CETR A l'epistemologia axiològica iniciada per Marià Corbí s'afirma que els humans tenim un doble accés a la realitat gràcies al fet de parlar, i que això és el que ens diferencia de la resta d'animals. La nostra captació de la doble dimensió en la realitat té conseqüències: és allò que ens obre la possibilitat de l'art, la filosofia, allò que s'ha anomenat espiritualitat i l'acció desinteressada. El curs consta de 6 sessions, una al mes de gener a juny, on es treballarà, a més de la nova antropologia introduïda per l'epistemologia axiològica, i la seva conseqüència com la doble dimensió de la realitat, la noció de què allò que prenem per realitat és la nostra modelació, però que per necessitat la prenem com a descripció de com és la realitat; abordarem els dos tipus d'epistemologia: la mítica i la no mítica, entre d'altres temes extrets del llibre de Marià Corbí Proyectos colectivos para sociedades dinámicas. Principios de Epistemología Axiológica de la Ed. Herder.
NOVETAT EDITORIAL: “SILENCIO” de Teresa Guardans
SILENCIO de Teresa Guardans
Editorial San Pablo, 2021. 224 p. Col·lecció Adentro
ISBN 978-84-285-5963-8
https://libreria.sanpablo.es/libro/silencio_214074
Sinopsi
Creix l’interès pel silenci en la nostra estressada societat, però de què estem parlant quan parlem de silenci? Teresa Guardans ens convida a obrir els ulls i l’oïda, a abaixar el volum del nostre monòleg interior amb l’orientació de l’experiència i les paraules d’aquelles persones que han explorat profundament el silenci i els seus beneficis des de les diferents tradicions de saviesa.
De la Introducció:
Es va estenent l’interès pel silenci i per les diferents formes de practicar-lo. I, en general, va guanyant-se bona premsa, associat a una sèrie de factors positius com poden ser la calma enfront de l’estrès, una major capacitat d’atenció, major claredat mental i creativitat, o també com a via d’auto-coneixement i d’obertura a la realitat… Per a alguns sembla com que podria ser la panacea a tots els mals. Però també hi ha veus crítiques que en parlen en termes de fugida i de recerca egoista d’un benestar personal que oblida els altres… Quines mirades i opinions tan diferents sobre un mateix fet! Perquè, en realitat, de què estem parlant quan parlem de silenci?
Fa una bona pila d’anys, abans que estigués tant de moda l’actual ventall de propostes silencioses, o que es plantegés, per exemple, la seva introducció en l’àmbit educatiu, ja em cridava l’atenció la importància que es donava al silenci des de la poesia, l’art, la filosofia, la creativitat científica, des d’una diversitat de camps de l’activitat humana que apel·laven –d’una manera o una altra– a “conèixer des del silenci”. Vaig començar a preguntar-me a què es referien, què podia implicar això… I seguint aquest rastre, va ser inevitable anar a parar a les diferents tradicions espirituals de la humanitat i descobrir-hi veritables “escoles del silenci”. Vaig poder comptar amb ajut i orientació per no quedar ofegada entre tants textos “estranys”, tan allunyats de les lectures a les què estava acostumada la meva ment racional. I, poc a poc, el concepte de silenci va anar creixent, enriquint-se, i tot aquest mestratge silenciós va anar entrant en diàleg amb les aportacions de la lingüística i de les ciències del coneixement, mostrant profunda sintonia amb elles.
En la mesura en què pugui i sàpiga, m’agradaria poder compartir en aquestes pàgines tota aquesta riquesa, i potser així podria ajudar a separar d’alguna manera el gra de la palla. Sap greu sentir o llegir opinions tan contràries a les pràctiques de silenci fetes en nom d’una espiritualitat solidària, posant en el mateix sac realitats ben diferents. Desitjaria aportar el meu granet de sorra per tal de deixar més al descobert la profunda generositat que ha impulsat i impulsa a implicar-se en les vies del silenci, així com el servei que pot fer el silenci a la societat contemporània.
D’altra banda, els qui puguin pensar que la nostra és una època en la qual la humanitat presenta una sensibilitat o uns nivells de consciència superiors o més evolucionats que els de les generacions anteriors, espero que puguin adonar-se que tenim molt, moltíssim a aprendre del passat. Que cada època ha viscut els seus particulars reptes i ha procurat respondre-hi de la millor manera possible, i gràcies a això disposem d’un valuós llegat de saviesa, molt plural, que ens arriba des de tots els racons del planeta. Seria una llàstima desaprofitar-ho, encara que ens pugui costar un cert esforç “traduir-lo” i interpretar-lo des de les coordenades culturals del present.
I a totes aquelles persones amb les quals compartim el caminar “en recerca”, i especialment amb les que no disposen del temps que jo he tingut per a explorar textos, escoles i propostes, espero poder oferir alguna cosa del que vaig aprenent i respondre potser a algunes de les preguntes que es puguin estar fent.
[…] Voler comprendre les bases de qualsevol via de cultiu del silenci convida a explorar les bases del silenci mateix.
Aquest ventall d’inquietuds i de desitjos és el punt de partida de les següents pàgines. I no se m’acut millor manera d’aprofundir en el que pugui ser i oferir el silenci que “cavalcar” sobre l’experiència i les paraules d’aquelles persones que s’hi han endinsat: procurarem escoltar-les, deixar-nos interpel·lar per elles, veure cap a on ens porten…
Índex de capítols
Introducció
Pensar el silenci
El silenci i la gestió de l’ego
L’atenció com a eix
La ment al servei del silenci
Quan l’acció és silenci
L’exercici del sentir silenciós
Recopilant
En els propers mesos també veurà la llum l’edició catalana del llibre, sota el títol:
Les claus del silenci (Viena, 2021)