Marià Corbí Per a la gent de les nostres societats, les religions han mort, i no hi ha ni idea, ni indicis d'una altra dimensió de la realitat que no sigui aquesta quotidianitat plana. Tot es ha tornat rom, sense esperança, sota el vol negre de la mort. S'han difós molt les publicacions de textos de saviesa o que busquen la saviesa, però això, a més de minoritari, no hi influeix a la cultura general, ni tan sols a la cultura popular. Què es pot fer perquè la cultura i les persones de les societats de coneixement recuperin la doble dimensió de la realitat del nostre viure humà? Què es pot fer per trencar aquesta cuirassa de quotidianitat exclusiva, sense esquerdes, des de la que es pugui entreveure la llum de l'altra dimensió?
Análisis epistemológico de las configuraciones axiológicas humanas
Análisis epistemológico de las configuraciones axiológicas humanas. La necesaria relatividad cultural de los sistemas de valores humanos: mitologías, ideologías, ontologías y formaciones religiosas.
Autor: Marià Corbí
Edició: Salamanca, Universidad, 1983. 681 p.
ISBN 84-7481-251-8
Precio: 10 € (en venda a CETR)
Tesi doctoral de Marià Corbí, és una aproximació teòrica a l’estudi del valor com a fenòmen social i cultural, i això en tant que el valor es troba connectat o condicionat pels modes fonamentals de viure dels grups culturals humans concrets.
Sumari
Prólogo por el Prof. Luis Cencillo
Introducción general.
Primera parte: Breve análisis de las teorías lingüísticas: sus posibilidades teóricas para el estudio de las configuraciones axiológicas de la lengua.
Segunda parte: Fundamentos lingüísticos de nuestra construcción epistemológica, exploraciones a partir del modelo conseguido y análisis del modelo mismo.
Tercera Parte: Análisis de configuraciones mitológicas.
Cuarta Parte: Indagaciones sobre el tránsito del mito a la racionalidad y aproximación al análisis de configuraciones de estructura ideológica.
Quinta Parte: Aproximación al análisis formal de las condiciones valoradas básicas de la era científico-técnica.
Resumen y Conclusiones.