Marià Corbí Per a la gent de les nostres societats, les religions han mort, i no hi ha ni idea, ni indicis d'una altra dimensió de la realitat que no sigui aquesta quotidianitat plana. Tot es ha tornat rom, sense esperança, sota el vol negre de la mort. S'han difós molt les publicacions de textos de saviesa o que busquen la saviesa, però això, a més de minoritari, no hi influeix a la cultura general, ni tan sols a la cultura popular. Què es pot fer perquè la cultura i les persones de les societats de coneixement recuperin la doble dimensió de la realitat del nostre viure humà? Què es pot fer per trencar aquesta cuirassa de quotidianitat exclusiva, sense esquerdes, des de la que es pugui entreveure la llum de l'altra dimensió?
9è. Encontre . Indagaciones sobre la construcción de una epistemología axiológica.
9º Encontre Internacional CETR, en colaboració amb el CEDI (San Rafael. Costa Rica)
Coordinador: Marià Corbí
Edición: Ed. Bubok, 2014, 252p
ISBN: 978-84-686-5395-2
Descàrrega gratuita o compra online
Precio: 12€
Temàtica dels 15 Encontres Internacionals amb links als llibres
En aquesta edició presentem els treballs exposats i discutits en la 9a Trobada Internacional que per primera vegada ha tingut lloc a Amèrica, en concret a San Rafael, meravellosa població situada a la Vall Central de Costa Rica. L’organització ha anat a càrrec del CEDI, Centro Dominico de Investigación (Sant Rafael), i de l’CETR, Centre d’Estudis de les Tradicions de Saviesa (Barcelona).
L’objectiu de la feina de l’equip per aquesta ocasió ha estat ajuntar i compartir aportacions que ajudin a la creació d’un saber sobre el tractament d’allò valoral humà, tant pel que fa als projectes axiològics col·lectius, com pel que fa a la qualitat humana profunda, l’espiritualitat.
El tema escollit per a aquesta edició ha sorgit de la nostra preocupació pels gravíssims problemes axiològics que generen els grans canvis en les formes de vida dels col·lectius, tant en el sí dels grups socials que viuen ja en les societats de coneixement i innovació i canvi constant, com en aquells que viuen a les societats que transiten de la vida camperola a la ciutadana, o de les societats preindustrials a les industrials. Són problemes de tota mena, morals, de justícia i equitat, polítics, familiars, sexuals, espirituals, etc.
Aquests problemes axiològics pensem que es poden afrontar, des d’un punt de vista acadèmic, a partir de moltes perspectives, des de la teologia, des de la filosofia, des de l’epistemologia, des de la teoria política, etc. però és necessari habilitar un accés epistemològic específic. Per abordar aquests grans i radicals canvis axiològics cal un punt de partida lliure de pressupostos axiològics, religiosos, filosòfics, o de qualsevol altre tipus, és per això que plantegem la creació d’un saber científic capaç de tractar-los. És urgent crear aquesta disciplina perquè resulta complicat, si no és que impossible, solucionar un problema axiològic amb els pressupostos que el van generar.
Índice
Presentación
Función biológica del doble acceso a la realidad
Marta Granés
El cultivo de la cualidad humana profunda en las nuevas sociedades industriales
Marià Corbí
Tesis de Marià Corbí a la luz de temas y retos comunes con Franz Hinkelammert
Amando Robles
El buen vivir, proyecto colectivo axiológico. Analogía con los principios de epistemología axiológica de Marià Corbí
Juan Diego Ortiz Acosta
Análisis de la crítica a la religión de Bertrand Russell desde la epistemología axiológica
Montserrat Cucarull
Camino hacia la epistemología axiológica el aporte de la teología fundamental
Sergio Néstor Osorio García
La educación de la gestión de las organizaciones en las sociedades del conocimiento occidentales. Un problema mal planteado
Queralt Prat-i-Pubill
Elementos para la lectura e interpretación de los textos místicos desde las sociedades de tránsito
Francesc Torradelot