Marta Granés Avui, l'execució dels sentits passa pels aparells tecnològics. Però la tecnologia no proporciona experiències sensitives directes que immisceixin tots els sentits, i com a animals que som, els necessitem completament activats per sentir-nos plenament vius.
Tenir l'atenció focalitzada en allò tecnològic redueix fisiològicament i psicològicament l'ús dels sentits (es redueix a l'oïda ia la vista) i això restringeix la riquesa de l'experiència humana.
Podríem afirmar que els joves d'ara són la generació més amputada sensitivament de la història. I, el pitjor de tot és que no noten l'absència, ja que mai no han viscut una altra cosa. El que és qualitatiu mai ha estat aquí.
Sonam Wangchuk, premi Medi Ambient Rolex 2016
Sonam Wangchuk, premi Medi Ambient Rolex 2016 per un projecte per a la regió àrida de Ladakh a l’Himàlaia. Es tracta de construir reserves d’aigua de cara a la primavera tot congelant de manera natural (la zona per la seva altitud està a -30ºC) l’aigua del desgel. Mitjançant un tub vertical amb una fina pluja s’aconsegueix una estructura piramidal que es desglaça lentament obtenint-se aigua en els mesos de maig i juny que és el moment clau pel cultiu i a l’hora el de més sequera.
En els següents enllaços trobareu més informació:
http://www.rolexawards.com/40/es/laureate/sonam-wangchuk –> Explicació i un vídeo amb subtitols castellà.
https://www.youtube.com/watch?v=2xuBvI98-n4 –> Documental de Aljazeera on es veu la mida de la estructura de gel i la seva construcció
https://www.youtube.com/watch?v=uaPMmTmtJ4k –> Una conferència explicant-ho
https://www.youtube.com/watch?v=WC_JPSIoTPc –> Sonam Wangchuk donant una sessió al IIT Delhi | Human Values and Technology