Skip to content

programa 2011-2012

CETR, un centre de recerca al servei de la qualitat humana

La societat d’innovació i canvi afronta un repte urgent: saber com cultivar la qualitat humana en les noves condicions culturals i no seria sensat partir de zero en aquesta tasca, sinó que cal procurar heretar la saviesa conreada al llarg de la història de la humanitat.

“Temes d’estudi i investigació”

Per fer front a aquest repte, CETR orienta els seus esforços en estudiar i investigar les següents temàtiques:

1a.  En què consisteix la qualitat humana profunda, com cultivar-la, com evitar errors i desviacions.

2a.   I com poden les noves societats -que han de viure de crear contínuament tecnociències-, heretar els tresors de saviesa  dels nostres avantpassats, tenint en compte que la nova cultura implica modificar constantment les maneres de pensar, sentir, actuar i d’organitzar-se col·lectivament.

Continuar llegint

Programació del curs 2011 – 2012           Descarregar el PDF

 

1. La saviesa dels grans sutres buddhistes: el sutra del cor i el sutra del diamant
2. La gran qualitat a la tradició cristiana: Mestre Eckhart

3. Rûmî-poeta, pensador i savi sufí- en el Mathnawî

4. Viaje a Ixtlan de Carlos Castaneda

5. El reconeixement de la saviesa
6. Pintura contemplativa: l’art de la icona

7. Els fonaments de la qualitat humana

8. La qualitat humana, la libertat i la felicitat, el camí del Buda sense religions ni déus

9. Fonaments de l’ Islam. La pluralitat de les societats islàmiques

10. ¿Què és la mística?

11. Marguerite Porète, el radicalisme de la no-dualidad

12. Laboratori de recerca: reflexió i pràctica compartides
13. En diàleg amb Sri Nisargadatta Maharaj

 

LECTURES COMENTADES 

 * la incorporació a les lectures de duració anual està oberta durant tot el curs. Més informació a secretaria.

1. La saviesa dels grans Sutres budistes: el Sutra del Cor i el Sutra del Diamant
a càrrec de Marià Corbí, Montse Cucarull i Marta Granés

Es tracta de Sutres centrals del corrent Mahayana, curts i molt densos. Són un missatge de saviesa sense déus, religions ni creences. Estudiar-los a fons és una gran inversió. Endinsar-se en el seu estudi resulta ser una guia pel silenciament per mitjà de la ment, molt adequada per a l’adquisició de la gran qualitat humana en societats que viuen de la creació de coneixements.

Del 10 de gener al 24 d’abril  (8 sessions) quinzenalment dimarts alterns, de 19:30 a 21:00 h. Preu 96 €. També es pot venir i pagar per sessions soltes.


2. La gran qualitat a la tradició cristiana: Mestre Eckhart
a càrrec de Jaume Agustí, Montse Cucarull i Marià Corbí

Eckhart (1260-1328) és un mestre de la no-dualitat en lenguatge cristià. Parteix dels mites i creences de la seva tradició i els trascendeix, convertint-se així en un guia de la qualitat humana per totes les èpoques i cultures, i també per a les noves societats.

 

Del 12 gener al 22 març (6 sessions) quinzenalment dijous alterns, de 20:00 a 21:30 h. Preu 72 € veure calendari També es pot venir i pagar per sessions soltes.


3. Rûmî -poeta, pensador i savi sufí- en el Mathnawî
a càrrec de Marià Corbí

Rûmî (1207-1273), és un dels grans exponents del sufisme -moviment espirituali musulmà-. Poesia i profunditat de pensament s’uneixen en el seu Mathnawî, anomenat sovint  “l’Alcorà persa”. L’obra ens condueix a reconèixer i cultivar la qualitat humana profunda.

Del 19 de gener al 19 d’abril (7 sessions) quinzenalment dijous alterns, de 20:00 a 21:30 h. Preu  84 €. També es pot venir i pagar per sessions soltes.

 

 

4. Viaje a Ixtlan de Carlos Castaneda
a càrrec de Raúl García

El tercer llibre de Castaneda posa de relleu de manera molt amena els elements que ha de cultivar qui vulgui recórrer el que ell anomena “camí del guerrer”, una forma d’endinsar-se en “l’espiritualitat laica”. Abandonar les rutines, adquirir fluïdesa, impecabilitat en les accions, esborrar la història personal són alguns dels punts que es presenten en aquesta obra com a condicions per assolir una fonda qualitat humana.

17 octubre – 28 de novembre, 6 dilluns, de 19:30 a 21:00 h Preu: 85€

5. El reconeixement de la saviesa
a càrrec de José Reche

Vivekachûdâmani (La Joia Suprema del Discernimient) de Shankara (s.VIII), està considerat com un dels treballs més importants del corrent hindú de la “no-dualitat”. (veure una selecció del text). La tesi de Shankara en aquesta obra és que el discerniment és la principal de les facultats humanes per aconseguir la realització de la nostra veritable naturalesa (atman).
El llibre es planteja en forma de diàleg entre mestre i deixeble, en ell s’exposa la naturalesa de l’atman i la forma de la seva realització. Es revisen els conceptes més importants d’aquest corrent i els problemes que sorgeixen per a superar-los.

25 de gener – 29 de febrer, 6 dimecres, de 19:30 a 21:00 Preu: 85€

SEMINARIS

6. Pintura contemplativa: l’art de la icona
a càrrec de Pepa Armenté

Pintar icones, avui, es pot abordar des de diferents actituds: des de la més clàssica  -“imitar una imatge per fer-se  ‘un’ amb ella” – fins a treballar-la per veure què ens revela, de què ens parla, on ens vol portar…: és obrir-se a un món tot silentciant-ne un altre.

Dinàmica de treball: cadascú tria les icones que pintarà. La primera es du a terme sobre paper, per tal de familiriaritzar-nos amb la tècnica, mentre preparem el suport -fusta- de la següent.

Tots els dimecres de 19:00 a 21:00 h. Inici el 28 setembre, fins a  finals de juny
Lloc: Taller Pas-per-tu. C/ Sant Pere més Baix 63, int. 3ª. Tel 93.310.78.62
Preu: 85 € mensuals, inclou el material.

 

7. Els fonaments de la qualitat humana
a càrrec de Salvador Juncà

“Qualitat humana”, “espiritualitat”, “treball interior” … ¿com interpretar aquesta dimensió humana en ple segle XXI? ¿Quin és el seu fonament? Té sentit parlar d’espiritualitat sense religió? El curs ofereix una aproximació multidisciplinar a l’àmbit del coneixement silenciós i al fet religiós que aporta eines per interpretar la seva presència en el món contemporani i convida a replantejar-se personalment aquestes qüetions.

10 de octubre – 28 de noviembre, 8 dilluns, de 19:30 a 21:00
Preu: 100 €

8. La qualitat humana, la llibertat i la felicitat, el camí del Buda sense religions ni déus
a càrrec de Marta Granés

El budisme és un sistema d’indagació de la realitat, del que és la qualitat humana i la felicitat. Què és la qualitat humana? Què és la felicitat i la llibertat? I com cultivar-les? Com és la realitat de les coses i de les persones quan ens ho mirem sense lligams a creences laiques o religioses? Aquesta és la proposata nuclear del budisme. Farem un seguiment de les seves reflexions i del seu mètode per arribar a intuir la llibertat a la que condueixen. La coneguda “il·luminació” és ni més ni menys que una altra visió de la mateixa realitat assolida des del no condicionament.

5 d’octubre – 14 de desembre, 10 dimecres, de 19:30 a 21:00 h. Preu: 115 €

9. Fonaments de l’Islam. La pluralitat de les societats islàmiques
a càrrec Theodoro Loinaz

Introducció a la plural història de l’Islam, atenent a les dinàmiques específiques de les societats musulmanes. A partir dels textos fundants, l’Alcorà i les dites de Muhammad, s’analitzaran tant aspectes pròpiament religiosos i espirituals com culturals i societaris. Un curs que ens permetrà adquirir una visió àmplia de l’Islam, de les seves aportacions culturals i espirituals, i del seus desafiaments en un món cada cop més global.

16 gener – 19 de març, 10 dilluns de 19:30 a 21:00 h Preu: 115€

10. Què és la mística?
a càrrec de Francesc Torradeflot

Una visió de la mística universal, a través de la lectura comparada d’una selecció de textos, que ens ajudarà a comprendre millor els diversos moments i aspectes d’aquest àmbit. El símbol de la llum i de la fosca, present en les diverses tradicions, ens permetrà aprofundir en la naturalesa del camí de la saviesa; un simbolisme que ens parla de l’experiència més enllà de l’experiència, de la forma sense forma: de la Realitat inefable. Mirarem d’endinsar-nos en aquest peculiar llenguatge que és, en si mateix, un tast d’experiència.

19 d’abril – 24 de maig, 6 dijous, de 19:30 a 21:00. Preu: 85€


11. Marguerite Porète, el radicalisme de la no-dualitat
a càrrec de Xavier Melloni

“Cal desembarassar-se de Déu i d’un mateix”… s’atreveix a escriure Marguerite Porète (1250-1310) en un dels diàlegs que trobem al “Mirall de les ànimes simples i anihilades”. Una i una altra vegada, la beguina no deixa d’insistir en que no hi pot haver “dos”: “Ell és, jo no sóc“… i, malgrat les amenaces, es negarà a abjurar de les seves idees fins que, condemnada per heretgia, morirà a la foguera. Tindrem l’ocasió d’acostar-nos a una obra que no va deixar de difondre’s i de traduir-se, i que sempre ha estat considerada una obra major de la mística medieval.

30 d’abril – 21 de maig, 4 dilluns, de 19:30 a 21:00h Preu: 70 €12. Laboratori de treball: reflexió i pràctica compartides
a càrrec de Salvador Juncà i Teresa Guardans

Una activitat que combina una estona de pràctica orientada de silenci i la reflesió sobre el cultiu de la qualitat humana, a partir de la lectura i diàleg d’una selecció de textos significatius. Per afavorir la dinàmica del treball de grup, aquesta activitat s’ofereix a totes aquelles persones que ja han participat, prèviament, en alguna de les activitats del Centre.

16 de gener – 28 de maig, els dilluns quinzenalment, de 19:30 a 21:00 h. Preu: 110€ 

 

Back To Top