Giulio Santa

7. LA INVESTIGACIÓ INTERIOR: KALAMA SUTTA I CANKI SUTTA

5 SUTTAS
Resum: El sutta de Canki i el Sutta de Kalama

¿Què farem en aquest taller?

Una breu introducció on presentarem el suttes: Què son? D’on venen? (concilis, escrits,…)

Investigarem quina és la posició filosòfica que el Buddha considera com a preservació de la veritat. Veurem també com considera el Buddha que un ha de descobrir la veritat i com ha de realitzar-la completament.

Després llegirem el conegut sutta als Kalamas. Aquí investigarem com se’ns anima a descobrir la veritat i com se’ns diu que defensem aquesta veritat.

Finalment, en una última sessió compararem ambods suttes intentant esbrinar en què es diferencien ambdues propostes i perquè. Com és que un mateix mestre, dona ensenyances aparentment diferents a dos comunitats? (a uns els hi diu que investiguin per ells mateixos, als altres que busquin un  mestre que els hi ensenyi el camí). Relacionarem tot això amb com prenem nosaltres (occident) aquests consells: els agafem com a absoluts, posicionat-nos com a “només això és veritat i la resta fals” o ens posicionem d’una manera oberta afirmant només que “aquesta és la nostra creença” però sense arribar a la conclusió que “només això és veritat, tota la resta és fals”.

Dates: 10, 17 i 24 de maig
Horari: 3 dilluns, de 18:25 a 18:55 h. (silenci) i de 19:00 a 20:30 h. (curs)
Aportació: 30 € (fraccionable)

Sessions

Primera sessió: llegirem el sutta a Canki. En aquest sutta descobrirem com primer el Buddha fila prim sobre el perill de legitimar visions amb arguments contradictoris, per després donar-nos cinc fets o situacions en els que les societats poden caure en error. Després el Buddha passarà a explicar-nos la manera segons ell correcta de preservar la veritat, de descobrir la veritat i de arribar finalment a la veritat. Veurem també els factors detallats i seqüencials que fan que poguem descobrir i arribar finalment a la veritat.

Segona Sessió: en aquesta segona sessió ens aproximarem al conegut Kalama Sutta. Un text que a occident s’acostuma a fer servir per justificar una búsqueda lliure i individual. Llegirem sobre la recomanació del Buddha sobre les tradicions, els mestres,… I passarem a veure què suggereix al Buddha als habitants de Kesaputta per poder sortir d’aquest estat de dubte i guanyar, si més no, una petita certesa. Veurem també els beneficis derivats de viure la vida observant d’aquesta manera.

Tercera sessió: en la tercera sessió tornarem als fragments dels textos que hem llegit amb anterioritat trobant similituts i diferències. Aquestes aniren desde com son els individus de les societats a les que van adreçades –si dubten, si no, si poden distingir entre allò moralment correcte o no,…- fins a la profunditat del camí proposat a cada un d’aquests grups d’individus. També mirarem de relacionar aquests enfocs filosòfics amb com ens relacionem nosaltres amb els nostres axiomes, amb la nostra confiança en front la nostra sabiduria, i amb les tradicions, mestres,…

Metodologia: lectura del text i comentari/dicussió

Facilitador: Giulio Santa va nèixer a Barcelona. El seu interès per l’èsser humà el va portar, sense intenció, a trobar les ensenyances budistes. Practica desde fa 18 anys la meditació vipassana en les diferents propostes que fa la tradició theravada. Ha estudiat els seus textos i la llengua pali. Practica també meditació de calma mental en aquestes tradicions i també ha aprofundit desde fa uns 8 anys en la tradició de budisme vajrayana.  La seva manera de transmetre les ensenyances es basa en adaptar la informació en aquell que les escolta o debat per a que cadascun en pugui extreure el material que li’n sigui més rellevant per gaudir de més felicitat a la seva vida. També gestiona el blog Luz de atención constante i ha traduit recentment el llibre Mindfulness i vipassana, de Mahasi Sayadaw, per Ed. Kairos.

Inscripció per fer el curs on-line:

Us podeu inscriure a aquest curs enviant-nos un missatge a jm.bobadilla@cetr.net
Quan ens envieu el correu, si us plau, recordeu indicar el vostre nom i el títol del curs o nº del curs que trobaràs en el programa.

Forma de pagament: L’aportació es pot fer mitjançant transferència bancària al compte de

Banc Sabadell: ES79 0081 5119 6800 0108 8609

És molt important indicar el nom complet de la persona inscrita en el concepte de la transferència i el títol del curs o nº del curs.

A més, si el sistema del teu banc online ho permet, pots enviar-nos la notificació de transferència, disponible al final de l’operació de transferència a evacetr@gmail.com

Un cop us hagueu inscrit i hagueu realitzat la transferència, rebreu un missatge amb la confirmació de la inscripció i tres dies abans de l’inici del curs les instruccions per accedir a el curs en directe.

Formulari d’inscripció per fer el curs presencialment (places limitades)

Nom *

e-mail *

Telèfon