Proposem la lectura sense creences i sense epistemologia mítica del text fundacional de l’Islam per la importància que té aquesta tradició i per constatar que és possible avui comprendre i sentir la seva gran riquesa. Llegirem la traducció de Julio Cortés (de Ed. Herder).
Cristianisme
Hadewijch d’Anvers 2010/2011
A Hadewijch d’Anvers l’hem de situar al s. XIII, al cor de la renovació de les formes de la vida espiritual que representen les beguines. Les beguines (begards, els homes) no formaven comunitats de vida conventuals sinó que vivien la seva opció espiritual d’una forma independent, guanyant-se la vida amb treballs manuals, més o menys agrupades en unes quantes cases, en entorns urbans. La seva llibertat inquietava a les autoritats eclesiàstiques, que finalment van condemnar el moviment (Concili de Viena,…
Introducció a la Filocàlia
La Filocàlia, que literalment significa "Amor a la bellesa", recull més de 1000 anys d'experiència espiritual del cristianisme oriental, és un convit a explorar les vies del treball interior: des de la vigilància i el do de llàgrimes fins la manifestació de la llum tabòrica, on el Crist exterior ha esdevingut el Crist interior. Guiarà la lectura Xavier Melloni oferint una selecció de textos i unes claus d'interpretació per estimular la lectura personal. del 20 d'abril – 18 de maig…
Marguerite Porete
“Cal desembarassar-se de Déu i d’un mateix”... s’atreveix a escriure MargueritePorète (1250-1310) en un dels diàlegs que trobem al seu “Mirall de les ànimes simples i anihilades”. Una i una altra vegada, la beguina no deixa d’insistir en que no hi pot haver “dos”: “Ell és, jo no sóc”... i, malgrat les amenaces, es negarà a abjurar de les seves idees fins que, condemnada per heretgia, morirà a la foguera. Tindrem l’ocasió d’acostar-nos a una obra què no va deixar…
Lectura comentada dels poemes de Joan de la Creu
Joan de la Creu en els seus versos utilitza la imatge conjugal, com també fa Rumi, per expressar la unió amb Déu i la no dualitat. De la mateixa manera que Rumi és explícitament teista però amb un teisme cristià. Els poemes d’un gran místic i poeta ens ajudaran a aprendre a treballar en la via des de la sensibilitat. Pretenem superar les reticències al teisme i a la devoció. Per poder heretar la saviesa dels grans del passat aquestes reticències no són raonables. Llegirem els poemes: cántico espiritual, Romances, Dichos de luz y amor, Monte de perfección, y Canciones.
Lectura del Mestre Eckhart: una introducció a la seva proposta espiritual
La recent publicació d'Amando Robles sobre l'espiritualitat de Mestre Eckharat ens brinda l'oportunitat d'aprofundir en un autor cabdal de la mística cristiana mediaval.
Lectura comentada del Evangelio de Lucas
Triem aquest text de la tradició cristiana per tal de recuperar la saviesa que hi ha en ell a partir d’una lectura sense creences i sense epistemologia mítica.