Marià Corbí Per a la gent de les nostres societats, les religions han mort, i no hi ha ni idea, ni indicis d'una altra dimensió de la realitat que no sigui aquesta quotidianitat plana. Tot es ha tornat rom, sense esperança, sota el vol negre de la mort. S'han difós molt les publicacions de textos de saviesa o que busquen la saviesa, però això, a més de minoritari, no hi influeix a la cultura general, ni tan sols a la cultura popular. Què es pot fer perquè la cultura i les persones de les societats de coneixement recuperin la doble dimensió de la realitat del nostre viure humà? Què es pot fer per trencar aquesta cuirassa de quotidianitat exclusiva, sense esquerdes, des de la que es pugui entreveure la llum de l'altra dimensió?
Diversidad y libertad espiritual – Desafíos actuales y análisis comparativo de clásicos universales de la sabiduría espiritual.
TORRADEFLOT, Francesc, Diversidad y libertad espiritual – Desafíos actuales y análisis comparativo de clásicos universales de la sabiduría espiritual, Grupo Editorial Fonte y CITeS – Universidad de la Mística, 2016, Burgos, 607 p.
Es tracta del segon volum de la col·lecció “Mística u religiones” que dirigeix Francisco Javier Sancho Fermín, director del CITeS – Universitat de la Mística, que té la seva seu a Àvila. El llibre combina un present summament energètic (la seva primera part) amb la tradició i el recés que permeten l’anàlisi dels textos clàssics permanents (la seva segona part) que són referents estables per a centenars de milions d’éssers humans que conreen el camí i la saviesa espiritual.
Pot interessar a tots els que volen viure una humanitat més profunda, més radical i, per què no dir-ho, més plena i feliç. Certament el diàleg entre els clàssics i la seva adaptació o interpretació des de la més frenètica realitat ens acompanya i seguirà estimulant la nostra vida, havent ineludiblement de reactualitzar-se a través de la biografia personal i col·lectiva dels éssers humans, lectors i deixebles que es mouen en els diversos marcs culturals, en els diversos temps i espais, on la humanitat lluita per sobreviure dignament. Una humanitat que, malgrat la seva diversitat, té, a més de la seva insuficient determinació genètica comuna, una sèrie d’invariants culturals universals que reflecteixen i expressen la seva doble dimensió, el seu doble accés a la Realitat: la seva dimensió relativa, empírica, fenomènica, mundana, prosaica, necessitada, i la seva dimensió absoluta, que li permet un accés desinteressat a la Realitat, que s’expressa de manera magnificent a través de l’experiència mística ubiquament present i diversa.
És precisament aquesta font tradicional invariable i radicalment humana la que alimenta la llibertat imprescindible per actualitzar l’experiència mística en les societats contemporànies, sempre dinàmiques i líquides. L’ésser humà del segle XXI sent la nostàlgia i la necessitat urgent de beure aquesta aigua de vida en el desert axiològic que li ha tocat viure per poder així sobreviure amb dignitat i creativitat, i escapar a la submissió i a l’esclavitud de la fixació i l’estancament estèril i mortal dels odres vells.
Aquest llibre inclou dos estils literaris. Un més lleuger i pedagògic, més proper a la vida i a les seves necessitats i desafiaments, en la primera part, i un altre més dens, acadèmic i àmplia i detalladament documentat, en la segona part. Ambdós estils corresponen, en certa manera, al que, fins ara, ha estat la trajectòria personal de l’autor: és a dir, una opció clara per combinar la praxi i la proximitat a les persones i comunitats i els seus problemes, d’una banda, amb la teoria, la reflexió sistemàtica i l’aspiració honesta al rigor, d’altra banda.