Marià Corbí Els equips en interdependència no són viables, si no se n'exclou l'egoisme. Perquè siguin possibles cal que tots els membres de l'equip tinguin la qualitat humana suficient perquè, en la feina comuna, no escombrin cap a casa, sinó que, perquè la interdependència pugui funcionar, evitin el més possible l'egoisme. En un equip en interdependència cal donar un intercanvi total i sense reserves dels coneixements de cada especialista, per fer possible la millor creativitat i innovació. Si es reservessin coneixements, per conservar els seus propis interessos actuals o futurs, perjudicarien la possibilitat d'innovació i creació, perjudicant la resta de l'equip. Si tots reservessin coneixements de la seva especialització, per cobrir-se les espatlles davant dels possibles avatars de l'equip, aquest equip tindria disminuïdes seriosament les seves possibilitats creatives i innovadores.
Compromesos amb Ucraïna
Propostes, reflexions, enllaços, en relació amb la guerra a Ucraïna
Us oferim un recull de informació i iniciatives per entendre la guerra a Ucraïna, com parlar-ne amb joves i infants i com ajudar a la població ucraïnesa.
Què en sabem d’Ucraïna, de Rússia i dels orígens d’aquesta guerra?
Hi ha molts mitjans de comunicació treballant per oferir informació de fons, útil i diversa. Val la pena anar visitant les pàgines web.
Com a síntesi de la història d’Ucraïna i de Rússia, i de la seva relació, recomanem:
– Diàleg a la UPF, sessió extraordinària, març 2022: La catástrofe de Ucrania. Rusia y Occidente.
Com en parlem a casa, a l’escola?
Idees i recursos per abordar la guerra d’Ucraïna a l’aula i a casa: un article molt recomanable del Diari de l’Educació que presenta una anàlisi del context, recursos pedagògics per a treballar el conflicte, per a parlar de no violència, per atendre la presencia (i convivència) de joves d’Ucraïna i de Rússia al nostre entorn, etc.:
https://diarieducacio.cat/idees-i-recursos-per-abordar-la-guerra-ducraina-a-laula-i-a-casa/
Vols ajudar?
Podeu ajudar amb donacions econòmiques, que permetran a les entitats que estan sobre el terreny, proporcionar els recursos necessaris a la població.
Metges sense fronteres. A la seva web trobareu informacions actualitzades de la tasca que estan fent sobre el terreny i podreu fer donatius al seu Fons d’emergències.
UNICEF. El Fons de les Nacions Unides per a la Infància estima que 7,5 milions d’infants es troben en perill arran del conflicte. L’ONG ha obert un canal on es poden fer donacions per a col·laborar amb el transport d’aigua potable i materials sanitaris.
Creu Roja. L’organització també és present al país des del començament del conflicte. Han fet una crida urgent per a continuar atenent les necessitats de la població i reduir l’impacte de la crisi.
Save the Children. Està construint una xarxa d’acollida per als refugiats ucraïnesos a Romania, Polònia i Lituània, i ajuden la població amb material d’higiene i per fer front a l’hivern.
ACNUR. L’organització ha denunciat que més de mig milió de persones han fugit d’Ucraïna i estima que la xifra podria arribar a quatre milions. Es pot fer un donatiu per aquest canal.
Càritas. L’organització fa anys que treballa amb aquest conflicte. L’objectiu és donar suport a les persones que es troben enmig de la guerra, a més de garantir el retrobament amb els familiars i el transport a zones segures. Càritas ha obert diversos canals per donar-los suport.
Fundació del Convent de Santa Clara. Des de l’inici de la guerra han organitzat el desplaçament i l’acollida de famílies ucraïneses refugiades a habitatges cedits per ciutadans. Moltes d’aquestes famílies ja tenen qui les espera a Catalunya per facilitar-ne la seva integració. Podeu fer un donatiu per cobrir les seves necessitats bàsiques.