Skip to content

El virus del sentit: joves i recerca vital

“El virus del sentit: joves i recerca vital”, nou cicle de l’OAR amb Biblioteques de Barcelona

tota la informació

Des de l’any 2006, l’Oficina d’Afers Religiosos i el Consorci de Biblioteques de Barcelona treballen conjuntament en l’organització d’activitats per donar a conèixer la pluralitat religiosa present a la ciutat. Aquestes activitats sempre han estat ideades al voltant d’un tema concret, i sempre han tingut la participació de representants i membres de les comunitats religioses de Barcelona i de professionals experts i expertes en els temes tractats. L’OAR i Biblioteques han organitzat, del 12 d’abril al 3 de maig, el cicle en línia (YouTube) “El virus del sentit: joves i recerca vital”, comissariat per Dídac P. Lagarriga.

En una situació actual com la que vivim es fa necessari, més que mai, dirigir la mirada cap a perspectives que ens inspirin sentit a la vida i que fonamentin l’esperit de confiança i recerca interior. Això es fa palès especialment entre la població jove.

Parlar del virus del sentit implica encomanar aquesta necessitat humana d’entendre i acceptar la nostra condició. Implica també escoltar diferents tradicions espirituals i de saviesa que, al llarg de la història i de les geografies, han fet d’aquesta recerca el seu fonament. I, finalment, implica també parlar d’aquest altre virus que ho sacseja tot i que ha posat la incertesa i la fragilitat al cor de la societat.

Les xerrades del cicle “El virus del sentit: joves i recerca vital” tenen com a objectiu principal parlar d’aquesta recerca del sentit vital a través de diversos testimonis que hi poden aportar la seva experiència personal i professional. Converses que es dirigeixen tant al públic jove com a les persones que treballen amb joves o que s’interessen per aquesta qüestió. A través de l’espiritualitat, l’art, l’estudi o l’activisme, les persones convidades mostraran la diversitat de camins que ens porten a explorar aquesta recerca vital. Tot i que cada sessió té un títol que la identifica, la qüestió és transversal, i d’una manera o altra les mateixes preguntes i reflexions s’aniran encreuant amb totes les intervencions.

Comissariat per Dídac P. Lagarriga, escriptor i periodista, el cicle ofereix sis xerrades, que s’articularan a través d’un diàleg obert en què els testimonis biogràfics i experiencials es combinaran amb l’aproximació més teòrica amb l’objectiu de funcionar com a catalitzadors i inspiradors d’aquesta recerca de sentit.

PROGRAMACIÓ DEL 12 D’ABRIL AL 3 DE MAIG DE 2021: (Totes les xerrades es retransmetran en directe pel canal de YouTube de Biblioteques de Barcelona.)

  • El sentit de la interioritat. Dilluns 12 d’abril, a les 18.30 hores. A càrrec de Siham Lech-hab, presidenta de Joventut Multicultural Musulmana, i Laia Llobera, poeta i traductora. Protestar, exigir, comprometre’s socialment és imprescindible, però sovint oblidem un espai proper i íntim, inexpugnable, que cal cuidar. Activitat en directe des del canal de YouTube de Biblioteques de Barcelona.
  • El sentit de la recerca. Dimecres 14 d’abril, a les 18.30 hores.  A càrrec de Pol Guasch, escriptor i poeta, i Teresa Guardans, membre del Centre d’Estudi de les Tradicions de Saviesa (CETR).  Buscar a fora, buscar a dins, no parar, no conformar-se, la recerca ens mou, la recerca és l’essència de la vida. Activitat en directe des del canal de YouTube de Biblioteques de Barcelona.
  • El sentit d’escoltar. Dilluns 19 d’abril, a les 18.30 hores. A càrrec de Maria Isern, escriptora, i Mapi Rivera, artista i fotògrafa. Què ens diu el món? Com parla la vida? Aprenem a parlar i a caminar, naixem escoltant. L’atenció, el silenci i la comprensió sorgeixen d’aquesta escolta. Activitat en directe des del canal de YouTube de Biblioteques de Barcelona.
  • El sentit de la revelació en l’art. Dimecres 21 d’abril, a les 18.30 hores. A càrrec Daniel Ribas, membre d’AUDIR Jove, i Federico Frangi, fotògraf. Les arts com a manifestació d’un espai propi on expressar-nos i on poder canalitzar el món, les emocions i la bellesa. Activitat en directe des del canal de YouTube de Biblioteques de Barcelona.
  • El sentit del vincle entre religió i joves. Dilluns 26 d’abril, a les 18.30 hores. A càrrec de Josep Roca Guerrero, graduat en Antropologia Social i Cultural, i Rosa Martínez, coordinadora del grup de joves d’AUDIR sobre el diàleg interreligiós i interconviccional. Quin paper té l’espiritualitat avui? Com s’identifiquen els joves amb les religions? Quines propostes sorgeixen des del mateix jovent? Activitat en directe des del canal de YouTube de Biblioteques de Barcelona.
  • El sentit dels mestres. Dilluns 3 de maig, a les 18.30 hores.  A càrrec de Xavier Mas Craviotto, escriptor, i Xavier Melloni, antropòleg, teòleg i fenomenòleg de la religió. Mestres grans i petits, mestres vius i morts, mestres del cor i de la ment, acadèmics i espirituals. Quin valor tenen? Quina responsabilitat té l’aprenent? Activitat en directe des del canal de YouTube de Biblioteques de Barcelona.

COMISSARI:

Dídac P. Lagarriga (Sao Paulo, 1976), escriptor i periodista, col·labora habitualment en premsa i des del 2014 escriu setmanalment al Diari Ara sobre espiritualitat i diàleg interreligiós. Ha publicat diversos llibres, entre els quals destaquen Eco-yihad. Apertura de conciencia a través de la ecología y el consumo halal (Bellaterra, 2014), Un islam visto y no visto. Hacia un respeto común (Bellaterra, 2016), Del teu germà musulmà. Cartes d’avui a Charles de Foucauld (Fragmenta, 2017), Tombuctú. Archivos de arena (Árdora, 2017) i el llibre infantil El despertar de l’arbre (Akiara, 2018).

PARTICIPANTS:

  • Siham Lech-hab (Mataró, 1997) és la presidenta de Joventut Multicultural Musulmana, una associació fundada a Barcelona fa cinc anys amb l’objectiu de promoure el diàleg interreligiós i la diversitat cultural entre la joventut catalana. Participa en taules rodones i conferències sobre aquestes qüestions.
  • Laia Llobera (Barcelona, 1983) és una escriptora, poeta i traductora, doctora en Llengua i Literatura Catalana i llicenciada en Traducció i Interpretació per la UAB. Ha publicat els llibres de poesia Cicles, Més enllà dels grills, Certesa de la llum, Boscana i, darrerament, Llibre de revelacions. La seva obra poètica està fortament marcada per una singularitat i interioritat molt alabada per la crítica.
  • Pol Guasch i Arcas (Tarragona, 1997) és un escriptor i poeta que viu a Barcelona. El 2019 va erigir-se guanyador de la tercera edició del premi Francesc Garriga adreçat a autors inèdits amb l’obra Tanta gana i aquest 2021 ha guanyat el premi Llibres Anagrama amb Napalm al cor.
  • Teresa Guardans (Barcelona, 1956) és filòloga, documentalista i doctora en humanitats. Des de la seva creació el 2000 treballa al CETR on coordina l’equip de didàctica. És autora de llibres com El saber marginat, l’altra cara del coneixement (Edicions 62, 1997), Les religions, cinc claus (Octaedro, 2006), La Verdad del Silencio. Por los caminos del asombro (Herder, 2009).
  • Maria Isern (Vic, 1995) és escriptora i investigadora en literatura i narratives contemporànies. Formada en Estudis Literaris a la UB i amb un màster en Representació d’Identitats Culturals a la Universitat La Sapienza de Roma, és autora del llibre Sostre de Carn (Labreu edicions, 2017).
  • Mapi Rivera (Huesca, 1976) és artista i doctora en Belles Arts per la UB. La seva obra ha estat exhibida tant a nivell nacional com europeu i ha rebut diversos premis i beques. El seu procés de creació es desenvolupa en paral·lel al de recerca, marcada pel seu interès en la mística, l’experiència visionària i l’espiritualitat. Ha publicat el llibre El sentido numinoso de la luz. Aproximaciones entre creación y experiencia visionaria (Herder, 2018).
  • Daniel Ribas (Olesa, 1996) és estudiant de Psicologia a la UB, estudis que combina amb la seva passió per la música i la dansa. Nascut a en una família catòlica tot i que ell no segueix cap tradició religiosa, està molt interessat en totes les qüestions espirituals i és membre d’AUDIR jove, entitat que treballa pel foment del diàleg interreligiós a Barcelona.
  • Federico Frangi (Buenos Aires, 1978) és fotògraf. Establert a Barcelona des del 2006, ha treballat el documental fotogràfic en viatges al Nepal i l’Índia, especialitzat en el budisme tibetà. El seu treball s’ha exposat a la Casa del Tibet de Barcelona, a la Galeria H2O i també a diverses ciutats del món com París, Berlín i Buenos Aires.
  • Josep Roca Guerrero (Lleida, 1995) és graduat en Antropologia Social i Cultural per la UB. Va cursar també el màster en Antropologia i Etnografia amb un treball final de màster sobre conversions a l’islam titulat: “Sobre la conversió inesperada. Una aproximació antropològica als processos de conversió a Espanya”. En la actualitat es troba fent una tesis doctoral en sociologia de la religió a la UAB.
  • Rosa Martínez (Barcelona, 1991) és membre del grup de recerca ISOR, Investigacions en Sociologia de la Religió, de la UAB. El 2015 va finalitzar el MA Religion and Political Life de la Universitat de Manchester. Abans, va realitzar el Màster en Antropologia i Etnografia a la UB (2014) i es va graduar en Humanitats a la UPF. Actualment és la coordinadora del Grup de Joves d’AUDIR.
  • Xavier Mas Craviotto (Navars, 1996) és un novel·lista i poeta català. És conegut sobretot per haver estat l’escriptor més jove a guanyar el premi Documenta de narrativa, l’any 2018, per la novel·la La mort lenta i la primera edició del premi de poesia Salvador Iborra per Renills de cavall negre.
  • Xavier Melloni (Barcelona, 1962) és un jesuïta, antropòleg, teòleg i fenomenòleg de la religió. Diverses immersions a l’Índia li han permès posar en contacte elements de la mística hindú amb la cristiana. És membre de Cristianisme i Justícia i professor a la Facultat de Teologia de Catalunya. Ha publicat nombrosos llibres com Escletxes de Realitat (2007), El Desig essencial (2009), Voces de la mística (2009), Vers un temps de síntesi (2011), Déu sense déu. Una confrontació (2016).
Back To Top