J.Amando Robles Ya va para siete años que escribí Hombre y mujer de conocimiento, un pequeño libro que gustó bastante, planteando la espiritualidad laica, no religiosa, que personalmente creí encontrar en las famosas “enseñanzas” de don Juan Matus y Carlos Castaneda. Fue entonces cuando una amiga, secundada de inmediato por varios compañeros de trabajo, me propuso hacer algo parecido con la espiritualidad del Maestro Eckhart. La idea me pareció tan buena que inmediatamente acepté. Sin duda que mi amiga lo hacía pensando en la calidad de la espiritualidad eckhartiana, que ambos ya conocíamos y que por su riqueza bien merece ser puesta al alcance de los hombres y mujeres de hoy. Pero yo lo acepté sobre todo por la convicción profunda que ya entonces tenía de que la espiritualidad del Maestro Eckhart es también, en el fondo, una espiritualidad laica y como tal muy apropiada para los hombres y mujeres de hoy, que rehúyen, y con razón, lo religioso como mítico. ¿De hecho no es así como lo vienen leyendo estudiosos hinduistas y budistas? Y lo leen bien. Una espiritualidad laica y, como tal, muy adecuada para la sociedad y cultura de conocimiento que estamos construyendo. Y este es el propósito del presente libro, también introductorio y pequeño: mostrar al lector que la espiritualidad del Maestro Eckhart, de por sí ya famosa por su gran calidad, en el fondo es una espiritualidad laica, ponerla en valor como una espiritualidad muy pertinente para hoy aunque en su forma y contenidos sea tan religiosa, e inducir al lector a la lectura personal de los sermones y pequeños tratados del Maestro.
Mística: Unitat en la diversitat
CONFERÈNCIA D’EXPERTS EN TRADICIONS MÍSTIQUES I DIÀLEG INTERRELIGIÓS
celebrada a Barcelona del 23-26 de Maig de 2002
És necessari aprendre a superar les barreres culturals i reconèixer la unitat profunda de les tradicions sota formes culturals, mítiques i simbòliques molt diverses. Aquestes creences son les que generen a l’unir el camí interior amb un quadre de creences incondicionals.
En un món globalitzat, ja ningú hauria de recloure’s en la seva pròpia tradició, i molt menys recloure’s en les seves creences.
Només quan es reconeix la unitat apareix la riquesa de la diversitat: diversitat de sistemes simbòlics i d’expressió, i diversitat de sistemes d’iniciació i silenciament.
El coneixement de la unitat radical en la diversitat de formes és la millor ajuda per aprendre a donar a les formes el valor que tenen i per transcendir les formes i aproximar-se al “sense forma”. I transcendir aquestes formes és el millor servei que es pot fer a les societats occidentals desenvolupades, cada vegada més sense creences i laiques però progressivament més interessades en el camí interior, en el silenci i en la qualitat que només el procés interior pot proporcionar.
Les religions preses com a camí interior, ens atreviríem a dir que, en no massa temps, serà l’única manera a través de la qual els homes de les noves societats d’innovació i canvi continu podran tenir accés a la riquesa de les tradicions en una societat globalitzada.
Arrels del diàleg interreligiós i la seva relació amb el misticisme
El diàleg entre tradicions que parteix de les creences i les anomenades ortodòxies, té severes limitacions.
Entenem per CREENÇA l’adhesió incondicional i absoluta a formes i formulacions.
El diàleg ha de partir del que S. Joan de la Creu anomena el “toc” de l’Absolut que engendra obertura interior, entrega, confiança, això es diu fe.
Qui creu posseir la veritat creu que tots han de venir d’ella i només pot alimentar aquesta idea si posseeix la veritat en formes i formulacions. Aquest, o no té interès real en el diàleg, o el seu interès és superficial, ja que pensa ¿que li han d’oferir les altres tradicions que ell ja no tingui?
Qui creu residir en la veritat utilitza el diàleg interreligiós de manera tàctica com el millor camí de portar a les altres tradicions a la perfecció de la pròpia veritat o com a pura tolerància en busca d’una convivència pacífica en bon veïnatge.
El vertader diàleg només pot fer-se des de la perspectiva de l’experiència interior “del que no té forma” perquè està en tota forma, del “toc” de S. Joan de la Creu.
Aquesta és la base sòlida i real del diàleg interreligiós
La mística com font del compromís ètic i social.
En parlar d’aquest tema cal fugir de la temptació de voler legitimar, sense dir-ho, la mística des de la seva funció ético-social. Seria un error molt més greu que voler legitimar les arts o la poesia des del seu compromís ético-social.
El camí interior, la experiència del no-dos es justifica per sí mateix. No necessita legitimar-se per cap compromís o funció social. Això ha d’estar clar en tot moment.
Per altra part, la mística real, no la pseudomística, està connectada sempre amb la desegocentració per l’interès per la realitat i per la alerta lúcida. Por haver pèrdua de l’ego que no ten res a veure amb la mística. V.gr. les danses per entrar en èxtasi, les músiques i els balls en discoteques.
La mística no salva d’errors, inclosos els morals, propis de l’època o el grup. V.gr. que sant Bernat prediqués la creuada.
Qui ha silenciat la seva egocentració en el pensar, el sentir i la actuació i ha pogut veure al sense-forma en tota forma estima tot incondicionalment per tant no refusarà el compromís encara, que pot ser, es dediqui només a desperta en la humanitat aquesta poderosa arrel de moralitat i compromís social.
This Post Has 0 Comments