Skip to content

RESSENYA DE LA PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DE MARIÀ CORBÍ

Honestedat intel•lectual, valentia i oferiment de futur. Aquests van ser probablement els trets que més van destacar els ponents a la presentació del nou llibre de Marià Corbí, Hacia una espiritualidad laica: sin creencias, sin religiones, sin dioses (Herder).

L’acte va tenir lloc el 18 de desembre, i es va obrir amb les paraules de l’editor i filòsof Raimund Herder, que va destacar que -tot i el llarg itinerari de l’editorial pel que fa a la publicació d’obres entorn a la reflexió en l’àmbit de la religió-, aquesta era la primera obra del seu catàleg que contraposava religió i espiritualitat. Herder es sentia content d’haver-la editat, ja que la contraposició proposada per Corbí és resultat d’una acurada anàlisi que permet aprofundir en el passat i oferir propostes de futur mantenint ben vives les fonts del passat.

Van participar en l’acte Josep Maria Surís, professor d’economia a la UAB i director de la Fundació Empresa i Ciència, el jutge Pascual Ortuño, Director General de Dret i Entitats Jurídiques de la Generalitat de Catalunya i Marta Granés, professora i coordinadora del CETR, llicenciada en Àsia Oriental. Les seves intervencions van destacar diverses aportacions de l’obra de Corbí: l’anàlisi de les funcions de mitologies i religions en el passat, l’aclariment del perquè del desplaçament de les formes religioses, la distinció entre les formes religioses i l’àmbit del coneixement silenciós (o l’espiritualitat) i, molt especialment, que tot aquest treball sobre el que és i ha estat la realitat religiosa anés dirigit vers a poder oferir propostes adequades de futur per fer possible el cultiu de la qualitat humana interior, avui, en la realitat cultural i social del segle XXI. Una anàlisi que deixa en la intempèrie, en la més pura nuesa –va destacar Ortuño-, en posar d’evidència la fi de les religions i de les ideologies com a cohesionadores i orientadores dels grups humans. Una fi d’etapa que ens posa a les mans la responsabilitat del destí, però, alhora, Corbí desbrossa el camí per poder accedir a la immensa riquesa de la saviesa del passat. La lectura d’aquest llibre no deixa indiferent al lector: inquieta, desperta, qüestiona, suggereix… són algunes de les expressions que es van sentir.

Tots els ponents destacaren aquest aspecte de preocupació i dedicació per proposar i oferir vies de futur, ja que –tal com va destacar Marta Granés- tot l’immens esforç teòric de Corbí s’arrela en un profund compromís de recerca interior, d’indagació personal en els àmbits del coneixement silenciós. Indagació que també en aquesta obra es deixa entreveure i es fa present en molts fragments profundament poètics i savis.

Marta
Granés
Raimund
Herder
Pascual
Ortuño
Marià
Corbí
José Mª
Surís

Finalment va prendre la paraula Marià Corbí, agraint la presència dels nombrós públic, les paraules dels ponents i, a l’editor, l’haver apostat per aquesta obra. Com a cloenda va dir que li agradaria poder prescindir del terme "espiritualitat", un terme que transmet una dualitat entre cos i esperit, pròpia d’una concepció de l’ésser humà que hem deixat ja molt enrera. Però, a manca d’un substitut millor, se sent obligat a fer-lo servir, i ens pot servir encara per comunicar-nos si tenim present que el terme apunta a l’àmbit de la subtilitat, de la veritat sense formes, il•limitada, inefable, i a la indagació en aquests àmbits de subtilitat. Fet aquest aclariment, va voler subratllar que no és ell qui posa fi a les religions, que no és ell qui trenca amb res o posa fi a una tradició mil•lenària, sinó que tan sols n’és el testimoni. Això sí –va dir-, s’ha esforçat per ser-ne un testimoni lúcid, per no amagar el cap sota l’ala, per no defugir la realitat, sense prejutjar l’escenari que es desplegava davant dels seus ulls, convençut que només l’anàlisi i la interpretació dels fets podien donar peu a obrir vies aptes pel present i pel futur. És a aquesta tasca al que ha dedicat la vida i ho ha fet tan sincerament com ha pogut.

Amb les seves paraules i els aplaudiments dels assistents es va cloure un acte que a més de ser la presentació d’un llibre tenia alguna cosa d’homenatge a tants anys de recerca incansable, sovint duta a terme en solitud i a contracorrent.


COMPRAR EL LLIBRE: 21,15 €

Articles relacionats:
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DE MARIÀ CORBÍ
VÍDEO DE LA PRESENTACIÓ DEL DARRER LLIBRE DE MARIÀ CORBÍ
HACIA UNA ESPIRITUALIDAD LAICA
Marià Corbí
LA FUNCIÓ DEL CENTRE

Back To Top