Marta Granés Avui, l'execució dels sentits passa pels aparells tecnològics. Però la tecnologia no proporciona experiències sensitives directes que immisceixin tots els sentits, i com a animals que som, els necessitem completament activats per sentir-nos plenament vius. Tenir l'atenció focalitzada en allò tecnològic redueix fisiològicament i psicològicament l'ús dels sentits (es redueix a l'oïda ia la vista) i això restringeix la riquesa de l'experiència humana. Podríem afirmar que els joves d'ara són la generació més amputada sensitivament de la història. I, el pitjor de tot és que no noten l'absència, ja que mai no han viscut una altra cosa. El que és qualitatiu mai ha estat aquí.
Protocolos para la construcción de organizaciones creativas y de innovación. Principios de epistemología axiológica 3
La col·lectivitat humana es troba en una situació que mai abans s’havia produït. Sempre hi ha hagut grans canvis al llarg de la història humana. En el conjunt de la nostra espècie ha hagut societats que, alhora que estaven en trànsit, en punts centrals romanien estables. Podríem dir que vivien les transformacions culturals, mai tan ràpides com ara, amb gran estabilitat en el fonamental.
Aquesta és la situació en que hem viscut fins fa no gaire. Les societats anomenades de coneixement estan forçant el canvi de les col·lectivitats, en tots els seus paràmetres, a causa de la globalització de les comunicacions, de la ciència i la tecnologia i dels modes de vida.
Des d’un punt de vista dels valors, totes les societats es veuen forçades a tenir en compte en els seus projectes axiològics col·lectius (PAC) la motivació per a la transformació constant i el canvi continu que han introduït les societats tecnocientífiques d’innovació. D’alguna manera, totes les societats han de programar-se per aquesta manera nou de supervivència col·lectiva que anomenem “societats de coneixement”.
Aquest llibre, el tercer volum d’un estudi sobre epistemologia axiològica o epistemologia dels valors i de la qualitat, pretén assenyalar els passos necessaris per a la creació d’un projecte axiològic col·lectiu capaç de construir i sustentar una societat de coneixement.