Skip to content

Novembre 2010


Activitats

Comença el cicle de cinema!
tota la informació

Acte: 23 de novembre (19,00h)

20 anys de l’Agenda Llatinoamericana

Un projecte iniciat i impulsat per Pere Casaldàliga i José Mª Vigil, com a instrument de sensibilització sobre les “grans causes” i convertit en important eina pedagògica.

El tema de l’Agenda 2011 és “Quin Déu? Quina religió?“, oferint materials per a la reflexió sobre les creences religioses i la seva responsabilitat en la creació d’un món més just i d’un futur millor. –www.llatinoamericana.orgmés informació

Presenta: Jordi Planas, coordinador de l’equip gironí encarregat de l’edició catalana de l’Agenda, i amb probable connexió virtual amb José Mª Vigil. Amb dósens convidaran a reflexionar sobre la desigualtat en el món a partir dels materials generats en aquests 20 anys de recorregut.

Lloc: a CETR, C/Rocafort 234 baixos. Barcelona (Metro: L5, Entença)

Més informació

 

Nous cursos

veure tot el programa

Alerta: canvi de dates!!!

L’ALCORÀ: Amb ulls de dona.

A càrrec d’ Elia Romo Terol

8 – 29 de novembre (4 dilluns) de19:30 a 21:00  h. (77€)

       Interpretar l’Alcorà només des d’una perspectiva masculina seria fer passar un missatge incommensurable, universal i complex per un filtre reductor. El curs ens acostarà a diverses estudioses musulmanes, bones coneixedores del Text Sagrat, que s’han fet sentir en aquests darrers anys i que estan duent a terme una renovada exègesi del text: una lectura que obre “noves” possibilitats d’espiritualitat.

Elia Romo Terol, llicenciada en Filologia Àrab, realitza el doctorat al Dep. de Semítiques de la U. B. Ha estudiat també a les Universitats de Jordània, Damasc i a l’Institut Bourguiba de Tunis.

LA POESIA: forma de coneixement i amor per la realitat.

A càrrec de Josep Maria Verge

15 – 29 de novembre (3 dilluns) de 19:15 a 20:45 h.    (45€)

         L’interès per l’existència convida a la indagació plena, i el llenguatge poètic és aquell que permet endinsar-se en la realitat, allà on les paraules ja no valen per descriure. Per mitjà de la lectura i comentari d’una selecció de poemes i de poetes compromesos en la recerca del coneixement silenciós, aquest seminari ens aproparà a la poesia com a expressió de la qualitat humana.

Josep Maria Verge, és mestre. Gran amant de la poesia ha dut a terme diverses activitats relacionades amb l’aprenentatge de la lectura poètica. 

QUI VA SER JESÚS? Una introducció als orígens del cristianisme

a càrrec de Teresa Guardans

9 de novembre – 14 de desembre (5 dimarts), de 19:30 a 21:00 h.(87€)

       Les publicacions sobre Jesús es multipliquen, sovint mostrant-nos visions ben contradictòries. Qui va ser Jesús? Què pretenia? El curs ofereix una aproximació al mestre de Natzaret, al seu entorn històric, així com a les diferents formes que va adoptar el seu seguiment. Coneixerem també les diverses fonts textuals: els evangelis canònics, apòcrifs, gnòstics, les cartes… Un recorregut que ens portarà des dels primers seguidors de Jesús fins a la consolidació de la religió cristiana.

Teresa Guardans, doctora en Humanitats, és autora de: La verdad del silencio (Herder); Les religions, cinc claus (Octaedro), i coautora de La setena direcció (Claret) i Una història de les religions (Octaedro).

INTRODUCCIÓ A L’ISLAM.

A càrrec de Theodoro Loinaz

9 de novembre – 21 de desembre (6 dimarts) de 19:30 a 21:00 h.(97€) 

       Una aproximació a la proposta espiritual de l’islam, nascuda de l’experiència religiosa del Profeta Muhàmmad, i plasmada en les dues principals fonts escripturàries islàmiques: l’Alcorà i els hadiths. Una visió panoràmica de les diferents formes d’expressió de la realitat musulmana i dels diversos corrents de pensament.

Theodoro Loinaz, investigador a l’Àrea d’Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat de Barcelona,  és llicenciat en Biologia (U. País Basc) i en Filologia Àrab (UB).

 

Silencis

Totes les tardes, a CETR, pràctiques de silenci, obertes  més informació

I a partir del mes de desembre: diverses propostes de pràctiques de silenci, dissabtes i de caps de setmana sencers: més informació

 

Lectures

Glops de la meva set: poemes. Jaume Esteve Gilabert

  • Solstici
  • Feiatant de temps que et buscava
  • que vaig arribar a creure
  • que no existies
  • que tot plegat,
  • el que jo cercava
  • era un feix de somnis i falsies.
  • … (llegir)

El cultiu de la gran qualitat humana: la saviesa. Marià Corbí

       Cal recuperar la saviesa de les antigues tradicions religioses, heretant el seu esperit i reinventant-lo en formes noves. Des d’on som, en els inicis del segle XXI, totes les tradicions religioses de la humanitat parlen a les noves societats de la gran qualitat humana, que és la saviesa, i de com cultivar-la. Per a nosaltres, en les noves condicions culturals, aquest i només aquest, és el contingut que ens ofereixen les grans i diverses tradicions religioses. Hem de recuperar aquesta vella i rica saviesa universal i mil.lenària, però reinventant-la…. (llegir

Els fruits de l’”atenció”. Mónica Cavallé 

       “Compari la consciència i el seu contingut amb un núvol. Vostè és dins del núvol mentre que, pel contrari, jo el miro. Vostè es troba perdut en ell,  sense gairebé ni poder veure la punta dels seus dits, mentre que jo veig el núvol i molts altres núvols, i també el cel blau, el sol, la lluna i les estrelles. La realitat és una per a nosaltres dos, però per a vostè és una presó i per a mi és una llar”. (Nisargadatta).

Descriurem alguns fruits d’aquest testimoniatge:

La impersonalitat. Per a nosaltres, occidentals, la paraula “impersonalitat” acostuma a tenir evocacions negatives…. (llegir)

Back To Top