Teresa Guardans dates a concretar
Nisargadatta P7
7. Silenci amb el capítol 34 (Nisargadatta. Yo soy Eso)
1. pràctica d’atenció. Observació atenta del flux de la respiració. Observem l’aire en el seu recorregut.
2. Introducció a la reflexió
El capítol subratlla l’error d’anar perseguint coneixement, pau, felicitat, com si fossin coses que poden assolir-se des del jo.
Distingeix entre aquesta “petita” felicitat, o “petita” pau, o “petit” coneixement -que són moments d’èxit o de plaer, però que s’esfumen, no són permanents- i l’experiència de Ser, fer peu en la profunditat, no en el personatge: una vida en fondària que és un estat permanent “pau-coneixement-felicitat”…
Com? “Només” cal no desitjar cap altra cosa. No és qüestió de vèncer un desig darrere un altre, sinó de comprendre a fons, tan a fons que motivi la polarització:
Per aconseguir alguna cosa sempre cal vèncer obstacles. Pel que fa a la clara percepció del veritable ésser els obstacles són el desig de plaer i la por al dolor. La motivació plaer/dolor és el que s’interposa en el camí. (209)
Ha de ser sincer amb si mateix i realment no desitjar cap altra cosa. Si al mateix temps es dedica a voler i a perseguir moltes altres coses, el seu propòsit primordial pot quedar posposat fins que vostè es torni més sensat i deixi de viure dividit entre desitjos contradictoris (210)
Però no es tracta de repressió ni de força de voluntat, sinó de fer acréixer el convenciment, la comprensió del que val i del que no val.
Una comprensió i un convenciment que no apareixen per art de màgia fent una estoneta de silenci, però mica en mica, una i una altra vegada… (s’omple la pica!)
La proposta d’avui aniria en aquesta direcció.
Es tracta de fer-nos les preguntes que Nisargadatta planteja als seus oients en aquest capítol. Respondre-nos-les a nivell personal, procurant guanyar claredat pel que fa al que volem, busquem, desitgem o temem.
Recomanable: paper i llapis (ni que sigui per escriure 1 paraula clau!)
3. Reflexió
1ª part de la interrogació:
dels seminaris, dels silencis, de la meva recerca (sigui quina sigui la forma en la que la vaig duent a terme),
què n’espero? què voldria aconseguir? per què? de moment, he guanyat alguna cosa? què? és permanent? sí, no, quan, com…? quines esperances tinc? fins a on m’hi posaria? què em veig capaç de dedicar-hi? (etc.) ….: què voldria aconseguir?
2ª part de la interrogació:
detectar altres fronts d’interessos. Apuntar o recollir tot el que ens aparegui. Mantenir-nos amb l’interrogant obert, en actitud atenta, observant, recollint el que apareix: desigs, pors, esperances…
No es tracta de judicar. Observem el que som, observem el que ens passa.
Per avui ens podem quedar aquí. Però si a algú li queda temps (i si no, tenim dies per davant per anar continuant), a partir del que hem anat veient, calibrar afirmacions com:
– què inquiets … Tota la felicitat que poden imaginar es basa en repetir el plaer. (211)
– La fi del dolor no és en el plaer.
El dolor es mou cap al plaer i el plaer acaba en dolor, i així ininterrompudament. (212)
– A l’alleujament momentani del dolor l’anomenem plaer i construïm castells a l’aire esperant un plaer sense fi que anomenem felicitat. (212)
– Quan comprengui que l’arrel de les pors i dels desitjos és en les expectatives nascudes del record, deixaran d’obsessionar-lo. (210)
– Desitgi el que val la pena desitjar i desitgi-ho bé (193)