Skip to content

newsletter Gener 2011

 

 

 

 

 

Novetat!

 

CONSEQÜÈNCIES DEL FINAL DE LA EPISTEMOLOGIA MÍTICA. 7è Encontre Internacional CETR.

En venda a CETR (tel. 93 4107707, cetr@cetr.net)

Preu: 8 € (més despeses d’enviament)   

Descàrrega gratuïta

 

 

Què és la Veritat? O… com concebre la realització humana, l’espiritualitat, la teologia, el compromís, avui? Aquestes són algunes de les qüestions que exploren les ponències i debats d’un Encontre dedicat a abordar les conseqüències del profund canvi cultural que comporta concebre el coneixement, ja no com a descripció de la realitat, sinó com a construcció humana.

 

Activitats

veure tot el programa del segon trimestre

 

FONAMENTS DE L’ISLAM. Les societats islàmiques en el món contemporani 

A càrrec de Theodoro Loinaz.  
17 de gener–21 de març (10 dilluns) de 19:30 a 21:00  h.  
126 €

 Estudiarem la pluralitat històrica de l’islam atenent a les dinàmiques específiques de les societats musulmanes.  A partir dels textos fundants de l’islam, l’Alcorà i els hadiths, s’analitzaran tant els aspectes pròpiament religiosos i espirituals com aquells altres que tenen a veure amb el fiqh o jurisprudència islàmica i els reptes que planteja un món cada cop més global. Un curs que ens permetrà adquirir una visió àmplia de l’islam, de les seves aportacions culturals i espirituals, i dels seus desafiaments.

Theodoro Loinaz, investigador a l’Àrea d’Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat de Barcelona,  és llicenciat en Biologia (Universitat del País Basc) i en Filologia Àrab (Universitat de Barcelona).

 

L’HINDUISME, una iniciació 

A càrrec de  José Reche            
18 de gener – 22 de febrer (6 dimarts) de 19:30 a 21:00 h.
97€            

Un seminari que ofereix una introducció a les propostes espirituals i de cultiu de la qualitat humana sorgides a l’índia. Combinant la reflexió compartida i algunes pràctiques de silenci, ens aproximarem a la via hindú de saviesa -sanatana dharma-, a la diversitat de yogues –o vies d’alliberament– i als seus mestres, en contacte amb una acurada selecció de textos.

José Reche, antropòleg, especialitzat en la cultura i les religions de l’Índia, és professor del Màster d’Història Comparada de les Religions (Institut Superior de Ciències Religioses St. Fructuós, Tarragona). Realitza tasques de traducció i correcció de llengües i cultures asiàtiques per diverses editorials.

 

L’ESSÈNCIA DEL RECONEIXEMENT”:  la doctrina tàntrica de l’alliberament 

A càrrec de Pawel Odyniec                 
17 de gener–7 de març (8 dilluns),  de 19:30 a 21:00 h.             
117 €

“L’Essència del Reconeixement”  és un tractat de la tradició tàntrica hindú que exposa de forma concisa la doctrina de l’alliberament per mitjà del reconeixement de l’autèntica identitat de l’ésser humà. El text ens introdueix en el significat profund de l’emancipació en vida, entesa des de la perspectiva de la no-dualitat suprema tal i com la presenta el Shivaisme del Kashmir. El diàleg forma part intergral del curs.

Pawel Odyniec és llicenciat en Filosofia (UAB), Master en Història de les Religions i Master of Arts in Indian Philosophy and Religion (Benares Hindu University)

 

MANTRA I NÂDA YOGA: la música hindú, una via a la meditació 

A càrrec de Bhakti Das
20 de gener – 3 de febrer (3 dijous) de 19:00 a 20:30 h.                    
45 €

Com pot la música ajudar al treball interior? El so instrumental, la veu, el cant, són ben presents en les diverses tradicions de saviesa. Bhakti Das, músic seguidor de la tradició hindú, presentarà la perspectiva del Nâda Yoga, o ioga de la música. Les tres sessions combinaran teoria i pràctica per tal d’introduir-nos a algunes de les possibilitats que ofereix la música com a via de recerca interior.

Bhakti Das, estudiós i cultivador de l’espiritualitat hindú, presideix la Divine Life Society a Espanya. Músic, violinista i virtuós en els diversos instruments de la tradició musical índia, la seva biografia musical és molt extensa.

 

PRÀCTIQUES DE SILENCI 

Dissabtes de silenci a CETR. 22 de gener:  Silenciament amb Mantres cantats   a càrrec de Bhakti Das.  més informació

  • Els dilluns: silenciament  seguint a  Bodhidharma  amb Marta Granés (de 19:30 a 20:30 h.)
  • Els dimarts: l’evangeli de Mateu com a mestre de silenciament amb Montse Cucarull (de 18:15 a 19:15 h. )
  •  Els dimecres  quinzenalment: el silenci des de la ment (Jñana Yoga) amb Marià Corbí  (de 19:30 a 20:30h. I: La música com a pràctica de silenci amb Marià Corbí
  • Els dijous: Assanes i Pranayama (Hatha Yoga) amb Lili Beuter (de 18:15 a 19:30 h.) 

 

Reprenem la iniciativa d’ “accions de voluntariat” com a procediment de silenciament

13 de gener a les 19 h

En tota la història de les tradicions s’ha proposat l’acció gratuïta com a mitjà de silenciament. Enguany  CETR vol iniciar aquesta via de silenciament: l’acció de voluntariat en favor de persones amb diversos tipus de necessitats.

Aquesta iniciativa vol aplegar tant a persones que ja duen a terme una acció de voluntariat com a aquelles que voldrien desenvolupar-ne alguna; per aquestes des de CETR es pot facilitar la possibilitat d’incorporar-se a l’associació de voluntaris de Sant Joan de Déu, d’acompanyar a persones grans soles que han estat detectades per diversos Serveis Socials de la ciutat, o bé de voluntariat a les presons.

Convoquem a les persones interessades en aquesta activitat a reunir-nos el dijous 13 de gener a les 19h a CETR per reprendre la iniciativa. En la trobada a més de tractar sobre la incorporació a les diverses possibilitats de voluntariat també concretaríem la periodicitat de les nostres trobades que haurien de servir tant per comentar com es van desenvolupant les tasques, com per a la reflexió, a partir de textos, sobre el seu grau de silenciament i la gratuïtat que haurien de generar.

 

Una proposta: l’Agenda Llatinoamericana Mundial

Podeu entrar a http://www.llatinoamericana.org/2010/cat/video_agenda.asp  per conèixer el projecte impulsat per Pere Casaldàliga i José Mª Vigil amb  col·laboradors d’ambdues bandes de l’Atlàntic (vídeo de 19 min).

Es tracta de l’edició de l’obra “Agenda Llatinoamericana” que des de fa 20 anys, any rera any,  recull reflexions acurades en torn la qüestió triada per a cada publicació. L’interès del projecte no ha deixat de créixer en saber aplegar la inquietud de molts per com estem conduint el nostre destí i el del Planeta, amb reflexions que enriqueixen el tractament de les diverses problemàtiques abordades i conviden a una conscienciació més operativa.

 

Lectures

CALEN NOVES IMATGES RELIGIOSES. José María Vigil

La realitat, en ella mateixa, continua essent un misteri inaccessible per a nosaltres. “Per què existeix la realitat, i no pas el no-res?”, es preguntava Leibniz. Les cultures –i dintre seu les religions- van respondre a aquest angoixant interrogant irresolt, representant-se la realitat per mitjà d’imatges i metàfores originals, creatives, a vegades fins i tot genials, que han permès als nostres avantpassats de viure donant-los un sentit, una comprensió del món, una esperança, una missió…  Ara bé, aquestes imatges “descriuen” la realitat tal com és? Òbviament no; la Realitat mateixa és un misteri que ens sobrepassa. Només els fonamentalistes pensen que la realitat és literalment tal com la “descriuen” les seves tradicions religioses. Aquestes tradicions són simbòliques …   llegir

 

L’ENSENYAMENT DE LA QUALITAT EN LA SIMBOLOGIA DEL MITE DEL NAIXEMENT DE JESÚS. Marià Corbí

La narració del naixement de Jesús és una representació, una simbolització del que va ser el seu ensenyament central, la seva revelació: el coneixement silenciós. Per fer-ho van prendre els elements centrals d’un mite ancestral, el del naixement de déus i herois, per simbolitzar, en el possible, aquesta revelació inefable. La narració del naixement està formada per uns símbols centrals, enfilats en una narració. Els símbols centrals de la narració del naixement són la nit còsmica, la cova i el si d’una mare. En realitat són tres símbols confluents perquè insisteixen en una mateixa idea des d’una triple perspectiva: la perspectiva còsmica, la terrestre i la humana…   llegir 

 

LA BIOÈTICA I EL PENSAMENT COMPLEX. Sergio Néstor Osorio García

En aquest any 2010 es compleixen 42 anys, des que Van Rensselaer Potter va introduir en el llenguatge el terme Bioètica (Potter, 1968). (…) “El que m’interessava en aquell moment -ens diu Potter-, era el qüestionament del progrés i vers on ens portaven tots els avenços materialistes propis de la ciència i la tecnologia a la cultura occidental. Vaig expresssar les meves idees sobre la que, em semblava, hauria de ser la missió de la bioètica: un intent de respondre a la pregunta que encara la humanitat: Quin tipus de futur tenim per davant? i ¿tenim alguna opció? Per tant, la bioètica es va transformar en una visió que exigia una disciplina per guiar la humanitat al llarg del “pont cap al futur”… llegir

 

ET SALUDO, OH ÉSSER!  Ioga Vashistha

Et saludo, oh ésser!, que resideixes en el lotus del cor, les dues ales del qual són la consciència i la seva reflexió. Et saludo, oh ésser!, el sol que escampa l’obscuritat de la ignorància. Et saludo, oh ésser!, el promotor de l’amor suprem que sosté totes les coses de l’univers.  Oh, ésser!, brilles en el sol amb lluminositat i puresa, i resplendeixes fredament en la lluna. La solidesa de les muntanyes i la velocitat del vent de tu sorgeixen. Per causa teva la terra és ferma i l’espai buit. Afortunadament t’he comprès. Per sort, ja no hi ha diferència entre tu i jo: tu ets jo, jo sóc tu… llegir

 


Back To Top