Skip to content

5è Encontre Internacional de CETR. LA ESPIRITUALIDAD COMO CUALIDAD HUMANA Y SU CULTIVO EN UNA SOCIEDAD LAICA

descarregar pdf

 Temàtica dels 15 Encontres Internacionals  amb links als llibres

Fent un pas més, aquesta Cinquena Trobada de Can Bordoi [1] s’ha proposat estudiar el tema de “l’espiritualitat en si mateixa” com la qualitat humana peculiar que ens endinsa en l’abisme de Déu, o com sigui que es representi aquesta dimensió absoluta. Una qualitat que ens és constitutiva, però que ha de conrear-se també per a viure com humans i per habitar a la terra convenientment, encara que no es tingui el propòsit o la possibilitat de endinsar-se en l’oceà de la nostra dimensió absoluta. Aquesta espiritualitat ha de ser viable en una societat laica, no creient, no religiosa i de globalització a tots els nivells, però especialment de globalització espiritual.

En una societat així cal aclarir i precisar què és pròpiament això que anomenem “espiritualitat”. L’eix del nostre treball ha estat doncs: “què és això, que no sabem exactament com anomenar ara, i que els nostres avantpassats van cridar espiritualitat i van viure unit a la religió”.

El problema cal abordar-lo des diverses disciplines:

-Des de la epistemologia: quin tipus de conèixer i sentir és aquest que anomenem espiritualitat i que tipus de compromisos i accions desencadena.
-Des l’antropologia: quina dimensió de l’existir humà és aquest.
-Des de la sociologia: què suposa aquest fet, intrínsec a la nostra espècie, per la seva organització i projectes col·lectius.
-Des de la cultura en general: quines dimensions de l’existir, conèixer, sentir ha de tenir en compte la cultura i les seves construccions, si no vol fer traïció i deformar el que són els trets específics del nostre llinatge d’animals que parlen.

Es reconeix que cal abordar què és l’espiritualitat, vista des de les diferents facetes de les nostres condicions d’existència. Però cap d’aquestes disciplines pot donar-nos alguna cosa significativa per saber què és l’espiritualitat pròpiament dita, si no és apropar-nos a la vora de la platja, o a la vora de l’abisme “del que és”, on resideix l’espiritualitat.

[1] Les cinc primeres trobades es van realitzar a Can Bordoi sota el patrocini de la Fundació Jaume Bofill, d’aquí el títol del llibre. Però a partir de l’any 2009, la 6a. edició, ja sense el seu patrocini, les trobades van passar a anomenar-se Trobades Internacionals de CETR.

descarregar pdf

SUMARIO

PRESENTACIÓN Y PARTICIPANTES

LORCA Y MACHADO DESDE UN PUNTO DE VISTA ESPIRITUAL –Fragmento de un ensayo- Domingo Melero
Sesión de trabajo

EL RETO DEL CRISTIANISMO EN AMÉRICA LATINA: DE UN CRISTIANISMO SOCIALMENTE COMPRO- METIDO PERO RELIGIOSO A UNA ESPIRITUALIDAD LAICA  Amando Robles
Sesión de trabajo

EL CULTIVO DE LA CUALIDAD HUMANA PROFUNDA Marià  Corbí
Sesión de trabajo

Abbá”: UNA NUEVA COMPRENSIÓN DE LA SOCIEDAD Y LA RELIGIÓN PALESTINENSES EN JESÚS DE NAZARET Luigi  Schiavo
Sesión de trabajo

INTER-ACCIÓN INDIA-OCCIDENTE-INDIA “Unidad en la diversidad”  Bhakti  das
Sesión de trabajo

EL CULTIVO DE LA CUALIDAD HUMANA, UN RETO PROFUNDO Teresa  Guardans
Sesión de trabajo

¿QUÉ LENGUAJE PEDIRÍA AL LEGADO DE LAS TRADICIONES PARA QUE  PUDIERA SER  OFRECIDO COMO CULTIVO DE LA CUALIDAD SIMPLEMENTE HUMANA A LOS  PROFESIONALES DE FORMA QUE QUEDE, TAMBIÉN, ABIERTA LA PUERTA A UNA DIMENSIÓN POSTERIOR? Guy  Giménez
Sesión de trabajo

 HACIA UN SUFISMO MÁS  ALLÁ DE  LAS FORMAS RELIGIOSAS Halil  Bárcena
Sesión de trabajo

 LA CUALIDAD HUMANA COMO FRUTO DEL CULTIVO DE IDS EN JESÚS DE NAZARET  Marta Granés
Sesión de trabajo

APUNTES PARA UNA PRAGMÁTICA DE LA ESPIRITUALIDAD  Juan Manuel Fajardo
Sesión de trabajo

 TEOLOGÍA DE LA LIBERACIÓN Y NUEVA EPISTE- MOLOGÍA. TEOLOGÍA ANTE TIEMPOS FUTUROS DE ESPIRITUALIDAD LAICA     José María Vigil
Sesión de trabajo

ALGUNAS REFLEXIONES FINALES 

descarregar pdf

Back To Top