Marià Corbí Per a la gent de les nostres societats, les religions han mort, i no hi ha ni idea, ni indicis d'una altra dimensió de la realitat que no sigui aquesta quotidianitat plana. Tot es ha tornat rom, sense esperança, sota el vol negre de la mort. S'han difós molt les publicacions de textos de saviesa o que busquen la saviesa, però això, a més de minoritari, no hi influeix a la cultura general, ni tan sols a la cultura popular.
Què es pot fer perquè la cultura i les persones de les societats de coneixement recuperin la doble dimensió de la realitat del nostre viure humà? Què es pot fer per trencar aquesta cuirassa de quotidianitat exclusiva, sense esquerdes, des de la que es pugui entreveure la llum de l'altra dimensió?
12è Encontre. La orientación final de los Proyectos Axiológicos Colectivos en las sociedades de conocimiento
12è. Encontre Internacional CETR
Edició: Ed. Bubok, 2016. 337p.
ISBN: 978-84-686-4407-3
Descàrrega gratuïta o compra online
Preu: 13,19€
Temàtica dels 15 Encontres Internacionals amb links als llibres
La finalitat de l’eix de la Trobada ha estat doble, d’una banda estudiar quina ha de ser l’orientació final dels Projectes axiològics Col·lectius (PACs) en les societats de coneixement i, de l’altra, quin ha de ser l’orientació final que caldrà donar a llegat de saviesa dels nostres avantpassats i al cultiu de la CHP, d’acord també amb les societats de coneixement. Aquest doble aspecte del nostre treball ha de formar una unitat coherent.
Intentarem descriure breument aquest doble aspecte i la seva unitat.
Primer, les societats en què les ciències i les tecnologies estan en continu i accelerat desenvolupament, amb la consegüent creació de nous productes i serveis, genera una dinàmica poderosa al servei de l’explotació del medi i dels grups humans. No podem continuar amb aquest plantejament perquè ens conduiria, a curt termini, a un desastre mediambiental i social.
L’única solució per a aquesta situació, que no té marxa enrere, és utilitzar tot aquest potencial de ràpid creixement per augmentar la qualitat de la vida humana i del medi i a través d’aquesta qualitat fer créixer la felicitat humana en entorn. No hi ha altra solució raonable i viable.
Segon, en aquest tipus de societats, les tradicions religioses i espirituals de la humanitat i el cultiu de la qualitat humana profunda (QHP) no poden oferir formulacions de veritats immutables, ni submissions, tampoc la salvació en una altra vida, perquè tot això suposa creences , i les societats de canvi continu en tots els àmbits de la vida, no poden creure.
L’única pretensió del cultiu de la QHP i l’únic que poden oferir les tradicions heretades és saviesa i felicitat a la vida dels individus i els grups.
Aquesta és l’única solució raonable i viable, d’acord amb les societats de coneixement.
La pretensió dels PACs de les societats de coneixement i la pretensió del cultiu de la CHP i d’assumir l’herència dels nostres avantpassats, és una i única: la qualitat integral de la vida humana, en un mitjà també de qualitat.
Sumari
- La Felicidad y la lógica de las Sociedades de Conocimiento Queralt Prat-i-Pubill
- Hacia las culturas de indagación Jaume Agustí
- Contra la catástrofe climática, una nueva visión y una nueva espiritualidad José Maria Vigil
- Consecuencias del crecimiento acelerado de ciencias y tecnologías, nuevos productos y nuevos servicios Marià Corbí
- Proyecto axiológico colectivo y decolonialización. Un diálogo necesario en América Latina José Amando Robles
- Aurora de una espiritualidad sin religión. Análisis del fenómeno de los “sin religión” de Brasil desde el diseño de la espiritualidad no religiosa de Marià Corbí José Álvaro Campos Vieira
- Espiritualidad y contemporaneidad Flávio Senra
- Discernimiento y relaciones entre tradición e innovación en el cultivo de la cualidad humana profunda Francesc Torradeflot
- Pasos dados en la Epistemología Axiológica planteada por Marià Corbí hasta hoy Marta Granés
- Reconstruir el sentido comunitario de la persona como condición para realizar proyectos colectivos axiológicos Juan Diego Ortiz
- El que-hacer teológico en las sociedades en tránsito a la luz de la epistemología axiológica y de la lògica evolutiva de las culturas de Mariá Corbí Sergio Néstor Osorio
- Aproximación teórica a la anarquía desde el animal humano Jose Manuel Bobadilla