Skip to content

Compromesos amb Ucraïna

Propostes, reflexions, enllaços, en relació amb la guerra a Ucraïna

Us oferim un recull de informació i iniciatives per entendre la guerra a Ucraïna, com parlar-ne amb joves i infants i com ajudar a la població ucraïnesa.

 

Què en sabem d’Ucraïna, de Rússia i dels orígens d’aquesta guerra?

Hi ha molts mitjans de comunicació treballant per oferir informació de fons, útil i diversa. Val la pena anar visitant les pàgines web.

Com a síntesi de la història d’Ucraïna i de Rússia, i de la seva relació, recomanem:

“La crisis de Ucrania”. Una conferència (de 2015) del professor Florentino Portero (U. Francisco de Vitoria)

Diàleg a la UPF, sessió extraordinària, març 2022: La catástrofe de Ucrania. Rusia y Occidente.

Com en parlem a casa, a l’escola?

Idees i recursos per abordar la guerra d’Ucraïna a l’aula i a casa: un article molt recomanable del Diari de l’Educació que presenta una anàlisi del context, recursos pedagògics per a treballar el conflicte, per a parlar de no violència, per atendre la presencia (i convivència) de joves d’Ucraïna i de Rússia al nostre entorn, etc.:

https://diarieducacio.cat/idees-i-recursos-per-abordar-la-guerra-ducraina-a-laula-i-a-casa/

Vols ajudar?

Podeu ajudar amb donacions econòmiques, que permetran a les entitats que estan sobre el terreny, proporcionar els recursos necessaris a la població.

Metges sense fronteres. A la seva web trobareu informacions actualitzades de la tasca que estan fent sobre el terreny i podreu fer donatius al seu Fons d’emergències.

UNICEF. El Fons de les Nacions Unides per a la Infància estima que 7,5 milions d’infants es troben en perill arran del conflicte. L’ONG ha obert un canal on es poden fer donacions per a col·laborar amb el transport d’aigua potable i materials sanitaris.

Creu Roja. L’organització també és present al país des del començament del conflicte. Han fet una crida urgent per a continuar atenent les necessitats de la població i reduir l’impacte de la crisi.

Save the Children. Està construint una xarxa d’acollida per als refugiats ucraïnesos a Romania, Polònia i Lituània, i ajuden la població amb material d’higiene i per fer front a l’hivern.

ACNUR. L’organització ha denunciat que més de mig milió de persones han fugit d’Ucraïna i estima que la xifra podria arribar a quatre milions. Es pot fer un donatiu per aquest canal.

Càritas. L’organització fa anys que treballa amb aquest conflicte. L’objectiu és donar suport a les persones que es troben enmig de la guerra, a més de garantir el retrobament amb els familiars i el transport a zones segures. Càritas ha obert diversos canals per donar-los suport.

Fundació del Convent de Santa Clara. Des de l’inici de la guerra han organitzat el desplaçament i l’acollida de famílies ucraïneses refugiades a habitatges cedits per ciutadans. Moltes d’aquestes famílies ja tenen qui les espera a Catalunya per facilitar-ne la seva integració. Podeu fer un donatiu per cobrir les seves necessitats bàsiques.

Back To Top