John Berger Es pot escriure encara alguna cosa sobre ell? Penso en totes les paraules que ja s'han escrit, incloses les meves, i la resposta és “no”. Si miro els quadres, la resposta torna a ser “no”, encara que per una raó diferent: els seus quadres conviden al silenci. Gairebé diria que preguen silenci, i això hauria estat fals, ja que ni una sola de les seves imatges, ni tan sols la del vell amb el cap entre les mans al llindar de l'eternitat, mostra el menor patetisme. Sempre va detestar inspirar compassió i fer xantatge. Només quan veig els seus dibuixos em sembla que val la pena afegir-hi algunes paraules. Potser perquè els seus dibuixos tenen una mica d'escriptura, i sovint dibuixava a les cartes. El projecte ideal hauria estat dibuixar el procés que portava als seus dibuixos, prendre la mà de dibuixant prestada. Tot i això, ho intentaré amb paraules.
Nou Diccionari de les Religions on line
El passat 28 de maig es va presentar el Diccionari de les Religions a la Generalitat de Catalunya. Des d’aquí celebrem l’aparició d’aquesta nova eina, i felicitem AUDIR per la seva tasca. És una obra que s’ha basat en el Vocabulari de les Religions (del 2004). Des de l’any d’aquesta edició, l’AUDIR va començar a rebre propostes i suggeriments de millora, la qual cosa els va moure a obrir arxius d’actualització per anar guardant les peticions i suggeriments que anaven rebent.
Per aquesta raó, el 2014 es varen plantejar una revisió i actualització a fons de l’obra feta per experts en ciències de les religions i experts de les diverses tradicions religioses i conviccions no religioses. El recent Diccionari de les Religions ha vist la llum gràcies al treball sinèrgic de la Direcció General d’Afers Religiosos, la Fundació la Caixa, el Termcat i l’AUDIR. Es tracta d’una edició on line, oberta i dinàmica, de manera que es podrà consultar des de la xarxa i actualitzar amb molta més agilitat.