposen reflexionar sobre com afavorir el cultiu de la qualitat humana en el nou escenari cultural com element fonamental per a la seva conducció.
Grup d’investigació sobre qualitat humana
Aquí trobareu reflexions abordant punts concrets de la qualitat humana i el seu cultiu a partir de l'estudi de grans autors que van parlar d'ella.
Entenem per 'qualitat humana' la nostra capacitat de tenir un accés tant al que té a veure amb les nostres necessitats, com al que és gratuït pel que fa a aquestes necessitats. La nostra condició de vivents constituïts per la parla ens possibilita aquesta doble condició de la qualitat humana.
La economia descalza de Manfred Max-Neef y Ruben G. Prieto
LA ECONOMÍA DESCALZA Manfred Max-Neef y Ruben G. Prieto. Ed. Nordan 1986 Buenos Aires http://libgen.io/ads.php?md5=7CC8CE22715AE3F10A02CE46D1567359…
Grup d’investigació sobre allò axiològic humà
Aquí trobareu treballs del grup que estudia la construcció de projectes motivadors i cohesionadors de col·lectius des de la perspectiva dels principis d'epistemologia axiològica.
En la mesura que els valors es conceben com una cosa que correspon a una naturalesa humana donada, vol dir que es tracta d'alguna cosa fixat, i com a tal incapaç d'adaptar-se a una situació de canvi continu, com és la societat actual que viu de la innovació constant. L'objecte del nostre estudi s'orienta cap al que té a veure amb la motivació a nivell col·lectiu com intrínsecament relacionat amb les formes de sobreviure el grup i, per tant, susceptible de canviar. El qualifiquem com axiològic per significar que el que s'estudia té a veure amb tot el que es presenta com valuós, sigui en l'àmbit que sigui, i el tractem com a construcció humana. Mentre que els valors en una societat estàtica es creu que es descobreixen, en una societat dinàmica se sap que es construeixen.
L’educació és una activitat lenta
és un fragment del llibre de Joan Domènech Francesch: Elogi de l’educació lenta. Barcelona, Graó,…
Lo religioso después de la religión
Comentari de l'obra Lo religioso después de la religión, diàleg entre Marcel Gauchet i Luc…
Marguerite Porete
“Cal desembarassar-se de Déu i d’un mateix”... s’atreveix a escriure MargueritePorète (1250-1310) en un dels…
Introducció a la Filocàlia
La Filocàlia, que literalment significa "Amor a la bellesa", recull més de 1000 anys d'experiència…
Hadewijch d'Anvers 2010/2011
A Hadewijch d’Anvers l’hem de situar al s. XIII, al cor de la renovació de…
La via de Nagarjuna (2015-2016)
Abordarem la lectura i comentari d’aquest text que segons els estudiosos potser és un dels més importants de la història del budisme, considerat la font de les escoles Chan de la Xina i Zen del Japó, i de l’escola tibetana. A Nagarjuna (s.II-III) se’l considera el més gran pensador budista i segons Karl Jaspers està entre les més grans figures del pensament universal.
La saviesa dels grans Upanishads i sutres budistes (2015-2016)
https://www.youtube.com/watch?v=Ma6xBsL0l9w&list=PLDxvjiApGKy5wUfz0wPiUCpO1nF-24Sed&index=2
El budisme, un camí espiritual sense creences ni déus
Un apropament a una tradició espiritual que busca el desaferrament de creences i conceptes. El…
Sutra del cor 2011 / 2012
Es tracta de Sutres centrals del corrent Mahayana, curts i molt densos. Són un missatge…
Sutra del cor 2010 / 2011
Són un missatge de saviesa sense déus, religions, ni creences. Estudiar-los a fons és una…
Lectura del Bodhidharma 2009 / 2010
Al segle VI el monjo Bhodidharma viatja a la Xina procedent de l’Índia. Som davant…
Lectura del Bodhidharma 2010 / 2011
a càrrec de marià corbí Al segle VI el monjo Bodhidharma viatja a la Xina…
Lectura del Bodhidharma 2010 / 2011 bis
a càrrec de marià corbí Al segle VI el monjo Bodhidharma viatja a la Xina…
El sufisme sapiencial d'Al-'Alawî
Ahmad al-'Alawî (1869-1934) constituye una de las voces más singulares y relevantes del sufismo contemporáneo.…
El Mathnawi de Rumi VIII
https://www.youtube.com/watch?v=w5JGrNdM_fY&index=1&list=PLDxvjiApGKy6jszYZkqtepMfPs1jxCXEL
El Mathnawi de Rumi VII
https://www.youtube.com/watch?v=MS0hMV-fPuA&index=12&list=PLDxvjiApGKy6jszYZkqtepMfPs1jxCXEL
El Mathnawi de Rumi II
Històries, reflexions, diàlegs... per aprofundir més i més en el cultiu de la qualitat humana…
El Mathnawi de Rumi I
Historias, reflexiones, diálogos...para profundizar más y más en el cultivo de la calidad humana guiados…
Les societats islàmiques en el món contemporani
Introducció als fonaments religiosos i a la plural història de l’islam, tot atenent a les…
Rubaiyat d'Omar Khayyâm, un altre sufisme
Matemàtic i astrònom, a banda de filòsof i cèlebre poeta, el persa Omar Khayyâm (m.…
El Mathnawi de Rumi IV
Rûmî (1207-1273), és un dels grans exponents del sufisme -moviment espiritual musulmà-. Poesia i profunditat…
El Mathnawi de Rumi III
Històries, reflexions, diàlegs... per aprofundir més i més en el cultiu de la qualitat humana…
Atenció i meditació: pràctica, orientacions i recursos
a càrrec de Teresa Guardans i Maria Fradera
Interessar-se i sentir la realitat amb totes les nostres capacitats, reconèixer-la, fer-nos-hi presents: aquesta és la possibilitat a què obre el cultiu de l’atenció plena, el silenci, la meditació.
Cap de setmana en torn l’espiritualitat dels ateus
a càrrec de Francesc Torradeflot
Es treballarà la coherència entre vida y missatge de saviesa de mestres del pensament laic i ateu, atenent a la seva experiència espiritual manifestada a través d’una sèrie escollida de textos i autors.
Cap de setmana sobre El Mathnawi
a càrrec de Marià Corbí
El Mathnawi de Rumi es un text ric ple de idees suggerents pràctiques pel cultiu de la saviesa. S’intentarà aprofundir sobre una breu selecció de textos.
16 i 17 d’abril
4 conferències de Dolors Bramon sobre l'islam
4 conferències de Dolors Bramon sobre l'Islam. Dimecres 20 d’abril: Es pot parlar d’un Estat…
La mitad invisible
La mitad invisible: la razón poética de María Zambrano. Vídeo de Juan Carlos Ortega, per…
El Consell Assessor
L'any 2011 el CeTR va iniciar un projecte d'investigació de l'epistemologia axiològica que compta amb…
Funció del CETR
El nucli de les tradicions religioses i de l’ensenyament de tots els mestres és el…
Objectius del centre
Possibilitar a les persones de les societats d’avui l’accés a la saviesa de les tradicions,…
Butlletí Abril 2016
Abril 2016 ENCONTRE INTERNACIONAL CETR - NOVETAT EDITORIAL- Crisis de las religiones…
Fonaments de l'Islam
Las sociedades islámicas en el mundo contemporáneo a cargo de Hawwa Morales y Halil Bàrcena…
El alma del ateísmo, Comte-Sponville
UNA ESPIRITUALITAT LAICA: TEORIA I PRÀCTICA Quina espiritualitat per a la societat contemporània, laica i…
11è. Encontre. Crisis de las religiones como sistemas de programación colectiva y desmantelamiento axiológico. El reto de construir los proyectos axiológicos colectivos que necesitamos.
La crisi històrica, social i cultural, de les religions ha estat tema consensual, explícit i de fons, de trobades anteriors.
En la trobada d'aquest any es tracta de fer un pas més: plantejar explícitament la crisi de les religions en tant sistemes que van ser de programació col·lectiva, els problemes que tal crisi ens planteja com a societats, i els reptes axiològics que això suposa.
Així plantejat, d'entrada el tema és molt més que religiós. El tema és estructural i eminentment axiològic, sens dubte el problema més greu que tenim com a societats actuals i que podem expressar en els següents termes: atès que la religió ja no pot exercir la funció de programació que pràcticament va exercir durant tota la història de la humanitat, ens trobem axiològicament desmantellats, no tenint de moment amb què substituir-la, on i com trobar la axiologia que necessitem per programar-nos axiològicament de manera adequada col·lectivament com a societats de coneixement?; en el fons, on i com construir-la? Si la funció de programació axiològica ja no ens ve de la religió, tampoc ens ve de les lleis de la naturalesa i de la història, ni la podem trobar en la ciència, perquè és abstracta, on i com construir la programació col·lectiva que necessitem?
Butlletí Març 2016
Març 2016 ACTIVITATS Atenció i silenci: pràctiques a càrrec de Teresa Guardans Els dijous, de…
libertad de pensamiento
A mí me llama la atención que siempre se habla, y con razón, de libertad…
Algunes pràctiques de silenci amb un text del Ioga Vasishta
“Et saludo, oh ésser!” és un text que pertany a l’obra Ioga Vasishta, i sobre…
Un ordre imaginat. La funció dels mites
Fragment de l'obra de Y.N. Harari: Sàpiens. Una breu història de la humanitat. (Edicions 62, 2015). El grapat de mil·lennis que van separar la Revolució Agrícola de l'aparició de ciutats, regnes i imperis no van ser suficients per permetre l'evolució d'un instint de cooperació en massa. Malgrat la falta d'aquests instints biològics, durant l'era dels caçadors-recol·lectors, centenars de desconeguts van poder cooperar gràcies als seus mites compartits.
El silenci més que una moda
El silenci, més que una moda. Xerrades a la Llibreria Documenta (Pau Claris 144, Barcelona).24…
Butlletí Febrer 2016
Febrer 2016 ACTIVITATS Camins de saviesa: el budisme a càrrec de Raúl García Del…
Sermó del despertar -fragments-
De: Bodhidharma. Enseñanzas zen (Kairós, 1995), amb comentaris de Marià Corbí (de l'obra: La puerta de la sabiduría).
La esencia del camino es el desapego. Y el objetivo de aquellos que practican es liberarse de las apariencias. Se dice en los sutras: ‘el desapego es iluminación porque niega las apariencias’. La budeidad significa conciencia.
Sobre el cultiu de l'atenció
Hay una atención hacia nuestro entorno y hacia nosotros mismos que está regida por la…
Quiere Él que vuele el sapo por sí mesmo...
Reflexions amb motiu del cinquè centenari del naixement de Teresa de Jesús (publicades a: castellinterior.wordpress.com, un web dels Carmelites Descalços) Em voltava pel cap dedicar aquestes línies a posar de relleu el paper de Teresa de Jesús com a mestra de l’experiència d’Absolut, mestra d’aquell silenci personal que ofereix la possibilitat de descobrir el fons d’eternitat que ens habita, aquella font de la pròpia existència “que per comoditat podem anomenar Déu” (com diu Etty Hillesum en el seu Diari): el palau del Rei –en paraules de santa Teresa–.
Algunes pràctiques de silenci amb el Ioga Vasishta
Et saludo, oh ésser! “Et saludo, oh ésser!” és un text que pertany a l’obra…
Extracte de Cantos de eternidad La sabiduría de Rûmî en el “Mathnawî” Vol. I de M.Corbí
Los cantos de eternidad Dice Rumi: Escucha el ney (flauta de caña), y la historia…
VI forum espiritualitat alcoi
VI Fòrum d'Espiritualitat, Alcoi 2016 (9-10 d'abril): Transformació i plenitud a la vida quotidiana. Amb…
Butlletí Desembre 2015
Desembre 2015 ACTIVITATS Camins de saviesa: L’hinduisme a càrrec de Raúl Garcia Del 14…
Un cap de setmana amb el Brihadaranyaka Upanishad: exercicis
Els Upanishad recullen les reflexions dels antics rixis de l’Índia, en diàleg amb els seus…
Indagació amb el Brihadaranyaka Upanishad: exercicis
Els Upanishad recullen les reflexions dels antics rixis de l’Índia, en diàleg amb els seus…
La dimensión absoluta de lo real. Reflexiones
Intento de aclarar algo la dimensión absoluta de lo real en una sociedad no religiosa.…
La espiritualidad más allá de las religiones
La espiritualidad más allá de las religiones, dos experiencias. Encuentro con Rafael Redondo y Joxe…
Vídeos complets del VI Parlament Català de les Religions
Vídeos complets del VI Parlament Català de les Religions: trobareu els vídeos de les taules…
El cultivo de la cualidad humana profunda en las sociedades de conocimiento globalizadas. Principios de Epistemología Axiológica 4
Esta obra se propone ser una aproximación a los problemas que presenta el cultivo de la cualidad humana (CH) y la cualidad humana profunda (CHP), la espiritualidad de nuestros antepasados, en las sociedades de conocimiento consideradas como sociedades creativas de innovación y cambio continuo, que para ser realmente posibles deben desterrar de ellas todas las creencias intocables, del tipo que sean, religiosas o laicas.
Butlletí Novembre 2015
Novembre 2015 ENCONTRE INTERNACIONAL CETR 11è Encontre Internacional CETR Crisi de les religions i desmantellament…
SILENCIS SETMANALS
Cultiu de la qualitat humana profunda a través de a pràctica del silenci Les…
Butlletí octubre 2015
Octubre 2015 ACTIVITATS La saviesa del Brihadaranyaka Upanishad a càrrec de Montse Cucarull, Marta Granés…
CICLE DE CINEMA 2015
Una tria de pel·lícules i documentals amb aportacions d’interès en l’àmbit de la qualitat humana.…
L'essència i els fenòmens són no-dos: Candongqi (Sandokai)
Context. Després de la lectura d'un passatge del Tractat del Zhao, Shitou (700-790) va obtenir…
El missatge de Primo Levi
Prego al lector que no busqui missatges. És una idea que detesto, que m'incomoda, que…
Viatge a Ixtlan. Presentació
En el seu llibre “Viaje a Itxlán”, Carlos Castaneda agrupa els ensenyaments del seu mestre…
1ª pràctica Viatge a Ixtlan
1. A partir de: Viaje a Ixtlan, capítols 2-3 Recalcó que si en verdad…
2ª Pràctica Viatge a Ixtlan
2. A partir de: Viaje a Ixtlan, capítols 2-3 -¿Cómo puedo saber quién soy, cuando…
3ª Pràctica Viatge a Ixtlan
3. A partir de: Viaje a Ixtlan, capítol 4 La muerte siempre te estará…
4ª Pràctica Viatge a Ixtlan
4. (A partir de: Viaje a Ixtlan, capítols 5-6) Cuando te enojas siempre te…
5ª Pràctica Viatge a Ixtlan
5. A partir de: Viaje a Ixtlan, capítols 6-7 Ser inaccesible significa tocar lo…
6ª Pràctica Viatge a Ixtlan
6. A partir de: Viaje a Ixtlan, capítols 8-9 Un cazador digno de serlo no…
7ª Pràctica Viatge a Ixtlan
7. (A partir de: Viaje a Ixtlan, cap. 10 i 1) El soñar es real…
8ª Pràctica Viatge a Ixtlan
8. (A partir de: Viaje a Ixtlan, c.12: Una batalla de poder) Hay mundos…
9ª Pràctica Viatge a Ixtlan
9. A partir de: Viaje a Ixtlan, cap. 14-15 (necessitarem tenir una pedreta a mà)…
10ª Pràctica Viatge a Ixtlan
10. (A partir de: Viaje a Ixtlan, c. 16-17) Todo lo que hacemos es,…
11ª Pràctica Viatge a Ixtlan
11. (A partir de: Viaje a Ixtlan, c. 18-20) - El arte del guerrero…
12ª Pràctica Viatge a Ixtlan
12. (Viaje a Ixtlan, síntesi) O ens avorrim amb el món, o ens en…
Redondo Ser la propia luz
Rafael RedondoSer la propia luz: más allá de linajes y maestros, de escuelas y creencias.Desclée…
11. Encontre Internacional
11è Encontre Internacional CETR del 2 al 7 de novembre de 2015 "Crisi de…
El cultiu de la gran qualitat humana: la saviesa
Cal recuperar la saviesa de les antigues tradicions religioses, heretant el seu esperit i reinventant-lo…
Assaig de construcció d'un projecte axiològic per catalunya
Presentem l'assaig de creació d’un projecte axiològic* per a Catalunya que fa M. Corbí extret…
Butlletí setembre 2015
Setembre 2015 NOTíCIES PROGRAMA D'ACTIVITATS CETR CURS 2015-2016 Descarregar el programa LECTURES Assaig de…
La societat del coneixement i el futur de Catalunya.
La societat del coneixemente i el futur de Catalunya Jaume Agustí Cullell, ex-investigador científic del Institut…
Protocolos para la construcción de organizaciones creativas y de innovación. Principios de epistemología axiológica 3
La col·lectivitat humana es troba en una situació que mai abans s'havia produït. Sempre hi…
Butlletí juliol
Juliol 2015 NOTíCIES PROGRAMA D'ACTIVITATS CETR CURS 2015-2016 Descarregar el programa LECTURES NOVETAT…
Programació del curs 2015-2016
Aquí pots descarregar-te el nou programa per al curs 2015-2016, clica aquí 1.. La saviesa…
Más íntimo que mi propia intimidad
Nou llibre de “meditacions en vers”, de Marià Corbí. “El que oferim –diu l’autor- són només breus i intensos intents per a comprendre i percebre amb tots els sentits el que tot això –la totalitat de la realitat– és, i no el que la nostra condició d’éssers necessitats modela a la seva mesura i pren per real”.
Protocolos para la construcción de organizaciones creativas y de innovación. Principios de Epistemología Axiológica 3
La col·lectivitat humana es troba en una situació que mai abans s'havia produït. Sempre hi ha hagut grans canvis al llarg de la història humana. En el conjunt de la nostra espècie ha hagut societats que, alhora que estaven en trànsit, en punts centrals romanien estables. Podríem dir que vivien les transformacions culturals, mai tan ràpides com ara, amb gran estabilitat en el fonamental.
Más íntimo que mi propia intimidad
Nou llibre de “meditacions en vers”, de Marià Corbí. “El que oferim –diu l’autor- són…
Paraules de "Castaneda - D. Juan" per viatjar a Ixtlan
En el seu llibre “Viaje a Itxlán”, Carlos Castaneda agrupa els ensenyaments del seu mestre…
Los revolucionarios "religiosos"
La historia y el lenguaje forman la identidad y los personajes históricos como Jesús de…
Jornada sobre meditació i tecnociència
Meditació i tecnociència 30 d’octubre, 2015. Jornada “The Best Proof is Experience: Meditation, TechnoScience and Humanity”…
debats cccb
Els propers Debats al CCCB. Del 14 d’octubre al 30 de novembre. Per què treballem? …
Master Remind
Màster en Relaxació, Meditació i Mindfulness. Bienni 2015-2017. Organitza: Universitat de Barcelona (ICE), en modalitat…
Mònica Miró
Mònica Miró. Perènnia (Godall, 2015. 99 p.)La lectura d'aquesta bella tria d'epitafis llatins (en edició…
Economia solidaria
AA.VV. Economía solidaria. Kairós, 2015.Economistes, científics, filòsofs, contemplatius... aporten les seves reflexions per a fomentar…
Butlletí juny
Juny 2015 ACTIVITATS LECTURES NOVETAT EDITORIAL Más íntimo que mi propia intimidad…
Diari: una selecció
Selecció del Diari que Etty Hillesum (Middelburg 1914 - Auschwitz el 1943) va anar escrivint…
Forum Saragossa
20-22 de novembre, a Saragossa: 5è Fòrum Espiritualitat Aletheia, sobre el tema “La cura de…
Nou Diccionari de les Religions on line
El passat 28 de maig es va presentar el Diccionari de les Religions a la…
fundació miró
03/07/2015 — 27/09/2015 A la Fundació Miró (Barcelona) Exposició: Alfons Borrell. Els treballs i els…
Els Yoga Sutra de Patañjali
De la introducció a la recent edició comentada de l’obra. Traducció i comentaris de Frans Moors; traducció al català: Marta Artigas. La Comarcal edicions, 2015. 174 p.
La paraula yoga està amplament utilitzada a tot el món, però el yoga és realment conegut? En podem dubtar. Les revistes en parlen per poder explicar la calma que provoca o les seves virtuts de relaxació corporal... A més d’un públic ampli i fins i tot de molts que ensenyen, el yoga és sinònim de postura més o menys acrobàtica.El text més antic de yoga, titulat els Yoga-Sûtra de Patañjali, és el que ens parla millor i més completament.
"Pintar és -gairebé sempre- fer coses en va"
(Entrevista a: El País, Babelia. 2015/05/20) Per Miquel Barceló (Felanitx, 1957), pintar és com fer…
Entendre el món
Carles Capdevila. Entendre el món amb onze pensadors contemporanis. (Arcàdia, 2015)En un moment tan ple…
Concert Carme Vila
24 de maig, a les 19,00h. Concert de piano, de Carme Vilà. Concert solidari, dins…
Butlletí maig
Maig 2015 ACTIVITATS Aprofundint Carlos Castaneda: lectura comentada de Viatge a Ixtlan Raúl García Del…
Viento del Sur
Neix l’associació Viento del Sur, amb l’objectiu de facilitar i difondre espais i moments de…
Cypherpunks
Julian Assange (et al.) La libertad y el futuro de internet. Deusto, 2013. 189 p.Una…
Simposi Raimon Panikkar
20, 21 i 22 de maig del 2015, la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani…
El cultiu de la qualitat humana profunda
Ens proposem donar una fonamentació laica, sense creences ni religions, a allò que els nostres…
V Foro Espiritualidad Alcoy 2015
V Foro Espiritualidad Alcoy 2015: Consciencia y realidad. 11-12 d’Abril, a Alcoi. Organitza l’Associació DAAT…
Ahumada Espirituals
Laia de Ahumada. Espirituals sense religió. Fragmenta, 2015. 259 p. Laia de Ahumada explora l’espiritualitat…
Sampedro Vida perenne
José Luís Sampedro. La vida perenne. Plaza Janés, 2015. 189 p. (amb fotografies de Chema…
I Encuentro Podemos Espiritualidad
En el marc del partit Podemos s’ha creat el Círculo Podemos Espiritualidad Progresista, que vol…
Butlletí abril
Abril 2015 ACTIVITATS La qualitat humana profunda de pacifistes emblemàtics a càrrec de Manel Pérez…
La partida s’ha acabat i hem d’inventar una cosa nova
Entrevista de Carles Capdevila a Richard Sennett, publicada a l'ARA (22/03/2015). L'intel·lectual i professor nord-americà aprofundeix…
Sakyadhita Spain
S’ha presentat l’associació Sakyadhita Spain, filial de de Sakyadhita, International Association of Buddhist Women. La…
Cop de sort
Recorda que no aconseguir el que vols és, de vegades, un meravellós cop de sort.-Dalai…
Acceptar-se
La curiosa paradoxa és que quan em accepto tal com sóc, llavors, puc canviar. (Carl…
Camí amb cor
Quan hagis de triar entre dos camins, pregunta't quin d'ells té cor. Qui tria el…
Haiku de Issa
Que res em pertanyi. Només la pau del cor i la frescor de l'aire. (Kobayashi…
Despullar-se de memòria
Despullar-se de memòria perquè el plor perdi el seu fonament. Desfer-se del futur perquè la…
No hi ha on aferrar-se
La mala notícia és que estàs caient per l'aire i que no hi ha on…
Sobre la felicitat
Tota la felicitat d’aquest món, tota, prové de desitjar que els altres siguin feliços. I…
Amb la vida tan curta
Amb la vida tan curta com una alenada, per què no plantar res més que…
Ser el que som
Quan intentem ser una cosa que no som, perdem una mica del que som (Chris…
Petites coses
Tothom tracta de realitzar alguna gran cosa, sense adonar-se que la vida es compon de…
Sobre la meditació
La meditació no és evasió. És trobada serena amb la realitat. (Thich Nhat Hanh)
Què és la vida
La vida és el que et passa mentre estàs ocupat fent alguna altra cosa. (John…
L'amor és...
«... L'amor és la capacitat de viure el present. De viure amb atenció i respecte…
Com t'imagines...
Qui s'imagina esclau roman esclau, qui se sap lliure, s'allibera. L'Ésser humà és fa a…
Per conèixer...
Només som capaços de conèixer els demès, d'entendre'ls i estimar-los quan som capaços d'entendre'ns, estimar-nos…
Meditació i vida
Meditació i vida han de tendir a ser el mateix. Medito perquè la meva…
Desafiament
L'amor és un desafiament constant, no un lloc de repòs sinó moure’s, créixer, treballar junts;…
Butlletí març
Març 2015 ACTIVITATS La qualitat humana profunda de pacifistes emblemàtics Manel Pérez i Francesc Torradeflot…
10è. Encontre. La necesidad ineludible del cultivo de la cualidad humana
Aquest Encontre es va proposar abordar una qüestió greu i urgent: la gestió de la potència de les ciències i tecnologies en continu i ràpid creixement per la seva retroalimentació mútua, i la gestió de les transformacions constants de les formes de vida provocades per la contínua innovació de productes i serveis, requereixen, amb urgència, trobar maneres adequades per cultivar la qualitat humana i la qualitat humana profunda.
Només des d'aquesta qualitat serà possible governar convenientment la marxa de les societats en trànsit i de les societats d'innovació i canvi constant. De la qualitat humana en depèn la supervivència de la nostra espècie, la de la vida i l'habitabilitat del planeta.
Totes les societats que ens han precedit han viscut gràcies al coneixement que han produït. No n'hi ha cap que hagi pogut viure d'una altra manera. Però hi ha coneixements i formes de produir-los molt diferents, amb reptes també molt diferents. En aquest sentit, parlar de societats de coneixement és parlar d'un coneixement ben específic, així com de la forma de produir-lo. El coneixement gràcies al qual viuen les societats actuals, i que és ja una forma de vida, és un coneixement que se sap modelació i que cal produir en un procés continu d'innovació i creació. És per això que el coneixement ha de ser científic i, per tant, desaxiologitzat. Es produeix així una necessitat històricament inèdita: la de la construcció explícita dels projectes axiològics col·lectius que tinguin en compte el nostre doble accés a la realitat, l'accés relatiu i l'absolut. Perquè sense projecte axiològic cap societat és viable, molt menys la societat de coneixement. I diem projectes, en plural, perquè s'han de construir per a cada tipus d'organització i s’han de poder modificar d'acord amb els canvis de la societat
Novetat editorial: publicació dels treballs del 10è Encontre Internacional CETR
Aquest volum recull els treballs presentats al 10è Encontre Internacional CETR (7-11 d'octubre 2014) entorn…
Butlletí febrer
Febrer 2015 ACTIVITATS Atenció i meditació: pràctica, orientacions i recursos a càrrec de Teresa Guardans…
DECLARACIÓ - Les societats de coneixement i les seves profundes consequències
Equip de Recerca sobre Epistemologia Axiològica -CETR- …
El Silenci. Poemes de Carles Duarte
Petita tria del llibre de poemes de Carles Duarte, El silenci (La Magrana, 2001) “Tot…
La sinceritat, clau per a l’harmonia
article publicat al diari ARA (12/02/2015 pgs. 30-31) Quan volem apropiar-nos de la sinceritat i…
Espai obert 2014 2015
D'octubre a maig: Cicle Espai Obert 2014-2015. Arrels espirituals de la cultura d'avui(Diisabtes, 11 h.…
Discurs d'Al-Sisi
Discurs del president d’Egipte, Al-Sisi a la Universitat d’Al-Azhar (28 de desembre, 2014): Hem de…
Satish Kumar
Satish KumarTierra, alma, Sociedad. Kairós, 2014. 176 p.Inspirant-se en les grans filosofies de la seva…
Charles Taylor
Charles Taylor.La era secular, I. Gedisa, 2014. 478 p.Què significa afirmar que vivim en una…
La veritat sense forma del coneixement silenciós
La veritat espiritual, que és la veritat des del silenci, és com la llum, només…
Les identitats que maten
Els assassinats de París en aquest mes de Gener, ens han fet recordar les reflexions…
Jornades Amics Unesco Barcelona
Jornades: Al Gener connecta amb la religió. Organitza Amics de la Unesco de Barcelona. Tota…
Petita selecció de poemes
Blai Bonet i Rigo (Santanyí, Mallorca 1926-1997). Poeta català que també va cultivar el gènere…
Butlletí Desembre
Desembre 2014 ACTIVITATS LECTURES Drets humans de tercera (i quarta) generació Reflexions sobre els drets…
Drets humans
AA.VV. Educación plena en derechos humanos. Trotta, 2014. 336 p.Els autors han pretès oferir un…
Etty Hillesum
Etty Hillesum . Una Vida Conmocionada. Diario 1941-1943. Anthropos, 2013. 217 p.Obrir-se als problemes del…
Drets humans de tercera (i quarta) generació
El text prové de l’obra col·lectiva: Educación plena en los derechos humanos. Trotta, 2014. pgs.…
Posa’t les sabates i vine
Sohrab Sepehrí (Kashan, Iran 1928- Teheran, 1980): considerat un dels més grans poetes perses contemporanis,…
Consciència i poder de transformació
El grup de treball sobre Budisme i Economia de la CCEB (Coordinadora Catalana d’Entitats Budistes)…
Vull explicar-te la meva experiència
Selecció de Francesc Torradeflot. - Aquest monjo i reformador francès del segle XII, era un espiritual que es va veure obligat per les circumstàncies a implicar-se molt en la seva realitat social i política. Ple, per això, de clarobscurs, potser per això és especialment significativa la seva qualitat humana profunda i la capacitat i gràcia de la seva expressió. Va ser un dels primers espirituals que va descobrir que a més del "llibre" de la creació i de l'Escriptura, hi havia un llibre encara més proper que era el de la pròpia experiència i, a més , en el seu cas una experiència càlida, la de l'amor.
Com la terra llaurada. Poemes de Joan Vinyoli (1914-1984)
Una petita selecció de poemes de Joan Vinyoli, en el centenari del seu naixement. Com…
Caps de setmana silenci 2014-2015
Yoga del coneixement (Jñana Yoga) a càrrec de Marià Corbí 22 i 23 de novembre de…
Butlletí Novembre
Novembre 2014 ACTIVITATS CONTINUEM AMB EL CICLE DE CINEMA! Aquest mes de novembre, quatre títols…
les dones parlen
Mons femenins: religions i creences. Les dones parlen. Cicle de conferències. 15 conferències d'una àmplia…
cicle de cinema cetr 2014
mirar i compartir Projecció i comentari d’una tria de pel·lícules i documentals amb aportacions d’interès…
cinema espiritual
XI Mostra de cinema espiritual (6-23 de novembre, Barcelona), amb 12 pel·lícules: Espacio interior; Le…
CCCB Debats
Prendre la paraula. Cicle de Conferències i debats al CCCB (Barcelona). Del 26 e gener…
Butlletí Setembre
Setembre 2014 NOTíCIES PROGRAMA 2014-2015 Us convidem a conèixer les activitats que hem preparat per…
Cicle de cinema 2014
Una proposta pels divendres de tardor: projecció i comentari d'una tria de pel·lícules i documentals…
Otsiera.com
NOVETAT: otsiera.com, un lloc web al servei del creixement interior. Un espai on l'equip de…
Cercle Obert
Cercle Obert: eines per a una espiritualitat laica. Una plataforma dedicada a generar diàleg sobre…
Programa 2014-2015 desglossat
1.. La saviesa dels grans Upanishads i Sutres budistes 2.. La gran qualitat…
Quaquers guerra civil
Dijous 2 d’octubre, a les 19h. Acte organitzat des de la Direcció General d’Afers Religiosos…
Programa 2014-2015
Aquí pots consultar el nou programa per al curs 2014-2015, clica aquí 1.. La…
La humanitat és la meva família
El meu credo personal:el món és la meva llar, la humanitat és la meva família,…
Cantos de eternidad. La sabiduría de Rûmî en el "Mathnawî" vol.II
El Mathnawî, l’obra mestra de Djalal-od-Dîn Rûmî (1207-1273) i un dels més grans textos espirituals de la història de la humanitat, reuneix dos grans qualitats, molt difícils de conjuntar: la calidesa del poeta i la profunditat del pensador, i no com dos estrats sinó en una fecunda unitat; una creació que és com una mina de diamants, que per aconseguir les joies cal endinsar-se en la foscor de la mina i extreure’n una a una.
En aquest segon volum, Marià Corbí continua oferint les seves meditacions a partir del text, reflexions nascudes de la lectura del segon volum del Mathnawî que no pretenen ni resumir, ni comentar-ho, ni eximir de llegir-lo....
La puerta de la sabiduría
Les noves societats que viuen de la innovació i canvi continu, han modelar i construir tots els seus programes de vida i els seus projectes col · lectius. Per això més que mai i amb urgència, es necessita qualitat humana per gerenciar aquestes societats convenientment. Però la gran qualitat humana avui ja no es pot heretar des de sistemes religiosos lligats indissolublement a les formes intocables de creences dels nostres avantpassats, perquè no podem viure, pensar, sentir, actuar, organitzar-nos i creure com ells, però sí que podem i hem de recollir el seu llegat de saviesa conreada i verificada durant mil·lennis.
Una de les tasques pendents és aprendre a destil·lar la saviesa, la gran qualitat humana, del llegat religiós i espiritual de la humanitat.
09. Indagaciones sobre la construcción de una epistemología axiológica.
L'objectiu del treball de l'equip per a aquesta ocasió ha estat ajuntar i compartir aportacions que ajudin a la creació d'un saber sobre el tractament d’allò valoral humà, tant pel que fa als projectes axiològics col•lectius, com pel que fa a la qualitat humana profunda, l'espiritualitat.
9è. Encontre . Indagaciones sobre la construcción de una epistemología axiológica.
L'objectiu de la feina de l'equip per aquesta ocasió ha estat ajuntar i compartir aportacions que ajudin a la creació d'un saber sobre el tractament d’allò valoral humà, tant pel que fa als projectes axiològics col·lectius, com pel que fa a la qualitat humana profunda, l'espiritualitat.
El tema escollit per a aquesta edició ha sorgit de la nostra preocupació pels gravíssims problemes axiològics que generen els grans canvis en les formes de vida dels col·lectius, tant en el sí dels grups socials que viuen ja en les societats de coneixement i innovació i canvi constant, com en aquells que viuen a les societats que transiten de la vida camperola a la ciutadana, o de les societats preindustrials a les industrials. Són problemes de tota mena, morals, de justícia i equitat, polítics, familiars, sexuals, espirituals, etc.
Aquests problemes axiològics pensem que es poden afrontar, des d'un punt de vista acadèmic, a partir de moltes perspectives, des de la teologia, des de la filosofia, des de l'epistemologia, des de la teoria política, etc. però és necessari habilitar un accés epistemològic específic. Per abordar aquests grans i radicals canvis axiològics cal un punt de partida lliure de pressupostos axiològics, religiosos, filosòfics, o de qualsevol altre tipus, és per això que plantegem la creació d'un saber científic capaç de tractar-los. És urgent crear aquesta disciplina perquè resulta complicat, si no és que impossible, solucionar un problema axiològic amb els pressupostos que el van generar.
Quina "saviesa" per al segle XXI? Reflexions
Article publicat a la Revista Iglesia Viva (nº 258: Jóvenes en la encrucijada (estiu 2014)).Durant…
UOC Estudis àrabs i islàmics
2 nous programes de la UOC. Màster en Estudis Àrabs i Islàmics. Una formació per…
Llocs de culte
Llocs de culte de diferents tradicions religioses. Recursos didàctics. Una publicació de l’Associació Unesco per…
Butlletí juny-juliol 2014
Juny 2014 NOTíCIES FINAL DE CURS La setmana passada vem acabar el curs 2013-2014 amb…
El científic extrem
(Reportatge. Publicat a: La Vanguardia, 22.06.2014, p. 50) Óscar Fernández-Capetillo, un dels millors científics joves…
Portada cloenda 2014
ACTE DE CLOENDA DEL CURS 2013-14 dijous 19 de juny a les 19,30h. …
Cloenda 2014
CETR us convida a l’ACTE DE CLOENDA curs 2013-14 que celebrarem aquest dijous 19 de…
Melloni Sed de ser
Xavier Melloni. Sed de ser. Herder, 2013. 152 p.Reflexions, poemes, breus textos en to poètic…
Serres Ditona
Michel Serres. Ditona. Gedisa, 2014. 160 p.Des dels seus 84 anys, Serres és capaç d’interessar-se…
II Fòrum Fragmenta
II Fòrum Fragmenta. Autors i lectors en diàleg: un seguit d’activitats al voltant de la…
Snel Tranquils i atents
Eline Snel. Tranquils i atents com una granota. Kairós, 2013. 138 p.Una exploració de l’atenció…
Qui coneix estima
Qui no té amor, no té llum. Qui coneix, estima i qui estima, coneix. La…
Naturaleza poética de la espiritualidad. Vista desde la epistemología poética de Octavio Paz
[…] Nuestra reflexión cubrirá los cuatro puntos a los que acabamos de aludir: origen y…
Butlletí Maig
Maig 2014 ACTIVITATS CAP DE SETMANA DE SILENCI YOGA DEL CONEIXEMENT (jñana yoga) A càrrec…
Han, Byung-Chul
Han, Byung-Chul. La agonía del Eros. Herder, 2014. 80 p. L’esclavitut de l’ego: si els…
La poesia com a revelació
En aquests temps en els que la figura d’Octavio Paz està sent recordada amb motiu…
On vols ser
Tu ets allà on són els teus pensaments. Assegura’t que els teus pensaments siguin allà…
La dimensió absoluta, com un riu de fons…
La notícia de la dimensió absoluta de la realitat, que d’una forma explícita o implícita…
La veritat és una
Rabí Nachman de Breslau (1772-1810) va néixer a Ucraïna i era nét del Baal Shem Tov, el fundador del jasidisme. Va ser un impulsor i exponent destacat d'aquest corrent espiritual del judaisme que va voler convertir la vida quotidiana en lloança i recerca de la veritat. N’oferim una petita tria d’aforismes. (Font: Rabí Nachman de Breslau. La cadira buida. J.J. de Olañeta. Els petits llibres de la saviesa, 12)
Llocs de culte de diferents tradicions. Recursos didàctics
L’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós, en col·laboració amb l’Escola Pia, publica una Guia que…
Butlletí abril
Abril 2014 ACTIVITATS L’espiritualitat dels ateus a càrrec de Francesc Torradeflot Del 24 d’abril…
La construcción social del espacio y la espacialización de la cultura
El espacio no es puro y homogéneo, sino que cada sociedad conforma su propio espacio…
Seminari de Meditació
Seminari de Meditació amb Sri Swami Vitamohananda: Atma Anubhava, l’experiència directa de l’Ésser. Barcelona, 10-11…
El poder de les xarxes socials
(selecció de l'article de Manuel Castells publicat a Vanguadia Dossier, n º 50, gener-març 2014).…
La qualitat humana a l'Evangeli de Mateu
Aquest text és un extracte de l’apartat dedicat a l’Evangeli de Mateu, en un llibre…
Experiència estètica i experiència religiosa
Article publicat a la revista Iglesia Viva, nº 256, dedicat al tema “Art i religió:…
Pensamiento budista
P. Williams, A. Tribe, A. Wynne. Pensamiento budista: una introducción completa a la tradición india.…
Butlletí març 2014
Març 2014 ACTIVITATS La visió antropològica de l’home actual i l’espiritualitat que genera A càrrec…
Sota la pluja
Sota la pluja,arbres, camí, silenci,vides llunyanes.Sense recança mirocom el meu pas s’esborra. Salvador…
Església i món modern
Article publicat a la revista ALTERNATIVAS, n º 46 (II/2013), pgs. 105-130, una reflexió sobre…
RECONEIXEMENT ESTUDIS OFICIALS 2013-2014
Us presentem la proposta per al curs 2013-2014 dels cursos reconeguts pel Departament d'Ensenyament.…
Aprendre a percebre i sentir lliurement
El camí interior és el camí de les transformacions del sentir. El camí interior és…
Iglesia Viva 256
Arte y religión: entre la tensión y el diálogo Iglesia Viva, nº 256L’últim número de…
Redondo Magníficat
Rafael Redondo. Magníficat Bilbao, El Gallo de oro, 222 p. Nova publicació d'aquest mestre zen,…
Viure en la sorpresa
El nostre objectiu ha de ser viure en una sorpresa radical. .... aixecar-nos al matí…
butlletí febrer 2014
Febrer 2014 ACTIVITATS XERRADA Una espiritualitat sense Déu? Dijous, 20 de febrer de 2014, a…
Xerrada Diàlegs de Pedralbes
EL 20 de febrer, dins del cicle de Diàlegs de Pedralbes, Ramon Andrés, i Marià…
L'estranya experiència humana de la realitat. Reflexions
Som uns pobres vivents d'aquesta terra, fisiològicament molt complexos, culturalment i psicològicament també, però en…