Skip to content

Butlletí Febrer 2011

Febrer 2011

 

Properes activitats

Lectura: “Hombre y mujer de conocimiento” d’Amando Robles

9, 16 i 23 de febrer i 1 de març. A càrrec de Raúl García.

77 €

Amando Robles, en el seu llibre, sistematitza l’extensa obra signada per Carlos Castaneda, y en recull l’ensenyament del mestre yaqui, don Juan Matus, que presenta de manera molt pragmàtica, directa i sense creences la realitat des del coneixement silenciós. La lectura comentada de l’obra de Robles ens portarà a reflexionar sobre tota una sèrie de propostes de com practicar l’«intent» d’accés a aquest coneixement.

Raúl Garcia és aparellador, llicenciat en Antropologia i forma part de l’equip d’investigació del CETR.

Més informació

 Cap de setmana de Yoga del Coneixement

 12 – 13 de febrer. A càrrec de Marià Corbí 

 115 €

Una iniciació a l’ús de la facultat raonadora de la ment al servei de trencar els motlles d’interpretació que ens imposa la necessitat i el desig, a fi i a efecte de poder accedir al coneixement i sentir silenciós de la realitat.  

  • El cap de setmana s’iniciarà a les 10h del dissabte i finalitza a les 13h de diumenge.
  • Els 115€ inclouen allotjament i manutenció i la matrícula.
  • Lloc: St. Martí de Sesgueioles.

Més informació: programa de caps de setmana de silenci 

 Les accions de voluntariat com a procediment de silenciament

 Propera trobada 10 de febrer. 19,00h

 En tota la història de les tradicions s’ha proposat la acció gratuïta com mitjà de silenciament. Enguany  CETR  ha posat en marxa unes reunions de persones que s’interessen per la via de silenciament a través de l’acció de voluntariat en favor de persones amb diversos tipus de necessitats. Aquesta iniciativa vol aplegar tant a persones que ja duen a terme una acció de voluntariat com a aquelles que en voldrien desenvolupar alguna. Per a les quals des de CETR es pot facilitar la possibilitat d’incorporar-se a l’Associació de voluntaris de Sant Joan de Déu, d’acompanyar a persones grans soles (en col·laboració amb diversos Serveis Socials de la ciutat), o bé visitar a presos.

Convoquem a les persones interessades en aquesta activitat a reunir-nos el dijous 10 de febrer a les 19h a CETR per  a seguir reflexionant a partir de textos, sobre el silenciament i gratuïtat que haurien de generar les accions de voluntariat i també per  compartir dificultats que s’hagin presentat en el desenvolupament de les tasques. 

Llegir més 

Textos contemporanis d’espiritualitat laica: reflexió compartida

 1 de març – 10 de maig, 6 dimarts de 19:30 a 21:00 h. A càrrec de Salvador Juncà 

Nova proposta: seminari quinzenal en el que cada sessió combinarà una pràctica guiada de silenci i el comentari de breus textos que permetin aprofundir en aspectes del treball interior. Aquesta proposta sorgeix de l’interès de continuïtat de persones que van fer el curs “Espiritualitat i societat contemporània” amb en Salvador Juncà, i és oberta a tots aquells que desitgin participar en un treball personal de reflexió i pràctica.

El món jueu i la seva diversitat

2 de març – 6 d’abril 6 dimecres de 19:30 a 21:00 h. A càrrec de Meritxell Blasco 

97 €

Un curs que ofereix una aproximació al món jueu, una realitat ben plural, que permet conèixer millor el passat i tenir més elements per interpretar el present. “Què és el judaisme?”, una pregunta que ens guiarà pels diversos temes. Els fonaments de la fe: Torà i Talmuds. Evolució i figures cabdals del judaisme. Ortodòxia i reforma. Els principals corrents i sentit profund de la pràctica jueva. La recerca espiritual, aportacions de la càbala i del hasidisme. Els judaismes del segle XXI.

Meritxell Blasco Orellana, és doctora en Filologia Semítica, professora de la Universitat de Barcelona; autora de diverses obres i membre del projecte d’investigació Catalonia Hebraica.         

Més informació. Programa de cursos

Lectures

Especial Joan Maragall (1860-1911)

 

Amb motiu del centenari de la seva mort (i els 150 anys del naixement) la figura de Joan Maragall, poeta i assagista, s’ha fet més present aquests darrers mesos en diverses publicacions i actes culturals. Volem aprofitar l’ocasió per a recordar un itinerari de recerca que continua sent una aportació ben viva per alimentar les cerques de qualitat humana i espiritualitat al segle XXI. Un itinerari que el portà a transcendir creences i institucions, a situar-se al bell mig de la vida –ben a prop del “batec de l’Univers”–, a fer-se solidari amb el patiment d’altri, bel·ligerant amb les estructures injustes, i amant agraït de l’existir en qualsevol de les seves manifestacions.

Us oferim, en primer lloc, un petit esbós de la seva biografia intel·lectual, a partir d’alguns fragments del llibre d’Ignasi Moreta, No et facis posar cendra (Fragmenta, 2010):  L’eternitat aquí i ara: pensament i religió en Joan Maragall (Ignasi Moreta)

Seguidament, una tria d’articles representatius (respectant l’idioma -català o castellà- en que foren publicats):

I també una petita tria de Poemes

Llegir més  

Wikileaks como desafío epistemológico. 

Daniel Álvaro Martínez

«Sobre el caso Wikileaks se han dicho muchas cosas, pero da la sensación de que siempre queda algo por decir». Así comienza un artículo de Umberto Eco de publicación reciente, traducido al español con el sugestivo título “Saber lo que se sabe”. «La regla por la cual los dossieres secretos deben basarse sólo en noticias ya conocidas…  

Llegir

 

Quan la mort ens ajuda a comprendre. 

Marià Corbí

(Text llegit en l’acte de comiat de l’amic Jaume Esteve, i que arrenca d’un dels seus poemes, de la imatge de la vida de la gota com a part de l’infinit oceà.)  El meu escrit homenatge està en la línia del poema de’n Jaume sobre la gota i el mar. La llum del sol es reflecteix en cada gota d’aigua de la rosada del matí. Cada gota…    

Llegir

Back To Top