Marta Granés Avui, l'execució dels sentits passa pels aparells tecnològics. Però la tecnologia no proporciona experiències sensitives directes que immisceixin tots els sentits, i com a animals que som, els necessitem completament activats per sentir-nos plenament vius. Tenir l'atenció focalitzada en allò tecnològic redueix fisiològicament i psicològicament l'ús dels sentits (es redueix a l'oïda ia la vista) i això restringeix la riquesa de l'experiència humana. Podríem afirmar que els joves d'ara són la generació més amputada sensitivament de la història. I, el pitjor de tot és que no noten l'absència, ja que mai no han viscut una altra cosa. El que és qualitatiu mai ha estat aquí.
EL PELEGRÍ I LA FILOCÀLIA
L’obra anònima Relats d’un pelegrí rus van popularitzar els mètodes de l’Església oriental pel que fa a la pregària interior contínua i l’obra cabdal que en recull segles d’ensenyaments: la Filocàlia. Explica el pelegrí:
“Vaig fullejar la Bíblia i hi vaig llegir amb els meus propis ulls exactament allò que havia sentit: “Pregueu sense parar (Te 5,17), pregueu tothora en esperit (Ef 6,18), alçant a tot arreu unes mans pures (1 Tm 2,8)”. Per més que reflexionava no sabia què decidir.
Què haig de fer –pensava-, on trobaré algú que pugui explicar-me aquestes paraules? Aniré per les esglésies on prediquen homes d’anomenada i potser allí trobaré el que cerco. I em vaig posar en camí. Vaig sentir molts de sermons excel·lents sobre la pregària. Però tots eren instruccions sobre la pregària en general: què és la pregària, per què cal pregar, quins són els fruits de la pregària. Però de com arribar a pregar de debò, d’això, ningú no en deia res. (…) Freqüentar els sermons, doncs, no m’havia donat el que jo desitjava. Vaig deixar d’anar a les prèdiques i vaig decidir de cercar, amb l’ajuda de Déu, un home savi i experimentat que m’expliqués aquest misteri, puix que el meu esperit se sentia invenciblement atret cap allí.
Vaig caminar molt de temps buscant un guia assenyat que pogués donar resposta a la meva inquietud. [Plantejà les seves preguntes a diversos religiosos, sense resultat] (…) Finalment un vespre , vaig trobar un vellet que tenia tot un aire de religiós. A la meva pregunta respongué que era monjo i que l’indret on vivia amb alguns germans quedava a deu verstes de camí; m’invità a fer posada amb ells.
– A casa nostra –va dir-me- rebem els pelegrins, en tenim cura, els donem menjar a l’hostal.
No tenia gaires ganes d’anar-hi i li vaig dir: El meu descans no depèn d’un hostatge, sinó d’una lliçó espiritual; no demano pas menjar: tinc molt de pa sec al sarró.
– Però quina mena de lliçó demanes i què desitges acabar de comprendre? Vine, vine a casa nostra, estimat germà; tenim uns starets de molta experiència que poden proporcionar-te direcció espiritual i guiar-te per la veritable via a la llum de Déu i de les lliçons dels Pares.
– La veritat, pare, és que fa cosa d’un any, trobant-me a l’ofici, vaig sentir aquesta exhortació de l’Apòstol: “pregueu sense parar”. No sabent com interpretar aquestes paraules em vaig posar a llegir la Bíblia (…) Vaig començar també a freqüentar l’església (….) però malgrat tot no he aconseguit la comprensió que desitjo, visc en la incertesa i en la inquietud.
El starets es persignà i prengué la paraula:
– Regracia Déu, germà estimat, pel fet que hagi revelat dintre teu l’atracció a la pregària perpètua interior. (….) Bé és veritat que es predica molt sobre la pregària i que sobre això hi ha nombroses obres recents, però tots els judicis dels seus autors es fonamenten en l’especulació intel·lectual, en els conceptes de la raó natural, i no en l’experiència alimentada per l’acció. (…) Rarament es troba resposta a aquestes preguntes: què és la pregària i com s0’aprèn a pregar. (…) I cosa molt més trista , aquesta saviesa elemental i vana porta a mesurar Déu amb mesura humana. Molts cometen un gran error quan pensen que els mitjans preparatoris i les bones accions engendren la pregària, i, de fet, la pregària és l’origen de les obres i de les virtuts. Prenen equivocadament els fruits o les conseqüències de la pregària pels mitjans d’arribar-hi, i en disminueixen així la força. (…)
Tot conversant així havíem arribat sense adonar-nos-en a l’ermitatge. Per tal de no separar-me d’aquell vell savi i satisfer més aviat el meu desig vaig afanyar-me a dir-li:
– Us ho prego, venerable pare: expliqueu-me què és la pregària interior perpètua i com es pot aprendre; veig que en teniu una experiència profunda i segura.
El starets acollí la meva demanda amb bona voluntat i em digué:
– Vine a casa, Et donaré un llibre dels Pares que et premetrà de comprendre clarament què és la pregària i d’adquirir-la amb l’ajuda de Déu.
Vam entrar a la seva cel·la (….)
– La manera com s’aprèn la pregària, la veurem en aquest llibre. Es diu Filocàlia. Conté la ciència completa i detallada de la pregària interior perpètua exposada per vint-i-cinc Pares. (…) Escolta ara, que et diré com cal exercitar-se en la pregària perpètua.
El starets obrí la Filocàlia, trià un passatge de sant Simeó el Nou Teòleg i començà:
“seu en silenci i en solitud, acota el cap, clou els ulls; respira més suaument, mira a través de la imaginació, a l’interior del teu cor, recull la teva intel·ligència, és a dir, el teu pensament, del teu cap dins el cor. Digues mentre respires: “Senyor tingueu pietat de mi”, en veu baixa o simplement en esperit. Esforça’t per fer fora tot pensament, sigues pacient i repeteix sovint aquest exercici”.
Després el starets m’explicà tot això amb exemples i llegírem encara a la Filocàlia les paraules de sant Gregori el Sinaïta, i dels benaurats Calixt i Ignasi, i tot m’ho explicava amb expressions pròpies i jo escoltava amb atenció….
Relats d’un pelegrí rus. Barcelona, edicions 62, 1966. pgs. 19-31