Marià Corbí “Un ancià va explicar que Yajnadatta creia que havia perdut el cap i es va posar a buscar-lo; però tan bon punt va aturar la ment que buscava, va trobar que tot estava bé”... ELS ENSENYAMENTS ZEN DEL MESTRE LIN-CHI (Xina, s.IX), és un dels textos treballats enguany a Cetr. Oferim aquí algun fragment de l’obra i un comentari de Marià Corbí sobre la proposta de Lin-Chi. La versió que es fa servir al seminari és l’edició en castellà, a càrrec de B. Watson (Libros de la Liebre de Marzo).
del Viveka Chudamani
Çankara (o Shankara) filòsof i místic hindú del s.VIII, subratlla la necessitat de l’experiència personal en l’àmbit religiós. Insisteix en que cal cercar amb iniciativa i esforç i, en aquest camí, els textos sagrats i els ensenyaments d’altri poden ser un gran ajut si hom sap que no es tracta de repetir com un lloro ni de venerar l’experiència d’aquells que ens han precedit sinó d’aprendre d’ells per dur a terme el propi caminar.
Ningú no es cura d’una malaltia pel fet de repetir el nom d’un medicament sense prendre-se’l; de la mateixa manera, sense l’experiència directa d’aquest Poder Suprem, ningú pot alliberar-se per més que repeteixi la paraula Brahman. L’estudi de les escriptures és inútil si un no busca arribar a copsar la Veritat suprema.
La veritable natura de les coses només es coneix per l’experiència personal, per mitjà d’un ull clar i il•luminat, i no mitjançant les descripcions d’altri, encara que es tractés de les d’un savi; el veritable aspecte de la lluna només es pot conèixer per mitjà dels nostres propis ulls.(…) només amb l’experiència pràctica de la nostra identitat amb Brahman s’assoleix l’alliberament, no hi ha cap altre mitjà.