Les generacions menors de 45 es troben en un descampat a tal, que no hi ha res per menjar, per això l'oferiment que se'ls faci hauria de ser una notícia primera, sense cap tipus de supòsits ni de creences, perquè en les noves societats de moviment constant és impossible creure. Caldria oferir-los una notícia que sigui una dada verificable amb una verificació axiològica, no científica.
Una notícia en la qual no ressoni res religiós ni antireligiós.
Quina seria aquesta dada neta i verificable?
Què poden oferir les tradicions religioses a les societats del segle XXI?
S’acorda en el grup que el terme “religions” fa referència a la institucionalització de les espiritualitats, mentre que el terme “tradicions religioses” es refereix a les joies espirituals que conserven les grans tradicions tot, moltes vegades, les mateixes institucionalitzacions.
Aquí alguns dels trets que es considera caracteritzen l’espiritualitat:
- L’espiritualitat és rebel·lió contra qualsevol tipus de absolutització de mitjans, d’imposicions culturals, polítiques o religioses.
- L’espiritualitat possibilita viure la qualitat essencial humana. Hi conviuen la satisfacció de les necessitats i la distància generada pel coneixement absolut, que permet que coexisteixin pluralitat de projectes.
- L’espiritualitat autèntica és Islam sense Islam, budisme sense budisme, cristianisme sense cristianisme …, en resum, religió sense religió.
- En l’àmbit de l’espiritualitat no té sentit parlar de conversions d’una tradició a una altra.